Над 500 хотела ще участват в програмата от 15 лв. за украински бежанци

Над 500 хотела ще участват в програмата от 15 лв. за украински бежанци

Малко над 500 са хотелите в страната, заявили участие за новата програма от 15 лв. за украинските бежанци. Част от тях - близо 300, са такива, в които вече има настанени украинци. Това обяви на брифинг във Варна председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, съобщава Нова телевизия. 

Около преместването на бежанците от Украйна в колцентъра пристигат най-различни запитвания, желания и съображения, уточни тя. Много от тях Тошева определи като основателни, но други като „доста несериозни” - от типа „бихме искали да останем на първа линия на морето, при преместването”, „да има поне два пъти в седмицата месо” и „задължително сешоар в стаята”. 

От брифинга стана ясно още, че има готовност да бъдат организирани извънредни влакови композиции и отделно към редовните превози да бъдат прикачени допълнителни вагони, за да се разделят украинските бежанци от редовно пътуващите.

До преди дни в 150-те хотела във Варненско е имало около 18 000 украински бежанци. По последни данни от днес става ясно, че 3000 души са напуснали местата за настаняване. 5000 остават в хотелите, изявили желание да работят по новата програма.

До момента в България от Украйна са влезли 300 000 души. Всички заявили желание за временна закрила са регистрирани на 100%, посочи още Тошева.

 

 

 

 

 

Коментари

 • София

  28 Май 2022 18:12ч.

  А нас Българите кучета ни яли !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  28 Май 2022 19:00ч.

  А за българите, кога ще се обяви такава програма за нощувка в 4-5-звезден хотел на 15 лв-? Айде с храната ще се оправим, бурканите от вкъщи .

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи