Надежда Йорданова: Възможно е мандатът на Гешев да продължи по-дълго от моя

Надежда Йорданова: Възможно е мандатът на Гешев да продължи по-дълго от моя

Правосъдният министър Надежда Йорданова е на мнение, че е възможно мандатът на главния прокурор да продължи по-дълго от нейния на министър на правосъдието.

На 12 април във ВСС ще се коментират сигнали, които правосъдният министър е внесъл по отношение работата на прокуратурата. Дали те ще доведат до предсрочното прекратяване правомощията на Иван Гешев, Йорданова коментира пред NOVA така: "Нямам илюзии и не мога да кажа, че очаквам този състав на Висшия съдебен съвет да освободи предсрочно главния прокурор. Необходими са 17 гласа, а голяма част от лицата във ВСС са на лица, които дължат кариерата си на Иван Гешев".

Според главния прокурор Иван Гешев е ясно, че исканата му оставка представлява координирана атака срещу съдебната власт, и в частност срещу прокуратурата, от страна на изпълнителната власт. Правосъдният министър видя в това опит да се измести фокусът на дискусията.

По думите на Йорданова голяма част от сигналите в прокуратурата се държат "на трупчета". "Прикриват се, а без реално разследване не можем да стигнем до справедливост", подчерта тя.

Министърът коментира и започващата проверка от Специализираната прокуратура на арестите, които бяха извършени на знакови лица в ГЕРБ - Бойко Борисов, Севделина Арнаудова и Владислав Горанов.

"Разбирам опитите на ГЕРБ да попречат на разследването на факти и обстоятелства, свързани с лидера им, но очаквам Спецпрокуратурата да действа бързо и обективно", каза Йорданова и коментира казуса "Жоси": "Той беше изцяло изключен като недопустим от членовете на ВСС. В него ме притеснява това, че се отказва да се разследват фактите и обстоятелствата в дълбочина".

Що се отнася до промените в съдебната система, за които тя е критикувана, че се бави, министърът обясни, че е разбираемо общественото нетърпение, но тези промени зависят както от воля, така от институционална рамка, процедурните правила и материалния закон. Надежда Йорданова увери, че се работи по всички елементи.

 

 

 

Коментари

  • Киро Канадеца

    06 Апр 2022 10:46ч.

    Чакай пак да гласувам за вас, мамка ви прокажена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сигналиста

    06 Апр 2022 12:25ч.

    Коалицията май вече се е спихнала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Апр 2022 13:08ч.

    В правовия и хуманния ред няма оправдания от типа, тази институция е ИЗЦЯЛО корумпирана. Обслужването на интересите на Отворено общество и цялата им прогресистка организация, която иска да се саморазправи с национални силни йерархични структури по целия свят, до които няма достъп, е също корупция. Затова ние първо трябва да защитим институциите си от опити за разграждане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Апр 2022 13:13ч.

    Време е измамата на комунизма, който се саморазправя с цели групи, които обявява за врагове, да се разпознава от всички хуманни човеци по света, като вид фашизъм и репресия. Това е език на омразата, прикрит зад борба с корупцията. Корупцията се поддържа от индивидуалния човек, никой не може да корумпира една „система“. Корумпира се човешкото сърце.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Апр 2022 13:18ч.

    Индивидуалният човек, който обича парите, користите, властта, не оказва съпротива на злото, което е преди всичко дух. Духът работи чрез човеци, но заразява само онези, които нямат имунитет, т.е. ценности! Няма толкова всесилен човек, който да корумпира почтени и честни хора. Единствено, ако има заплаха за живота или имуществото ти, може да се говори за изнудване и мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • helleborus

    06 Апр 2022 13:24ч.

    Нашето общество е корумпирано по най-различни линии, но почти всеки кръг, който е комбинация от политически, идеологически, икономически зависимости, съдържа лично облагодетелстване, за сметка на „вражески“ групи. Тези „вражески“ групи не са виновни по никой закон, но с тях се воюва. Не участвайте в такива войни, в които се поражда ожесточение към мирни хора, все някой ще ви накаже за това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи