Над един милион французи протестираха срещу пенсионната реформа на Макрон

Над един милион французи протестираха срещу пенсионната реформа на Макрон

Протестните прояви в цяла Франция срещу спорната пенсионна реформа, планирана от правителството на Еманюел Макрон, са привлекли днес повече протестиращи в сравнение с предходния ден на общонационална мобилизация, предаде Франс прес.

Според данни на полицията в цяла Франция са протестирали 963 000 души, като само в Париж те са били 93 000. Според данни на синдиката Обща конфедерация на труда протестиращите в цяла Франция са били над 2,5 милиона, от които 500 000 в Париж.

Предходния ден на общонародна мобилизация беше на 7 февруари, а преди това такива дни имаше на 19 и 31 януари. Тогава в протестите се включиха между 757 000 и 1,27 милиона души, според властите и между 2 милиона и над 2,5 милиона души, според синдикатите.

Днес в столицата Париж сигурността по време на протестите се гарантираше от 4500 полицаи,  а в цяла Франция от 10 000 полицаи. В Париж в даден момент протестите преминаха и във вандалски прояви и една кола бе преобърната и опожарена. А един полицай беше ранен в окото, след като беше замерен с предмет от демонстрант и откаран в болница. Полицията задържа 10 души. Сблъсъци между демонстранти и полиция имаше и в Рен, където бяха арестувани 22 души.

Същевременно синдикатите на  компанията, управляваща парижката транспортна мрежа, обявиха намерение за стачка срещу пенсионната реформа. Стачката ще започне на 7 март.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • rusnak

    12 Фев 2023 8:54ч.

    Нормални хора защитаващи себе си, не като едни Балкански говеда, дето на кол ще ги набият, но те ще мълчат и мучат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Балканските говеда"

    12 Фев 2023 9:24ч.

    Си нямат синдикати, за да организират протести, а имат само два симулакрума. А и свършеното от въпросните симулакруми по време на най-голямата в историята на България стачка - учителската - не предполага някой да им си довери да го организират оттук нататък.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    12 Фев 2023 9:31ч.

    Дали само синдикатите са виновни или и Ганьо? Щото при приемането на решението за започване на преговорите на Северна Македония , за които уж 80% от българите са против, нямаше и мижаво митингче че против.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Франк & Щайн

    12 Фев 2023 12:41ч.

    И как точно ще протестират срещу намесата на Blackrock в пенсионната им реформа, да им сринат представителството в Приж като начало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Един милион на улицата !

    12 Фев 2023 13:14ч.

    И нищо. Макрон и Борн арогантно и цинично заявиха, че въпросът е приключен ! Нещо повече, още преди гласуването на "реформата" в Асамбле Насионал (долната камара на Парламента) , службите вече промениха софтуерите, които изчисляват прослуженото време и дават датата на възможното ви пенсиониране и размера на пенсията ви ! Всичко е предопределено ! Франция десетилетия наред е имала повече или по-малко суверенна политика, особено за социалната си сфера. А сега очевидно ВЪНШНИ СИЛИ , наднационални сили, са гепили за топките френските политици и им нареждат заповеди !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи