Над 28 000 са жертвите в Сирия и Турция на катастрофалните земетресения

Над 28 000 са жертвите в Сирия и Турция на катастрофалните земетресения

Катастрофалните земетресения в Турция, засегнали тежко и Сирия, са отнели живота на над 28 000 души, предаде Франс прес, като се позова на данни на местните власти на двете страни. В Турция жертвите са вече 24 617, а в Сирия загиналите са 3574.

Според Световната здравна организация 26 милиона души в двете страни може да са били засегнати от трусовете. Организацията отправи призив за събиране на 42,8 милиона долара за бедстващите.

Хуманитарни организации са обезпокоени от появата на холера в Сирия.

Сирийското правителство разреши в петък доставката на хуманитарна помощ в цялата страна, в това число и в бунтовническите райони, в които 5,3 милиона души рискуват да се окажат без подслон.

За първи път от 35 години насам бе отворен и пропускателен пункт между Турция и Армения за доставка на хуманитарна помощ за Турция.

Същевременно в Хатай въпреки студа изпод отломките на рухнала сграда след 140 часа бе спасено 7-месечно дете на име Хамза. Според турски медии 2-годишно момиченце на име Ася, също е било спасено в Хатай. Спасени са били и 70-годишна жена на име Мнексе в Кахраманмараш, както и 35-годишната майка Йозлем и дъщеричката й на 6 годинки Хатидже в Адъяман.

Междувременно паркинги, стадиони и спортни зали в Южна Турция вече са превърнати в импровизирани морги, където хората издирват близките си.

Близо 32 000 души са мобилизирани в спасителните операции в Турция. В района са разположени и над 25 000 турски военни, които също помагат.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Хората помагат, а нехората си помпят PR-мускули

    12 Фев 2023 9:27ч.

    В ранната сутрин на 7 февруари жителите на Истанбул, които заедно с всички граждани на страната изпитват последствията от силното земетресение в югоизточната част на страната, с изненада откриха, че американският есминец Nitze е акостирал край известния Дворец Долмабахче на входа на Босфора откъм Мраморно море.Корабът действа като част от ударната група на самолетоносача "Джордж Буш-старши" и няма нищо общо с издирвателно-спасителните дейности, в които участват и САЩ. Турското издание Aydınlık, позовавайки се на мнението на експерти в областта на отбраната и сигурността, посочва, че по този начин Вашингтон „изпраща сигнал за заплаха към Турция“, докато Анкара очаква от американците „транспортни самолети с мобилни болници“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • показно да гориш Корана и същевременно да заплашваш Турция по атлантическа линия - какво беше това в самото навечерие?

    12 Фев 2023 10:11ч.

    Поне критично мислещите нямат илюзии, че САЩ за пореден път се изкушиха да използват неконвенционално оръжие, когато видяха, че губят глобалната инициатива. Това земетресение бе предизвикано от американско геомагнито-резонансно оръжие и признаците за една такава употреба широко се коментират в мрежата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    12 Фев 2023 14:27ч.

    Горчивите ми сълзи и съболезнования за загиналите хора в Турция и Сирия, също и за техните роднини! Преклонение и безкрайно уважение към българските спасители, истинските мъже на родината, които не се спряха да помагат от Карловските бедствия до тези на съседите. Живи и здрави, момчета, Господ да бъде винаги с вас. А онези от листите, дето квичат по дискотеките и пускат фото от някакви острови и кръчми, как заспиват и се събуждат, не ми е ясно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи