Нагласена поръчка? Министерството на транспорта избира влакове за 1 млрд. по разстоянията между седалките

Нагласена поръчка? Министерството на транспорта избира влакове за 1 млрд. по разстоянията между седалките

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков е член на "Продължаваме промяната"

Автор: Борис Тренев за "Гласове"

Министерство на транспорта за втори път тази година се опитва да пусне процедура за закупуване на влакове за нуждите на БДЖ. Това се случва при две различни правителства, но подходът е подозрително еднакъв. И двата пъти процедурата е обжалвана в КЗК. След първото обжалване служебното правителство прекратява процедурата и дава възможност на настоящото да коригира процедурата и да я пусне повторно.

Един експерт обаче играе ключова роля в подготовката на процедурата и при двете правителства. Името му е Виктор Чаушев и от 2022 г. е съветник на министъра на транспорта и съобщенията. 

Другото общо нещо е, че и двата пъти процедурата е направена по начин, който буди съмнения за предизвестен избор на изпълнител. Разбира се, това има своето обяснение - материалният интерес тук е огромен. Процедурата е на стойност над 1 млрд. лв. В този момент това е една от най-големите поръчки в държавата.

За да не остави тези пари на случайността, Министерството на транспорта залага на познати прийоми. Залага дискриминационни условия, за да може да предопредели изпълнителя. МТС поставя такива изисквания, които надхвърлят дори тези, заложени в европейското законодателство. Например:

 • влакът да е с минимум 4 места за инвалидни колички. Съгласно Регламент (ЕС) № 1300/2014 на ЕК от 18.11. 2014 г. минималния брой такива места трябва да е 2.
 • разположение на седалките една срещу друга да е минимум 1800 mm за втора класа, при минимално изискване за разстояние от 1450 mm, съгласно стандарта на Международния железопътен съюз - UIC 567.
 • предлаганите влакове да са сертифицирани от страна-членка на ЕС.

Да завишиш критериите пред потенциалния изпълнител, може на пръв поглед да изглежда, като начин да получиш най-доброто на пазара. В този случай обаче по-скоро прилича на поръчка, правена по наличностите на конкретен производител. Това лишава от възможността за участие всички останали, чиито продукти отговарят на законодателството и общоприетите производствени норми и стандарти, но не и на тези на министерството. Експертите в ресорното ведомство добре би трябвало да знаят, че ако производителят в този момент не разполага с детайлно описания продукт в поръчката, той няма да успее тепърва да го произведе и съответно няма да може да се включи за участие в процедурата. Изричното изискване предлаганите влакове да са вече сертифицирани от страна-членка на ЕС означава автоматично, че могат да бъдат предложени само вече готови решения. Т.е. хората в Министерство на транспорта осъзнават, че така пресяват голяма част от европейските компании и то дискриминационно. Едва ли можем да отдадем това на незнание или на недоглеждане, още по-малко на престараване.

Въпреки че поръчката е за “Доставка на 35 броя едноетажни нулевоемисионни електрически мотрисни влака, с капацитет от минимум 200 седящи места, поддръжка за срок от 15 години и обучение на персонал”, се оказва, че на пръв поглед взискателните експерти от МТС, са решили тук широко да отворят фунията и да приемат, че производител може да докаже експертиза, дори ако досега е произвеждал дизелови мотрисни влакове. Това обаче са два напълно различни принципа на задвижване на превозното средство и две различни производствени технологии. Средствата за закупуване на влаковете по тази поръчка се предоставят от Европейския съюз по Плана за възстановяване и устойчивост. Изискването към потенциалните участници да доказват опит с дизелови влакове е в пълен противовес със Зелената сделка.

Още нещо прави впечатление. Възложителят е демократичен по отношение на дизеловите влакове, но пък е решил, че потенциалният изпълнител трябва да е доставил минимум 17 броя каквито и да е влакове. Защо цифрата 17 се оказва ключова за възложителя, можем само да гадаем. Все пак, без да си експерт е ясно, че ако можеш да произведеш например 5 нискоемисионни влака, значи можеш да произведеш повече или пък по-малко от тях.

В поръчката влиза и последващата поддръжка на влакове. Освен, че при повторното й пускане, е премахнато изискването за изграждане на депо за поддръжка и ремонт на влаковете в България, липсват и конкретни изисквания къде точно може да се случват те. Изпълнителят не трябва да се допитва до възложителя къде да ремонтира влаковете. Това може да се случва извън България и извън ЕС. Така министерството е дало благословията си за „изнасяне“ на ноу-хау от страната и е пропуснало възможността български специалисти да натрупват експертиза. А средствата за ремонти, предивидени в тази поръчка, ще изтичат в други държави. Освен това МТС са отворили възможност поддръжката, която се прави с европейските средства, да бъде извършвана извън границите на ЕС, в държави като Сърбия и Турция например. Така министерството е предало и националния интерес, и този на Европа.

Поръчката е вече обявена и грешките в нея са непоправими. Единственият възможен начин “пропуските” да бъдат отстранени е като се прекрати процедурата за втори път. И ако искаме България да не изпусне европейските пари, които в крайна сметка са излезли от нашия джоб, то е добре третият път процедурата да бъде направена съвестно, с оглед на националния, а не на корпоративния интерес.

-------------

Първа процедура е публикувана в ЦАИС (ел. регистър за обществени поръчки) на 25.04.2023 г., съгласно решение на възложителя за откриване на процедурата и одобрение на документацията за участие.

Решението е обжалвано в КЗК.

Преди КЗК да се произнесе, тя е прекратена на 10.07.2023 г.

Втора процедура е публикувана в ЦАИС на 04.09.2023 г., съгласно решение на възложителя за откриване на процедурата и одобрение на документацията за участие.

Решението е обжалвано в КЗК.

Процедурата е спряна на 10.10.2023 г.

 

 

Коментари

 • Министерство на транспорта и корупцията

  07 Ное 2023 11:24ч.

  Куче влачи - диря няма!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  09 Ное 2023 11:57ч.

  Евроатлантическа алчност и местна наглост ! Къде си Гешев ? Нали щеше да си начело на борбата ?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Начи, имъ ли нящу у Бълхариа

  07 Ное 2023 13:51ч.

  дет дън е алъбалъ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Василева

  07 Ное 2023 15:41ч.

  Защо 17 ли?! Ммм... защото е просто число, не ли?! ПП - продажни подлоги.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Добро начало, свършете работата докрай

  07 Ное 2023 16:34ч.

  Нищо изненадващо дотук! Почти всички процедури от подобен вид, дори когато не става дума за харчене на обществена пара, се правят при условия, които отразяват явните или подсъзнателните мераци и стремления на Възложителя. Добре, убедихте ни, че тук има нещо нагласено! Странно и грозновато стоят нещата! Обаче, имам настоятелно предложение към автора Гласове и конкретния творец на материала Борис Тренев. Вече сте извървели важна част от пътя. Положете мотивирани усилия за да бръкнете по-дълбоко и да разбулите случая. Първо и най-важно и да достигнете до подходящ събеседник, който е вътрешен в системата на ЖП и е готов да ви вкара в "потайностите" на отрасъла. Има доста хора, които само като видят тази подложка и веднага ще ви кажат: кои са водещите играчи на този пазар; кой най-вероятно е предпочитаният доставчик; с кое от условият и как точно се "препъват" останалите; има ли основателни съмнения, че готвеният за победител има опит и знае как да се отблагодарява щедро на комисията, която е правила заданието и после е оценявала офертите на тръжните играчи?? и т.н. Информацията Е НАЛИЧНА в подробности, просто трябва да се стигне до нея. Най-удобни са бивши ръководители, особено тези, които са осободени предсрочно, обидени, уволнени и др. Има много голям избор на такива лица. Още едно време Росен Желязков освободи Владимиров и Занчев. После Владимиров го връщаха поне 2 пъти. Сложиха лицата Григори Григоров и Светломир Николов. Имаше един Ф. Алексиев, който също подаде оставка с Владимиров и Занчев. Последно, служ. правителство на Радев назначи един Георги Друмев, но сглобкаджиите махнаха пък него и т.-н. и т.н.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • trassporter

  07 Ное 2023 21:27ч.

  Изборът на нови влакове ми прилича на избор на булка от девствен младеж по снимки, зестра и европейски антропологични признаци (височина, ханш, бюст...)! Разбира се също, че за новодомците под въпрос е жилището, което трябва да ги приюти? А с продавачите на "булки" шега не бива - те са силната страна в сделката. Препоръчвам оглед на място от упълномощени разбирачи, т.е. МТС да командирова отговорна комисия в страните-членки на ЕС, които са решили подобни казуси в последните години и по техен доклад да вземе решение.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеалист

  08 Ное 2023 7:52ч.

  Да си спомним поръчката преди 20 години за белите мотриси от Сименс. Когато не можеше да се изплаща лизинга, отговорни лица от фирмата заявили: "Никога не сме имали такава добра сделка . Няма нужда да бързаме с плащането" Тогава министър беше Н. Василев..., който не успя да премести ЦГ София в Подуене. Тези неща са традиция

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Минчо

  08 Ное 2023 9:17ч.

  Куче влачи рейс.. https://www.youtube.com/watch?v=2XDYCQDYZoo&t=68s... Сега куче влачи влак.. Песен писана 1995 с привидно малоумен текст, а толкова точно отразява битието ни...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Аплодисменти

  09 Ное 2023 9:09ч.

  Цифрата 17 ли? Ами 17 е възможно най малкото на 1/2 от 35 /общия брой/. Сигурно го има все още в ЗОП като допустимо най-високо изискване за технически критерии за подбор към участниците. Заложеното разстояние е дискриминационно условие, ако има наредба с такива минимални изисквания. Освен ако възложителят не успее да се защити с необходимостта да превозва "специални" инвалиди, с мнооого специални нужди /ха-ха/. Хубаво е, че поръчката се обжалва и най-вероятно ще падне.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи