Над 90 са загиналите при рухването на въжен мост в Индия

Над 90 са загиналите при рухването на въжен мост в Индия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Броят на загиналите при срутването на въжен мост в индийския щат Гуджарат надхвърли 90, съобщи NDTV. 91 души са станали жертви на трагедията. 70 души са ранени и откарани в болници. По-рано беше съобщено, че са загинали най-малко 60 души. Мостът се срути, когато на него имаше около 500 души. Властите не изключват броят на жертвите да продължи да расте. Повечето от загиналите са жени и деца, както и възрастни хора, съобщава ТАСС.

Трагедията е станала на моста Морби на река Мачу. Построен преди 140 години, той е ремонтиран няколко години и е бил отворен за посетители само преди четири дни.

Премиерът Нарендра Моди ръководи спасителната операция, към която се присъединиха и местни жители. Гуджарат е родният щат на индийския премиер, където той започва политическата си кариера.

На видео, заснето от очевидци на инцидента, се вижда колко много хора висят на въжетта на моста. Други скачат в реката, за да се спасят.

Продължава спасителната операция на мястото на трагедията. Тя се усложнява от ниската видимост на водата през нощта. Властите не изключват броят на жертвите да продължи да расте. Повечето от загиналите са жени и деца, както и възрастни хора, каза министърът на жилищното строителство и развитието на селските райони Бриеш Мерджа, който е на мястото на трагедията.

Военноморските специални части на индийския флот са изпратени на мястото на бедствието. „Индийската военноморска база Валсура в Джамнагар (Гуджарат) изпрати екип от повече от 40 войници, за да участват в спасителната операция в Морби. Сред тях има военноморски специални части и моряци, които плуват добре“, съобщава ANI. На мястото на трагедията са изпратени и четири екипа на Националните сили за реагиране при бедствия.

Висящият пешеходен мост Морби в индийския щат Гуджарат се счита за исторически и инженерен паметник от ХIХ век. Мостът е построен на няколко етапа и е открит на 20 февруари 1879 г. от тогавашния губернатор на Бомбай Ричард Темпъл. Дизайнът на моста е вдъхновен от Викториански Лондон, добавя ТАСС.

Мостът има ширина от 1,25 м, дължина от 233 м и е разположен над река Мачху, свързваща дворцовия комплекс Дарбаргадх и инженерния колеж Лахдирджи. Според плана на строителите мостът е трябвало да отразява "прогресивния и научен характер на владетелите на Морби". Навремето мостът бил наречен инженерно чудо.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи