Надежда Нейнски: Не мога да си представя как изглежда победата за Русия

Надежда Нейнски: Не мога да си представя как изглежда победата за Русия

Никоя страна не може сама да прецени всички рискове, трудно е да се погледне в цялата картина, ако няма постоянни консултации между съюзниците в НАТО. Така бившият външен министър Надежда Нейснки коментира пред БНТ желанието на Полша да предостави изтребители МиГ-29 на Украйна.

Надежда Нейнски попита реторично какво очаква Русия, дори да превземе цяла Украйна. По думите ѝ, пътят за решаване на конфликта е дипломацията.

Според нея Европа е много зависисима от руския газ, но не е невъзможно да бъдат потърсени алтернативни източници.

До края на тази година трябва драстично да бъдат намалени зависисмостта в ЕС от доставките на руски природен газ, а до 2030 г. тя да бъде напълно преодоляна, коментира Нейнски.

"Не е толкова просто, защото се изисква и промяна в инфраструктурата, Европа и САЩ и техните съюзници по света са твърдо решени да не допускат повече Русия да използва енергийните си ресурси като политическо оръжие, а вече и като военно", заяви Нейнски.

Тя допълни, че от практична гледна точка позицията на България по темата е оправдана, но не и от морална. България може да се включи в поетапното ограничаване на доставките от Русия, освен това правителството търси доставки от Азербейджан, За съжаление, реверсивната връзка с Гърция се забави изключително много, допълни бившият външен министър.

Като бивш посланик в Турция Нейнски коментира и турската позиция за конфликта Русия-Украйна. Отчете, че страната не се е включила в икономическите санкции и не е затворила въздушното си пространство за руски самолети.

 

 

Коментари

  • ЙацкРоцк

    09 Март 2022 9:11ч.

    Спокойнокато забият знамето на победата над останките от Райхстага отново ще си го преставиш. Z

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Император Владимир - Влад Мира

    09 Март 2022 9:27ч.

    СПОКОЙНО, СКОРО ЩЕ ВИДИШ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    09 Март 2022 9:16ч.

    "Да нахраним журналистите!", нали Наде?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЙацкРоцк

    09 Март 2022 9:18ч.

    Аз ми е учудно, постояно постояно повтарят как ЕС щели били драстично да намалят зависисмостта си от руски природен газ. Как ще стане това чудо, от къде ще го намерите този газ дето ще замени руските доставки? Ааа и какво стана със зелената зделка, ще я отменяме ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • плашат й..

    09 Март 2022 9:48ч.

    жалка работа ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мутра

    09 Март 2022 10:02ч.

    Като един голям Ливан насред Европа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наде,

    09 Март 2022 10:48ч.

    Вече ти препоръчах да се върнеш към художествените преводи от испански, с които си вадеше хляба в студентските ни години. Дай Боже, въображението ти да се възстанови частично, та поне в тази област да не кепазиш, до каквото се докопаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи