Над 57 хил. деца у нас тръгват в първи клас

Над 57 хил. деца у нас тръгват в първи клас

В 2347 училища и в 1799 детски градини в страната започва новата 2022/2023 учебна година. Очаква се над 57 000 първокласници да тръгнат на училище на днешния 15 септември, а близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през учебната 2022/2023 година, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката (МОН). Снимка: БТА

Учебната година ще започне присъствено навсякъде. Взети са мерки за опазване здравето на децата и учениците, съгласно изискванията и насоките на Министерството на здравеопазването. Всички директори са осигурили и медицинска грижа за децата и учениците.

Образователните институции са в готовност за новата учебна година, а дни преди 15 септември започна да намалява и броят на незаетите места за педагогически специалисти.

В училищата са назначени също 1216 медиатори и 182-ма социални работници, които съдействат на учителите за приобщаването на децата и учениците в системата на образованието.

Образователният министър проф. Сашо Пенов ще открие новата учебна година в София и ще посети Професионалната гимназия по железопътен транспорт в Карлово

Министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов ще присъства днес в 10:00 часа на откриването на новата учебна година в 18-то Средно училище "Уилям Гладстон" в София. В 13:30 часа образователният министър ще посети и Професионалната гимназия по железопътен транспорт "Христо Смирненски" в Карлово, чиято сграда пострада при наводненията.

Заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова ще открие в 9:30 часа STEM център и новата учебна година в Езиковата гимназия "Иван Вазов" в Пловдив. Тя ще бъде в 11:00 часа и на откриването на академичната учебна година в Медицинския университет в града.

Заместник-министърът на образованието Надя Младенова в 10:30 часа ще е на тържеството в Основното училище "Св. св. Кирил и Методий" в село Априлово, община Горна Малина.

Заместник-министърът на образованието проф. Албена Чавдарова ще открие 9:00 часа учебната година в Езиковата гимназия "Васил Карагьозов" в Ямбол.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • baldur

    15 Sep 2022 8:13ч.

    Ужас! Толкова са малко...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    15 Sep 2022 8:45ч.

    Здраве и успех на малките пиленца! А родителите и учителите да си опичат акъла!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демография

    15 Sep 2022 10:32ч.

    под 60 хиляди годишно вече е раждаемостта, видно от изнесените данни. А смъртността подмина 120 000 миналата година.. Изводите са трагични, за съжаление.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гери Бонбонери

    15 Sep 2022 12:20ч.

    Абе не знам откъде ви вадят такива "загрижени" за популацията в България, ама ако отидете в кой да е китайски или виетнамски град , няма да издържите и 3 секунди. Не е важно количеството на населението , а качеството. Претъпканите гета като са пълни с хора и какво - кочини , та дрънкат. В Африка се плодят най много и бързо и какво - цъфтят и прецъфтяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гери ли си, Бонбонери ли си , не знам

    15 Sep 2022 12:48ч.

    Ама ич те няма, по добре да си беше мълчала..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи