Над 500 работещи в ТЕЦ "Марица изток 2" излизат на протест

Над 500 работещи в ТЕЦ "Марица изток 2" излизат на протест

Синдикатите настояват да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г., съобщава БТА.

Над 500 работещи в комплекса ТЕЦ "Марица изток 2" потеглиха, за да се включат в протест, организиран от КНСБ и КТ „Подкрепа” в София под надслов "Да защитим енергийната сигурност на страната", който е с начален час 11:30 пред служебния вход на Народното събрание.

Основните ни искания са отваряне на Плана за възстановяване и устойчивост и предоговаряне в главата "Енергетика" и отпадане на ангажимента за 40 на сто намаляне на въглеродните емисии от въглищна енергетика, съобщи за БТА Деян Дяков, председател на синдиката на КНСБ в ТЕЦ ''Марица изток 2''. По думите му, ако днес не бъдат чути техните искания, са готови "на едноседмичен протест на жълтите павета".

Председателят на КНСБ в дружеството припомни, че беше договорено намаление на въглеродните емисии от топлоелектрически централи на въглища до 2026 г. с 40 на сто. По думите му е самоубийство закриването на въглищни мощности в толкова кратки срокове.

Синдикатите искат парламентът да задължи Министерския съвет да започне преговори с Европейската комисия за отмяна на този ангажимент. Това искане на КНСБ и КТ "Подкрепа" беше залегнало и в декларацията, която двата синдиката представиха преди няколко месеца. Синдикатите настояват да се гарантира дейността на въглищните централи поне до 2038 г. в съответствие с вече приетото през 2020 г. решение. 

Заради протеста ще бъдат затворено движението по улица "15 ноември" и площад "Александър Невски".

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • rover

    12 Яну 2023 8:48ч.

    "да защитим енергийната сигурност на страната" - ами, да я защитим. да достроим аец "белене" и всичко ще бъде чук (така казват сега).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бакунин

    12 Яну 2023 10:36ч.

    Ще повикат на алчните с пачките и какво? С тояги трябва да се разгонят като бесни кучета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи