Над 1,5 млн. души протестираха отново срещу пенсионната реформа във Франция

Над 1,5 млн. души протестираха отново срещу пенсионната реформа във Франция

Противниците на пенсионната реформа организираха общонационални протести и стачки за 12-и ден от началото на годината в цяла Франция. Според данни на синдиката Обща конфедерация на труда в тях са участвали над 1,5 млн. души, а според френското вътрешно министерство в акциите и протестите са участвали 380 хил. души, предаде Франс прес.

Според префектурата в Париж протестиращите там са били едва 42 хиляди, но синдикатът Обща конфедерация на труда казва, че в столицата демонстрантите са били над 400 хиляди, допълва Франс прес.

На редица места, в това число и Париж в района на сградата на Централната банка на площад "Бастилия" избухнаха сблъсъци и силите на реда трябваше да се намесят. Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на банката, но не успяха. Преди това демонстранти нахлуха в централата на модния гигант "Луи Вюитон" в района на "Шан-з-Елизе".

Към този момент се съобщава за 36 задържани в Париж, но обикновено данните за арестите в столицата и страната по време на протестите излизат едва на сутринта на следващия ден.

Общонационалният ден на протести и стачки предшества заседанието на френския Конституционен съвет, който утре се произнася по въпроса за пенсионната реформа.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • Много свенливо репортажче ще пуснали за случващото се в цяла Франция

    14 Апр 2023 11:51ч.

    Някак си политкоректно........... но какво да очакваш от БТА?! Преди бяха с комунистите, сега са с "небинарните".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    14 Апр 2023 13:19ч.

    Ся, Дачков си е направил сметката. Новините от Франция, даже от наште медии са достатъчно информативни. Лично аз ги следя с интерес и съм изненадан от мащабите. Французите таквиз, онаквиз, но протестират. За какво? Ми сигурно за много неща, но искрата е пенсионната реформа. And so, what? Кво не им харсева? Ми не им харесва вдигането на възрастта от 62 на 64 години! I sictir, в смисъл, боже мой! Ми ний откога я вдигнахме! Преди 5-6 години или повече. И кво правихме тогаз - протестирахме ли? Може и да са излезли стотина души, нямам спомен. Не протестирахме, защото сме шушляци (шаяци) - правим се на яки бизнесмени, а пенсионерите - те са дрипльовци, лузъри, бастуни, ченета, с една дума кучета ги яли. Та това чувам аз от французите - те са граждани, а ний сме шаяци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • срам нямат ли?

    14 Апр 2023 13:24ч.

    Какво си въобразяват тези франсета? Кой ще издържа анджелинаджоловите доктори и инженери, а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    14 Апр 2023 13:26ч.

    Наполеон, назначавайки брат си Луи за крал на Холандия, го предупредил: "Ако говорят за краля, че е добър, значи неговото царуване е провалено."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • paris

    14 Апр 2023 20:51ч.

    Хората бяха масово на работните си места, за разлика от предишните протести, така че тези цифри за милиони протестиращи вчера изобщо не са верни. Реформата е вече факт- с протести или не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи