Надежда Йорданова с признание за отстраняване на главния прокурор: Нямам доказателства срещу Иван Гешев

Надежда Йорданова с признание за отстраняване на главния прокурор: Нямам доказателства срещу Иван Гешев

Преждевременно приключи опитът на правосъдната министърка Надежда Йорданова да отстрани от поста му главния прокурор Иван Гешев. Край на всичко сложи самата тя със самопризнанието си още по първия пункт на внесеното в Пленума на ВСС искане, че няма нито писмени, нито други доказателства за твърденията си срещу него.

Дебатът в кадровия орган за отстраняването на главния прокурор очаквано започна структурирано и по пунктове. Първият от тях бе този, че според твърденията на Надежда Йорданова, Гешев бил разпоредил на пресцентъра на прокуратурата да публикува извадки от СРС-та във връзка с медийно популярни случаи и такива от обществен интерес.

Оставяйки настрана факта, че по делата от обществен интерес, пресцентърът на прокуратурата не само може, но и трябва да информира гражданите, част от членовете на ВСС забелязаха, че в направеното от Йорданова искане няма никакви приложени доказателства към твърдението, че главният прокурор изобщо нещо е разпореждал на някого.

Най-важният въпрос в тази връзка дойде не от кого да е, а от обичайната поддръжничка на тезите на правосъдната министърка Атанаска Дишева, която се обърна към  Йорданова с питането дали разполага с някакви писмени сведения, документи или подпис, че Гешев е разпореждал публикуването на каквато и да било информация по конкретни дела. 

Отговорът от страна на Йорданова беше отрицателен и буквално нелеп. Тя допускала, че Гешев лично е разпоредил устно на ПР-ите в прокуратурата да излязат с прессъобщения и информация за точно определени производства, „изхождайки от правомощията му“. Напомнено и бе обаче, че главният прокурор, макар и отговарящ за медийната политика на цялата институция, не е този, който дава разрешения за изнасяне в публичното пространство на информация по конкретни казуси. Това, както е записано ясно в закона, е работа на наблюдаващите прокурори.

Видимо притеснена, Йорданова не можа да измисли какво още да каже, но следващите въпроси от кадровиците направиха на пух и прах цялата й теория на „антиГешев“ конспирацията. Така в дебата влезе и Евгени Иванов от Прокурорската колегия, който попита как така министърката твърди, че ВСС трябва да отстрани главния прокурор за нещо, без да има документи, с които да докаже основанията за това.

„Щом нямате документ, писмено доказателство или паметна бележка, то тогава вероятно имате аудио запис на устното разпореждане на главния прокурор към пресцентъра“, попита Иванов, като припомни основното правно положение – тежестта на доказване на дадено обвинение пада върху обвиняващия.

Тук дойде и моментът, в който Йорданова буквално се приключи – себе си и цялата тирада около фиксацията върху главния прокурор, като заяви: „Ако имам подобен аудио запис, това значи, че казвате, че нарушавам закона и Конституцията. Казах, че нямам доказателства…“, призна си чистосърдечно и без да остави място за повече въпроси Йорданова.

„Вие сама знаете, че, ако твърдите някакви нарушения на служебни задължения, следва да посочите конкретните нормативни текстове, конкретните служебни задължения и конкретните техни нарушения. Но аз не можах да намеря доказателства за тези твърдени нарушения в искането Ви. А и Вие сама казахте, че нямате такива“, обърна внимание и Калина Чапкънова.

Думите на Йорданова „нямам доказателства“ обаче отекнаха достатъчно силно в пространството, а ехото им автоматично се прехвърли към всички останали т.нар. „пунктове“ в искането й за отстраняването на главния прокурор. Защото нито в правото, нито в живота можеш да обвиняваш някого в каквито и да било грехове, без да имаш доказателства. Колкото и да искаш друг да бъде сложен на негово място.


Източник: tribune.bg

 

 

 

 

Коментари

  • Калинкааааж, мила моя майно льо!

    07 Юли 2022 13:29ч.

    Няма доказателства и е достатъчно нагла да си го признае в прав текст. Тази видна дабългарка нали им е в управителния съвет? Трудно е човек да си представи по-откровена неграмотност, и то в тема, дето я смятат за приоритет. Да се чудиш и маеш как са по другите, неприоритетните...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами то само с тъповато плямпане по медиите

    07 Юли 2022 13:49ч.

    не става, иска се работа и някаква кадърност да я свършиш

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    07 Юли 2022 14:52ч.

    Когато някой не иска да събере, нито да види доказателствата, естествено е да няма доказателства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И кой точно някой не иска

    07 Юли 2022 14:56ч.

    да види и събере доказателства? От статията е видно, че именно обвинителката е некадърна до степен да обвинява на база слухове, които не може да докаже.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иска се работа и някаква кадърност

    07 Юли 2022 16:42ч.

    Както се оказа, иска се сляпо подчинение на интересите на САЩ. Не на "Европа"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    07 Юли 2022 13:33ч.

    Яснооо. ХараКиро са го "стиснали" с компромати и БСП и ДееБе, дават "назад", опитвайки се да не дразнят единствената институция,която може да му вземе главата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    07 Юли 2022 13:48ч.

    Голяма борба, голяма работа изработи за 6м. на тая служба, чакаме отчета - празен лист, ама живуркането беше екстра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Интересно,

    07 Юли 2022 14:24ч.

    как до сега имахте, а сега ги "загубихте"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    07 Юли 2022 14:27ч.

    селения без край (швейцарскътъ ни мечтъ)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    07 Юли 2022 14:39ч.

    Свърши с "реформата". Тия са толкова недакърни, че в състезание по некадърност пак ще са последни. А всичко ставаше много лесно със поправки в Закона за съдебната власт. И прокуратурата да се изведе от съдебната власт - няма работа там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    07 Юли 2022 14:51ч.

    Не сме далече от момента, когато това управление (ако остане) ще се кълне във вярност на Иван Гешев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хехехехехехе...

    07 Юли 2022 15:41ч.

    Дали пък днешния Пленума на ВСС не е бил точно това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами сега?

    07 Юли 2022 15:02ч.

    Че нали Ристювата секретарица само с това се занимаваше! Хайде, министърката по свалянето на Гешев ако обича да си върне заплатите. Или да ги дари на любимия си просяк!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Надежда Йорданова с признание за отстраняване на главния прокурор: Нямам доказателства срещу Иван Гешев

    07 Юли 2022 15:39ч.

    Евала на Гешев. Градското в дясно го подцени, а той им го турй със записите от белите магистрали в МС /по Пеевски/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Немам доказе, али тврдим

    07 Юли 2022 15:51ч.

    Защо са нужни доказателства, когато "то е ясно", а "млади хора с велосипеди и кучета" бяха на площада - нима това не е достатъчно? Казали са всички хора... Те такава е умнокрасивата работа - от сърце, но не и от мозък. Което не значи, че Гешев не е пълен боклук, но и гешоборците не ухаят на бели ружи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • путинофилите не са българи

    07 Юли 2022 16:18ч.

    Най - жалкото е, че обвиняват каскета най - вече заради Зеления чорап от НАТО, чиито съветници са руски шпиони и затова прокурорите влязоха там. Но оттогава Каскета нищо не прави срещу Чорапа, най-вредния от всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровците не са хора

    07 Юли 2022 16:47ч.

    Ми НАТО лошо ли е бе? Нали праща на бандеровците оръдия да пуцат? Щом НАТО крепи Зеления Чорап, ти си длъжна да го целуваш, даже да е бил в казашки ботуш 6 месеца несменян.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куранага

    07 Юли 2022 16:27ч.

    Ох, батювото, колко си калинка ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи