Над 60 са жертвите в "Крокус", терористите били маскирани, избягали с бяло "Рено"

Над 60 са жертвите в "Крокус", терористите били маскирани, избягали с бяло "Рено"

Над 60 убити, между които три деца, вече са жертвите на терористичното нападение в концертната зала "Крокус сити хол" в Красногорск край Москва на 22 март, около 20:00 часа вечерта, преди началото на концерт на група "Пикник". Хората са били застреляни от упор или задушени от дима при пожара. Нападателите са петима въоръжени мъже, облечени в камуфлажни дрехи, открили безразборна стрелба, а впоследствие запалили концертната зала с коктейли "Молотов". Три от загиналите са деца.

"За съжаление, броят на загиналите може да се увеличи", съобщи Следственият комитет на Русия, информира ТАСС. Настанени в болници са 115 от ранените, сред тях има пет деца, а 48 души са в особено тежко състояние. Публикувани са списъци с над 148 пострадали.

 

Терористите още се издирват. Те са успели да избягат с бяло "Рено", информира "Известия". По-рано Телеграм каналът Readovka съобщи, че полицията издирва бяло "Рено Логан" с тверски регистрационен номер, във връзка с терористичния акт, а впоследствие беше съобщено, че се издирва и втори автомобил - отново "Рено", но сиво на цвят. 

След потушаването на пожара, причинен от коктейли "Молотов", хвърлени от терористите, са били открити допълнително още 12 тела на загинали. Предполага се, че тези хора са се скрили в тоалетните на сградата, но са се задушили от дима, съобщава "Телеграм" каналът Readovka.

 

Оцеляла жена при атаката свидетелства, че нападателите се опитали да залостят вратите на концертната зала след палежа, за да не могат да се спасят хората, но не успели. Пострадалата, която е в болница, разказа пред "Известия", че е оцеляла, като се е престорила на мъртва.

"Паднах на пода и се направих на умряла. Момичето до мен го убиха", каза жената. Тя изчакала нападателите да си тръгнат и изпълзяла от залата. Терористите застрелвали хората от упор.

 

"Качвахме се на втория етаж. Чу се някакъв пукот, хората побягнаха към залата. а след това започнаха да стрелят момчета с маски, директно в тълпата от хора. Видях светлини - никога в живота си не съм гледала пакова нещо", разказва очевидката Светлана пред "Известия".

Депутат от Думата също е бил на концерта и е успял да се спаси. Айдар Метшин разказва: "Това беше шок. Такова състояние, когато не владееш ситуацията, не разбираш нищо, как да се движиш, кое е правилното действие, което да предприемеш. Не знаехме дали няма да ни пресрещнат със стрелба на изхода, или не, какво ще се случи",разказва руският депутат. По думите му, той е успял да оцелее, защото се е намирал на втория ред на партера.

Любителски видеа свидетелстват как група хора във фоайето на залата успяват да счупят стъкло и да избягат навън, докато чуват изстрелите наблизо. 

 

Друг очевидец пък твърди, че нападателите са били поне 20 и са влезли през главния вход, предава Readovka. Към момента официалните съобщения са за петима терористи, извършили нападението. Един от хората в концертната зала, който е бил със съпругата си, разказва, че при първите изстрели още никой от охраната не е дошъл да ги уведоми какво се случва и да ги изведе навън. 

Следователи, криминалисти и експерти на СК на РФ, съвместно с оперативните подразделения на вътрешното министерство и Федералната служба за безопасност, извършват следствени действия на местопроизшествието. 

"Прави се оглед на телата, изземват се веществени доказателства, в това число боеприпаси, назначени са експертизи, както на ДНК, така и балистични и дактилоскопични", добавят от Следствения комитет. Следователите изземват и преглеждат записи от камерите за видеонаблюдение. При претърсване на района около залата не са били открити взривни устройства от силите на Националната гвардия. За потушаването на пожара вертолети изсипаха над 160 тона вода, пожарникари сваляха хора от покрива, който изгоря напълно, съобщават руските медии.

Това е най-мащабната терористична атака в Русия до момента след нападението в "Дубровка" преди 22 години.

 

 

 

Коментари

  • Самоличността на четирима от шестимата предполагаеми терористи, извършили стрелбата в Crocus City Hall:

    23 Март 2024 8:28ч.

    1) Насридинов Махмадрасул на 37 години 2) Исмонов Ривожидин 51г 3) Сафолзода Шохинджонн на 21 години 4) Назаров Рустам 29 години. Всички са граждани на Таджикистан. Неизвестно кой от тях е задържан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Броят на загиналите при нападението срещу Crocus City Hall нарасна до 82 души

    23 Март 2024 8:32ч.

    По Telegram-канал Baza.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Броят на загиналите при нападението срещу Crocus City Hall нарасна до 82 души

    23 Март 2024 8:33ч.

    Telegram-канал Baza.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    23 Март 2024 8:34ч.

    Бог да прости невинните жертви ! Голяма концертна зала, пълна с над 6000 човека в страна намираща се трета година във война и без въоръжена охрана в нея или наоколо. Влезли, убивали, палели и си тръгнали по живо по здраво. Пълен провал за руските служби и то в Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • С неработещ металдетектор, охраната не е проверявала багажа на посетителите.

    23 Март 2024 8:39ч.

    "За катурната кола, пътища бол"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маймуната Дарвин

    23 Март 2024 8:39ч.

    Бог да прости невинните жертви ! В столицата на страна, която е трета година във война, концертна зала с над 6000 човека и да няма въоръжена охрана в нея или дори въоръжен патрул наблизо, да оставят въоръжени да влязат, да убиват, да палят и да излязат е ПЪЛЕН ПРОВАЛ ЗА РУСКИТЕ СЛУЖБИ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сградата е частна

    23 Март 2024 9:46ч.

    собственост на зетя на Илхам Алиев, уважаема дарвинова маймуна/личи си/. Охраната е частна. И първо са убили охраната преди да влязат през металните рамки. Като всяка частна охранителна фирма са имали само електрошокове. Второ - нападението е само в една зала, другите са евакуирани и нищо не са разбрали - тва не ви е кино Арена - всичко на едно място. Не е лошо пишман спецЯлистите да млъкнат малко и да си спомнят, че срещу тероризъм никой и никъде не е застрахован

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов Кмет

    23 Март 2024 8:40ч.

    Сигурно вече пият чай някъде извън матушката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2024 8:42ч.

    Тия да не са извънземни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба Урсула от ада ти е матушка,

    23 Март 2024 8:45ч.

    за 5лв и 50ст.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой им е платил!

    23 Март 2024 8:43ч.

    Със сигурност евтино са се продали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ще ги хванат

    23 Март 2024 8:45ч.

    Най-елементарен тероризъм, за пари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Пут Ин

    23 Март 2024 8:47ч.

    Др. Путин пак се е скрил като мишка. Както беше при преврата на Пригожин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧунКим Маймун

    23 Март 2024 8:49ч.

    , докладва по пантофи на бг чугун.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2024 8:50ч.

    Щото авторите на това "мероприятие" очакват Путин да излезе и да каже "Таковайте им майката", след което да заревете "Ууу, кръвопиец".0………?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    23 Март 2024 8:52ч.

    Убитите заслужава съболезнования Мунчо. Така е в цивилизования свят. В Матушката ти се говори за завладени територии, но за жертви - никога.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2024 8:58ч.

    Глупости. Съболезнования умрял не връщат. А и някак си е подло да съществува съмнение, че ти си автор, а лицемерно да поднасяш "съболезнования"…? Нали украинците бяха добра инвестиция, щото убивали руснаци, без американци да умират? Демек смъртта на руснаци е добро нещо? Независимо военни или цивилни ... Де гиди подляри

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ДоSu38 - няма кой да зареве "Ууу, кръвопиец" на дъното на пролив имени Стралина...

    23 Март 2024 9:04ч.

    А може скоро да очакваме по Израелски образец за Газа: "приканват се жителите на Битанските острови до 30 дни да се ЕВАКУИРАТ"... Половината от блогерите в Русия определят поръчителя като Ми6

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Март 2024 9:06ч.

    Е, имах предвид някои тукашни, вкл. и във форума, кресльовци ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Путьо, знаем че си безмозъчрн идиот!

    23 Март 2024 9:08ч.

    Не ни го навирай в очите! И бъди внимателен! Подкрепата на тероризма се наказва! Да не осъмнеш "усмихнат"! Идиото?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Ким Пут Ин 23 Март 2024 8:47ч.

    23 Март 2024 9:09ч.

    ей олигифрен, ще дойде момент, в който с такива като тебе никой няма да говори, а направо ще бие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ким Чен Путин

    23 Март 2024 9:14ч.

    Много болни хора сте и то идва от комунистическата ви закалка. Когато ти умре съгражданин и особено ако властта е подценява заплахата както направи ваш Путьо, който обяви, че било американски кьорфишек предупреждението не само изказваш съболезнования, но и се извиняваш. Щото до момента цял свят изрази съболезнования, сал ваш Путьо - не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Jonat

    23 Март 2024 9:33ч.

    Коментар на един кретен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • до Ким Чен Путин 23 Март 2024 9:14ч.

    23 Март 2024 10:14ч.

    Не си мериш приказките, после да не се чудиш, че проклятието ще те застигне където и да си. И не ни се прави на цивилизован, защото влизаш в тоя форум само за да търсиш скандал и да попържаш комунисти и руснаци. Ще ти намерят майстора много бързо едни ангели на отмъщението, боклук нещастен.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бялото рено е спряно в Навлинския район на региона, на няколко десетки километра от границата с Украйна.

    23 Март 2024 8:55ч.

    ще ги пуснат , след като се извинят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цимент

    23 Март 2024 9:08ч.

    Тези които злорадстват върху пролятата невинна кръв не са по-различни от тези които са извършили този терор. Те се хранят от един рептилски източник. За голямо съжаление в момента такива чудовища се отглеждат и в България. Същите няма да се посвенят да посегнат и на собствената си майка , ако не са го направили до сега. С безумните си коментари в този форум те редовно го правят, засега само вербално. За подобни изказвания зверовите наместници им заплащат в сребърници. Но е дошло време за преброяването.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    23 Март 2024 9:09ч.

    Който и да е организирал това отвратително престъпление е изрод! Да убиваш невинни хора....сещам се и за доста други подобни зверства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Мери 23 Март 2024 9:09ч

    23 Март 2024 9:11ч.

    то е ясно кой.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Медведев

    23 Март 2024 9:14ч.

    По информация към 9:00 сутринта на 23-ти март в Брянска област са задържани двама на няколко километра от границата с Усрайна, като в автомобила са били 6-ма. Четири от тях са избягали. Никакъв идил, никакви ислямисти това е работа на ЦРУ, МИ-6 и укрите. Разбира се ще се изчака официалното разследване, което ще отнеме време, но предвид реакциите на определени посолства и предварителните им изказвния за "изненади" и предупреждения към техни граждани мисля, че е ясно кой е организирал всичко това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Red

    23 Март 2024 9:34ч.

    Навсякъде - и в БГ - цру има спящи клетки. Ако не слушаш и не изпълняваш тези клетки се задействат. Не се чудете, когато някъде се появят америк сенатори, поговорят си два часа с премиер и после премиерът излезе с позиция обърната на 180 градуса...просто му казват НЕ СТАНЕ ЛИ НА НАШЕТО, ГОРИШ С 50-80 ЖЕРТВИ И СЕ ОПРАВЯЙ.. утече ти метростанция еди коя си. Исл държава си беше, е и ще бъде оръжието на цру за най-гнусните им поръчки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чърчил

    23 Март 2024 9:20ч.

    Няма вечни приятели, има вечни интереси. Сега ИДИЛ ще ни върши работа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аноним

    23 Март 2024 9:46ч.

    Еднакъв почерк-много обичат да нападат по време на концерти.И сега вече-играят,скачат и крещят от радост-както при едно неотдавнашно събитие!А на снимката горе-вторият с раницата-колко много прилича по позата и раничката на гърба-на оня от Сарафово,който вилня със същите крясъци срещу наши автобуси!!!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • още с 2 крака и ръце

    23 Март 2024 9:49ч.

    страхотна прилика !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИДИЛ е удобно обяснение

    23 Март 2024 9:49ч.

    Запазена марка за Службите. Всичките служби... Няколко пресни факта. Въпреки че руските служби са реагирали максимално бързо, Московска област е била напълно блокирана на изходните шосета и магистрали ... заподозрения автомобил , бяло Рено "Символ" е спряно от патрул на ... 350 км от Москва !! ?? В Брянска област !! Как е възможно така бързо да се придвижат терористите в нощта ? Това "Рено" летяло ли е ? ...Втори въпрос. Ислямски терористи уж, но няма и следа от готовност за "самоубийствени действия", толкова типични за ислямистките терористи ! Убийците идват делово, разстрелват колкото човека могат, подпалват сградата , и пак най-делово СИ ТРЪГВАТ !!! Това не е почерк на ислямски терористи. Показателно е осъждането на терористичния акт в целия ислямски свят. Дори властите на Афганистан - талибанското движение /официално забранено в Русия/ е осъдило теракта... Не се плъзгайте по повърхността.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако някой си въобразява,

    23 Март 2024 9:49ч.

    че това няма да се лепне на фашагите и техните спонсори, жестоко се заблуждава. И сто хиляди пъти да се закълнат в идил, лавината тръгна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • укронацистите

    23 Март 2024 10:00ч.

    Реагират показателно. Първоначално са заподскачали в дива радост и буйни канибалски танци по форумите, първосигнална реакция на зли глупаци. После са се усетили че тази драма е насочена И ПРОТИВ ТЯХ , че те най-много "ще го отнесат"... Цяла нощ по форуми и видеа урките са трили своите първосигнални коментари... Урките са дебили, зла популация, която си заслужава случващото. Но НЕ ТЕ са извършителите на теракта. Те ще са сред потърпевшите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    23 Март 2024 10:05ч.

    Установят ли самоличността им можем да ги броим преселили се при алах. ЦРУ и Саудитска Арабия финансират радикалния ислям, факт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В момента са

    23 Март 2024 10:06ч.

    задържани 11 човека, плюс всички в реното. Предполага се, руснаците са преследвали и давали път на автомобила за да разберат в какво посока се движи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Малко са , рекорда в Рено са 22

    23 Март 2024 10:10ч.

    плюс навигатор, на багажника отгоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поне Реното да беа сменили и паспортите

    23 Март 2024 10:16ч.

    на магаре-насилвачите. Като в Борат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много странно ?

    23 Март 2024 10:21ч.

    Ако са ислямски терористи /"таджикистанци"/ - защо са се насочили точно към Брянска област ? Това е директно към Украйна ! Много ачик улика , прекалено уличаващо ? Аз ако съм таджик терорист ще се покрия в самата Москва, където има дестки хиляди таджики ! Ще изчакам колкото трябва, и след това ще се евакуирам на югоизток ! Но не и веднага да тръгна към ... украинския фронт !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • много странно наистина

    23 Март 2024 17:54ч.

    логиката е да минат през нос Добра Надежда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз не знам колко трябва да си зомбиран

    23 Март 2024 10:34ч.

    С озлобение към Русия, за да си помислиш, че това е дело на самите руснаци. Очеизвадно е, че това е дело на американците, но извършено с помощта на украинци и разни други престъпни елементи. Много жертви се написаха в книгите, някой ще трябва да плати. Най-вероятно държавата, световен убиец, борец за думата без съдържание "демокрация", ще плати.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очеизвадно е, че това е дело на американците, но извършено с помощта на украинци

    23 Март 2024 10:49ч.

    Ами за момента самите руснаци говорят за "петима таджикистанци" извършители. Кое му е "очеизвадното" ? Очеизвадно е че урките се изпонасраха от страх и отричат на най-високо ниво участие ! Що не отрекоха например за атентата на Кримския мост ? Потвърдиха авторството си /ГУР/ и бяха много горди даже ! А сега ужасено отричат ! Да не би да се е появила съвест у укронацистите ? Не мисля. Просто не те са извършителите, извършителите са някакви конкретни убийци,може и да са таджики. Но поръчителите са МНОГО ПО-ВИСОКО , тук няма грам озлобление към Русия. Обичам Русия и скърбя за убитите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи