Над 100 социалисти: БСП бе върната във времената и практиките на авторитаризма от 50-те години

Над 100 социалисти: БСП бе върната във времената и практиките на авторитаризма от 50-те години

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Станишев, Зарков, Пирински, Витанов, Мутафчиев, Дърева и десетки други делегати обезпокоени от бъдещето на партията в изолация

„На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение!“, заявяват социалистите. Според тях „ръководството се крепи на „обещанието“ да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора обвинени в корупция“ от международни партньори.

Заседанието на Конгреса бе белязано и от редица безпрецедентни нарушения на Устава, твърдят подписалите се. „Подмяна на делегати, подмяна на преброители, увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите, за да се гарантира прокарването на всички решения на ръководството, налагане на цензура и изключване на микрофони, явни фалшификации и манипулации на гласуванията, както и недопускане на включване на точка за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

Кулминацията на драмата в НДК настъпи с изключването на 13 делегати само заради желанието им да се изкажат на Конгреса. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци. „Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса.“

„Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали.  Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство – всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.“, предупреждават социалистите.

Те са категорични, че с „такава „подготовка“ за предстоящите избори ръководството слага край на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати. Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията!“

Излезлите от Конгреса социалисти предлагат скоро да се съберат на вътрешнопартийна дискусия, за да обсъдят реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея.

Ето и целия текст на декларацията:

Защо напуснахме заседанието на Конгреса на БСП?

На 11 февруари 2023 г. станахме свидетели на безпрецедентен натиск и апаратни хватки от страна на ръководството. А щетите върху образа на партията са огромни. Как изглежда БСП днес:

1.     Антидемократична и репресивна – партия дълбоко скарана със себе си, в която всяко различно мнение се цензурира и санкционира.

2.    Деидеологизирана и популистка – заимстваща похвати и инструментариум от крайно десни националистически формации. Това ще я постави трайно в изолация.   

3.    Антиевропейска – засилващата се вътрешнопартийна обсесия от заговори и въображаеми врагове на ръководството (Съвета на Европа и Партията на европейските социалисти).

4.    Деинтелектуализирана – толерира се верноподаничеството на тесен партиен елит за сметка на страха от професионалисти, интелигенция и доказани експерти.

5.    Партия на лицемерието и двойните стандарти за корупция – за едни само съмнението е причина да бъдат остракирани; за други – дори санкционирането им от международни партньори се оказва, че не е достатъчно.   

Ръководството се крепи на „обещанието“ да вкара БСП отново във властта. Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора близки до ръководството обвинени в корупция?

БСП е в изолация и обещанията за власт ще останат само мираж!

*

На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение на БСП! От сила – носител на надежда, то я затвърди като сборище на безчестие! Лъсна истината за грозните лъжи на узурпаторското ръководство:

·      „ние сме най-демократичната партия“ – лъжа!

·      „трябва да се уважава всяко мнение“ – лъжа! (стига да не е различно от това на председателката)

·      „решенията са по устав на колективните ни органи“ – лъжа! (изключванията са  „по снимка“ и каприза на председателката)

Станахме свидетели на безпрецедентно погазване на Устава:

1.     Над 60 делегати на Конгреса се оказаха с отнети права непосредствено преди заседанието. На тяхно място – без съгласието на партийните членове по места – бяха назначени верни на председателя и на обкръжението й „проверени“ хора.

2.    Близо 70% от преброителите на Конгреса бяха подменени, независимо от нормата в  Устава, че са избрани за 4-годишен период ( т.е. през 2020 г.).

3.    Увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите – не беше допуснато обсъждане и гласуване по отделно на ръководните и на работните органи на Конгреса.

4.    Делегати на Конгреса, сред които членове на ИПО Платформа „Социализъм 21 век“, внесоха Резолюция, която не беше раздадена на делегатите. В нея се настоява: за незабавни решителни действия за овладяване на по-нататъшния срив на партията; против участие или подкрепа на правителства, излъчени от ГЕРБ, ПП или ДБ; прекратяване на мандата на Корнелия Нинова като председател на партията съгласно подадената от нея оставка; избор на заместник председател, способен да създаде нова организация за участие в предстоящите национални и местни избори, както и за начало на всеобхватно обновление на партията.

5.    Изключване на микрофони, лишаване на делегати от правото да се изкажат и да изразят и защитят своята позиция.

6.    Явни фалшификации и манипулации при гласуванията.

7.     Недопускане на включване на точка в Дневния ред за прекратяване мандата на председателя на партията, подкрепено с подписите на над 220 делегати.

8.    Изключване от партията на 13 делегати само защото имат дързостта да мислят различно от г-жа председателката и нейните приближени. Сред тях са ръководителят на делегацията на БСП в Европарламента, младежки лидери, интелектуалци. Безпрецедентен антидемократичен и антипартиен акт в историята на БСП. 

Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса. Нека разговорът за това се състои в низовите организации, в които те членуват така, както предвижда Уставът на партията. Настояваме да не се прекратяват правата им на участие в дейността на партията. Председателката на БСП и тясното й обкръщение се опитват да отстранят наши другари, доказали се като истински социалисти през годините назад и отстояващи твърдо идеологическите хоризонти на нашата партия. За разлика от онези, които безмълвно и бездушно вдигнаха послушно ръце за изключването им, за да обслужат личните амбиции на един самозабравил се лидер. Днес от първостепенно значение е да отстоим себе си като социалисти, да защитим своите ценности и принципи на солидарност и другарство, да се изправим срещу самозабравянето и вярата в собствената непогрешимост!

*

Политиката на ръководството отпраща БСП в небитието. Това е поредното доказателство за безплодието на една клика, която похити БСП и я превърна в секта, подчинена на егоцентризма и властолюбието на персона, чужда на партията и на социалистическите идеи и идеали.  Злоупотребата с лоялността на хиляди социалисти, спекулирането с техните въжделения, погазването на принципите на колективното ръководство – всичко това обезличава и деморализира БСП и отблъсква левите хора.

С такава „подготовка“ за предстоящите избори ръководството сложи КРАЙ на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати!

Битката за връщане към здравия разум, демократичните норми и другарския дух в нашата партия ще продължи! Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията! Предстои да се съберем, за да обсъдим реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея!

13.02.23 г.

  1.     Албена Кръстева, делегат от район „Надежда“, София

2.    Албена Шавел, член на БСП, Варна

3.    Александър Анин, делегат от Дупница

4.    Александра Берданкова, делегат от ОЖС в БСП

5.    Александър Грозданов, делегат от район „Възраждане“, София

6.    Ана Пиринска, делегат от район „Възраждане“, София

7.     Ангел Вълков, делегат от Варна, район Одесос

8.    Андрей Сотиров, делегат от Радомир

9.    Атанас Атанасов, делегат от Младежко Обединение

10. Атанас Мерджанов, делегат от Елхово

11.  Блага Димитрова, делегат от Чирпан

12.  Борис Боричев, делегат от Стара Загора

13.  Валери Жаблянов, делегат от Радомир

14.  Ваня Добрева, делегат от район „Красно село“, София

15.  Ваня Маникатева, делегат от Благоевград

16.  Васил Антонов, делегат от Червен бряг, Област Плевен

17.  Велислава Дърева, делегат от Бяла Слатина

18. Веселин Калчев, делегат от Братя Даскалови

19.  Виктор Годжов, делегат от Хасково (недопуснат до Конгреса)

20. Виктория Ноева,  делегат от Габрово

21.  Виолета Желева, делегат от Димитровград

22. Владимир Георгиев, делегат от Самоков

23. Георги Божинов, делегат от Исперих

24. Георги Георгиев, делегат от община Тутракан

25. Георги Николаев, делегат от Чирпан

26. Георги Пирински, делегат от район „Възраждане“, София

27. Данаил Николов, делегат от община Тутракан

28. Даниел Йорданов, делегат от Хасково

29. Данка Иванова, делегат от Главиница (неприсъствала на Конгреса по здравословни причини)

30. Данчо Трифонов, делегат от Стамболово

31.  Деница Златева, делегат от община Братя Даскалови

32. Деница Иванова, делегат от община Русе

33. Диляна Комитова, делегат от Харманли (недопусната до Конгреса)

34. Димитър Димитров, делегат от община Братя Даскалови

35. Димитър Дъбов, делегат от Якимово

36. Димитър Здравков, делегат от Тетевен

37. Дияна Спирова, делегат от Харманли (недопусната до Конгреса)

38. Добрин Парнаров, делегат от Симеоновград (недопуснат до Конгреса)

39. Доротея Цанкова, делегат от Ловеч

40. Дочка Кючукова, делегат от Любимец

41.  Евдокия Асенова, делегат от Радомир

42. Елена Славчева, делегат от Радомир

43. Емилия Дженкова, делегат от Габрово

44. Живка Аладжова, делегат от Стара Загора

45.  Живко Камбуров, делегат от Симеоновград

46. Захари Захариев, делегат от Панчарево

47. Здравко Кънчев, делегат от Габрово

48. Ивайло Петров, делегат от Дупница

49. Иван Владов, делегат от Хасково

50. Иван Ибришимов, делегат от Дупница

51.  Иван Иванов, делегат от Братя Даскалови

52. Иван Любчев Иванов, делегат от Варна, район „Одесос“

53. Иван Мандински, делегат от МО в БСП, Плевен

54. Калинка Николова, делегат от София, Нови Искър

55. Калоян Паргов, делегат от Връбница, София

56. Катя Николова, делегат от район „Надежда“, София

57. Красимир Куртев , делегат от Раднево

58. Кристина Сидорова, делегат от Габрово

59. Крум Зарков, Делегат от София, р-н Средец

60. Ленко Петканин, делегат от София-Сердика

61.  Лилия Живкова-Алексиева, делегат от Кюстендил

62. Марина Захариева, Делегат от Павел баня

63. Милко Недялков, делегат от Ловеч

64. Михаил Лисков, делегат от Харманли (недопуснат до Конгреса)

65. Моис Кохенов, делегат от район „Надежда“, София

66. Надежда Димитрова, делегат от Павел баня

67. Нели Николова, делегат от община Антоново

68. Никола Георгиев, делегат от Симеоновград (недопуснат до Конгреса)

69. Николай Григоров, делегат от Габрово

70. Николай Бериевски, делегат от МО в БСП

71.  Николай Иванов, делегат от Дупница

72. Николай Николов, делегат от район „Красно село“, София

73. Нина Стоименова, делегат от Бобошево

74. Павел Дангов, делегат от Дупница

75. Петко Димитров, делегат от София, район Сердика

76. Петър Витанов, делегат от София, Надежда

77.  Петър Мутафчиев, делегат от Първомай

78. Петър Узунов, делегат от Братя Даскалови

79. Петя Михалевска, делегат от София

80.Пламен Младенов, делегат от Чипровци

81. Румен Петков, делегат от район „Възраждане“, София

82. Сергей Станишев, делегат от район „Възраждане“, София

83. Светлана Великова, делегат от Силистра (недопусната до Конгреса)

84. Светлана Шаренкова, делегат от район „Красно село“, София

85. Симеон Кирилов, делегат от Кочериново

86. Снежана Вълкова, делегат от Хасково

87. Станислав Павлов, делегат от Дупница

88.Стефан Танев, делегат от Ивайловград

89. Стоянка Балова, делегат от Златица

90. Страцимир Петков, делегат от Ловеч

91.  Теодор Славев, делегат от район Студентски град, София

92. Юрий Асланов, делегат от район „Красно село“, София

93. Явор Гечев делегат от Родопи, Област Пловдив

94. Явор Куюмджиев, делегат от Търговище

 

*Присъединяването на делегати продължава и след публикуването на Декларацията. 

 

 

 

 

Коментари

  • Де тоз късмет, да се върне онази партия

    14 Фев 2023 7:35ч.

    90% от сегашната върхушка на партията, пък и на държавата щяха да живеят още от два до три дни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Venceremos

    14 Фев 2023 7:46ч.

    Нинова се оказа Бойко Борисов в пола. Явно са се "разбрали като мъже." И двамата работят за закриването на БСП, бивша БКП, още по-бивша БРСДП (т.с) и успяват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Фев 2023 9:10ч.

    Като гледам кои елементи се изнасят - Нинова много добре се справя с партия БСП! ... или ти липсват милионерите на сорос?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    14 Фев 2023 9:09ч.

    Нали си направихте коалиция "Левицата"... бегайте там и спрете да циврете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    14 Фев 2023 9:20ч.

    Това е "червената аристокрация' и клиентелата и. Помня как на тези бащите в 1989 година скандираха " Тази власт с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем". И какво се оказа? Същите тези станаха червени барони или антикомунисти. Да изброявам ли фамилиите на членовете на ЦК на БКП и как сегашните със същите фамилии се борят едните за "нова лява модерна партия", а другата половина са върли евроатлантици. Фамилиите, като в мафията са окупирали върховете и не допускат някакви случайници като "селянката от Крушовица" да им мъти водата. На тях по наследство им се полагала власта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    14 Фев 2023 9:22ч.

    Хвани едните, удари другите. Местни делавераджии срещу евро джендъри. Като прочета “антиевропейски” и “крайнодесни” става ясно що за стока са пишещите.Същата работа като ГЕРБ срещу ПП / ДБ . Всички са за пъклото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наистина това е т.н.червена

    14 Фев 2023 9:33ч.

    аристокрация която неистово драпа за власта в БСП-то!Дотагъчно е да видим рамо до рамо Станишеф,Дъбоф (живущ в Шумен а избран в някакво с.Якемово),Дърева!Недолюбвам Нинова и юнаците около нея но само заради факта че ги нарита всички тия комсомолски комформисти ще гласувам за нея!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • P.S.-и само един факт още за видният

    14 Фев 2023 10:03ч.

    комсомолец Дъбов:през 1991-та г.през зимата когато пияна тълпа в Шумен атакуваше ОКР.комитет на БКП в центара пя града шепа стари комунисти отстоява начело стогавашния първи секретар на БКП Шумен(Юри Аврамов)сградата а т.н другар Дъбов( избягал от баш секретар на тази партия във Варна )се криеше като проф.съюзен дихател във Варна!И сега отново е сред комсомолската ни буржуазия с мераци да управлява БСП-то!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евгений Дайнов и Христо Бойкикев са много по-

    14 Фев 2023 13:05ч.

    smart - отидоха от другата страна на софрата. И пак са си добре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СОЦИАЛИСТ

    14 Фев 2023 9:43ч.

    УВАЖАЕМИ ПИРИНСКИ,СТАНИШЕФФ,ЗАРКОФФ,ДЪРЕВА И КОМПАНИЯ,ВИЕ ЛИ СТЕ УВАЖАЕМИ НОВОТО ЛЯВО?СТАРИ НОМЕНКЛАТУРНИ КАДРИ СЧИТАЩИ,ЧЕ ПО РОЖДЕНИЕ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИ ПАРТИЯТА ВИ ПРИНАДЛЕЖИ.НА. ТРАНИЦИТЕ НА СПИСАНИЕ»НОВО ВРЕМЕ»,»ИПО СОЦИАЛИЗЪМ XXI”,НЕ ПРОЧЕТОХ И НЕ НАМЕРИХ ОТГОВОР НА ВЪПРОСА:»ЩО Е ТО СОЦИАЛИЗЪМ НА XXI ВЕК».КАКТО ПУТИН Е ВИНОВЕН ЗА ВСИЧКО В СВЕТА,ТАКА И НИНОВА ВИ Е ВИНОВНА ЗА СИТУАЦИЯТА В БСП.СТАНИШЕФФ,КОЙ ВЪВЕДЕ ПЛОСКИЯ ДАНЪК,КОЙ ПРЕВЪРНА БОЛНИЦИТЕ В ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА??ОТГОВОРИТЕ ГИ ЗНАЕМЕ-НИНОВА Е ВИНОВНА И «КАРТАГЕН ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗРУШЕН».ВИЕ СТЕ МИНАЛОТО НА ПАРТИЯТА,НЕ НЕЙНОТО БЪДЕЩЕ.ВИЕ ЗНАЕТЕ САМО ДА КРИТИКУВАТЕ.ЗАРКОВ,КОЙ Е ВИНОВЕН ЗА ПРОВАЛЕНИЯ ЗАКОН(ПОСЛЕДЕН ВНЕСЕН ОТ ВАС?).ЯСНО,ОТНОВО НИНОВА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Фев 2023 9:49ч.

    Всяко проспериращо общество и/или организация са такива, защото спазват правила, има ред, организация и дисциплина! В последните 33 години под благовидните лозунги "земокрация" и "реформи" беше унишожена България, бяха съсипани всички системи и организации. "Обезпокоените", подписали горната декларация са обезпокоени единствено за собствените си постове и облаги! Мнозинството от тях без БСП, са НИКОИ! Ето защо на конгреса демонстрираха безобразие, граничещо с простащина, която никоя уважаваща себе си организация не би толерирарала!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ангелова

    14 Фев 2023 9:56ч.

    Тези наглеци минаха всички граници, но вероятно има защо! Да се опитаме да си представим какво биха работили станиШЕФ и компания, ако не са на ръководен пост?! Преносвачът на пари в сакове, който вместо да е в затвора, днес се изявява като бизнесмен, зарежда учелеща и общини с горива, трупа пачки и се държи като гамен, защото ако няма политическа власт, може да секне и бизнеса. Няма да изреждам всчики имена, всеки може да ги прочете и да потърси биографиите им - да види какво са работили, какво толкова са сътворили като идеи и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • политическата ни система в този си вид отдавна е изчерпана

    14 Фев 2023 10:15ч.

    Какво искат тия хора? Ясно ли им е каква партия им е нужна, както впрочем и на народа? Защо не декларират точка по точка с какво от политиката на партията не само при Нинова, но и от 30 г. насам не са съгласни, за да преценим за какво точно се борят. Партията на Нинова е ясна - тя отдавна се превърна в една от конюнктурните клиентелистки на статуквото котерии, каквито са всички останали парламентарно представени партии, и като част от подобна политическа система, тя няма как да обслужва интересите на народа, а преди всичко на чуждестранния капитал, а покрай тях - каквото кярнат за себе си. Нужна е "преоценка на всички ценности", и следователно дълбок и последователен анализ на всичките грешни стъпки, които доведоха партията от БКП до залез на социалистическото движение у нас. В този смисъл, Нинова и методите й са само отглас от грешния курс, поет още през 1990 г. на вливане в редовете на контролираната от масони европейска социалдемокрация. Но кризата на идентичността всъщност се изостри особено много през 2004 и 2007 г.г., когато, съдействайки за недемократичното ни натикване в НАТО и ЕС, тази партия сама подписа историческата си смъртна присъда.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Фев 2023 10:34ч.

    Екскадърът на Яне Янев Паргов е лидерът на БСП София https://news.bg/politics/ekskadar-na-yane-yanev-favorit-za-lider-na-bsp-sofiya.html Ренегати, сър! „Биографията" на Паргов сочи, че през 2001 година той е бил сред хората на Яне Янев и покойния Милан Дренчев в качеството им на съпредседатели на предизборна коалиция ОЗС. Паргов дори през въпросната година пази ред за регистрацията на Обединени земеделски сили пред ЦИК. "Може през 2001 г. да съм бил пред ЦИК. Възможно е, но не си спомням. Тогава бях в млади ранни години", заявява пред изданието Паргов в отговор на въпрос бил ли е земеделски сътрудник. Никога не съм членувал в ОЗС на Яне Янев, уточнява в същото време той. Съществува обаче пълномощното на Калоян Паргов, подписано от Янев и Дренчев, с което те му делегират права да "представи на 21.04.2001 г. в ЦИК заявление за регистрация на Национално сдружение - БЗНС и БЗНС "Никола Петков", както и да извърши необходимите правни и фактически действия за регистрация на коалицията за парламентарни избори 2001 г.". Скандал пред сградата на ЦИК в онеци години е повод Янев да внесе жалба до тогавашния главен прокурор Никола Филчев, както и да обясни пред медиите, че "В 20,30 часа на 20 април пред ЦИК първи по ред е бил представителят на ОЗС Калоян Паргов...". 4 години по-късно Паргов става член на БСП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Фев 2023 10:35ч.

    Гергов минал през СДС и НДСВ преди да клекне пред ГЕРБ http://presstv.bg/from-the-country/%D0%B3%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D0%BB-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D1%81%D0%B4%D1%81-%D0%B8-%D0%BD%D0%B4%D1%81%D0%B2-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%B8-%D0%B4%D0%B0-%D0%BA%D0%BB/ Възмутената опозиция срещу олигарха Георги Гергов в Пловдив продължава да набира подкрепа, пише онлайн изданието plovdiv24.bg. От цялата страна в централата на БСП на „Позитано“ 20 пристигат писма в подкрепа на Корнелия Нинова и на това Георги Гергов да бъде изключен от партията. В материала на plovdiv24.bg се припомня, че острата реакция на членовете на столетницата дойде след участие на Гергов в телевизионно предаване, където, според червените и техния лидер Корнелия Нинова, той явно е заявил подкрепата си за ГЕРБ. В интервю от 19.10.2000 г. Гергов явно заявява подкрепата си за СДС с думите: „Не е тайна, че съм привърженик на СДС. БСП е нещо, което е приключило.“, поясняват активисти на БСП от Града на тепетата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    14 Фев 2023 10:36ч.

    “…БСП не е лява партия – тя не защищава интересите на наемния труд. Не като такава е замислена и не като такава съществува. БСП като такава е най-успешния проект на прогнилата социалистическа партокрация и на световното задкулисие. Тя не съществува за да се бори срещу капитализма – каза го бившия председател на партията Сергей Станишев. Нейната задача е, от една страна, много изтънчена и подла, а от друга – в известен смисъл – хуманна. Тя е създадена за да помогне на една голяма прослойка българи със социалистически убеждения, да се адаптират към установения капитализъм и да го преживеят като бедни до момента на изчезванито на прослойката поради биологически причини. Паралелно с това БСП тушира и амортизира народното недоволство до степен, да не влияе отрицателно върху установяването на капитализма и вписването в него на мизерно малка част от социалистическата партокрация. Трябва да се признае, че замислът е гениален ! БСП е антикомунистическа партия ! Затова левите хора не трябва да очакват някакъв ляв завой в БСП, връщане към корените си или ясно изразена лява политика – това е химера. Тя ще съществува то тогава, докато БСП напълно изчерпи своето предназначение и след това доволна отиде в небитието. От социалдемокрация друго не може да се очаква, освен да бъде „честен” партньор на големите пари, на Глобалния проект, на Новия световен ред…” http://gindev.blog.bg/drugi/2017/07/09/otvoreno-pismo-do-kolegite-i-priiatelite-ot-konferenciiata-a.1556034

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    14 Фев 2023 10:37ч.

    Б$П е дясна, неолиберална, антикомунистическа и русофобска партия, защищаваща интересите на едрата буржoазия. “БСП изпълнява много подлата роля да лъже и мами левите хора в България, че в нейно лице те имат политическо представителство. А де факто БСП защитава интересите на капиталистите със социалистическа маскировка и обслужващите ги МОЛове – добре обучени, но безидейни млади слуги на либералното статукво. Което бе нагледно демонстрирано при скандала във в-к „Дума”, когато стана ясно че младите надежди и на ГЕРБ и на БСП се обучават в една и съща новосъздадена либерална политическа школа, от едни и същи преподаватели и действащи политици... Т.е. налага се изводът, че БСП не е нито идеологически наследник, нито някакъв правоприемник на БКП, а е обикновен, създаден на празно поле продукт на политическо инженерство - с цел измама. В БСП няма нищо социалистическо или ляво и чие тя е просто един стожер на либералното статукво. Поради това тя не представлява левите хора и истинските социалисти са извън нея, за да не им пречи тя да са социалисти. В този ред на мисли въпросът дали БСП ще стане наистина социалистическа не стои, защото тя е създадена именно за да не бъде никога социалистическа и когато говори за социалност и социализъм – да намига от трамвая, т.е. да прави хората на луди.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До:ЗИП

    14 Фев 2023 11:14ч.

    Дългите Ви постове, изпълнени с емоции и неверни факти, няма кого да заблудят! Очевидно е, че не познавате историята на партията, но имате нужда да плюете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странник

    14 Фев 2023 11:35ч.

    Като гледам доста от имената на подписалите, усещам някакъв прилив на симпатия към Нинова! За мен последното е нещо изключително странно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • #Идиоти вън

    14 Фев 2023 11:57ч.

    Е те точно ТИЯ сринаха доверието в БСП, а сега се прават на герои. Аз предлагам всичките тия станишеФци. пирински, пернишки кметове и др. ТРЯБВА да ги прекарат с 200 през първичните им организции на БСП и то през панталоните!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БСП бе върната във времената и практиките на авторитаризма от 50-те години

    14 Фев 2023 11:59ч.

    Великият Априлски пленум беше през 1956 г. Сега се решава кой е " Трайчо костов " , и кой е " Тодор Жевкав ". Но има една особерост: СССР не съществува.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чиба

    14 Фев 2023 12:07ч.

    Това са стадо соросоид - либерастни джендъри паразити . Чиба .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    14 Фев 2023 12:53ч.

    Спасението е в отрязването на всички соросоиди от пари. Всички соросоидни НПО получават пари от държавния бюджет. За СБП, за читалища и патриотични организации - пари няма, но за соросоидите - милиони, с които плюят по всичко българско.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йоханес Хан

    14 Фев 2023 13:04ч.

    "Изчезването на българите се дължи не на война, бедствия, епидемия или геноцид, а изцяло на икономически, политически и социални особености в тяхната народопсихология. Българите, по това, което наблюдаваме, се характеризират като изключителни егоисти и индивидуалисти, така да се каже самотни търсачи на лично щастие. Тeхните политици и бизнесмени са крайни демагози и популисти, целящи да се доберат до властта, за да могат да се отдадат на корупция и да разпродадат богатствата на държавата срещу някакъв процент. В стремежа към бързо забогатяване те многократно надвишиха позволената скорост, изстисквайки безмилостно силите, живота и здравето на своите съграждани. В резултат, получиха едно застаряващо, болно население, а младата част от българите преобладаващо свързва щастието си с възможността да емигрира и да се устрои в друга държава. В резултат на това, населението на България през последните 23 години е намаляло с 1 600 000 души и не се вижда начин този процес да бъде спрян..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йоханес Хан

    14 Фев 2023 13:08ч.

    "Ако българите не намират сили и воля да се борят за своята държава, ако са готови да я напуснат и да я изоставят без жал, без дори най-малък опит за съпротива, ние не бива да допускаме да изгубим територията ѝ. Затова предлагам следното: да създадем програма за заселване на България с европейски граждани от останалата част на съюза. ...на всяка държава може да бъде отпусната квота за брой лица, желаещи да се заселят в България, като тези хора бъдат подпомагани да се включат в местното управление" Има ли вече съмнения, че са налице фактори, които пряко или косвено следват чужди предписания за (не)съществуването на България в обозримото бъдеще?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия почти всичките

    14 Фев 2023 13:51ч.

    се борят за властови позиции в БСП, затова са се загрижили, лично за себе си! Затова се натискат в БСП, заради личните си интереси.Те са вредни за всяка партия.Какво направи Стани шеф за България, докато беше в партията? Осигури си отиване в Брюксел с висока заплата! А Елена Йончева? Въртя се покрай Нинова само за да си издейства същото, а след като си "изтъка" платното ритна кросното, веднага се присламчи към Станишеф, нали са си дружки. Тяхната критика се основава само на желанието да се върнат в партията, за да могат да я използват както досега да продължава да ги хрантути. Има и изключения, които са увлечени от вълната, но са малко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До предишните,

    14 Фев 2023 14:00ч.

    които са се "загрижили" да ни "помагат"! Гледайте си вашите държави там си вложете усилията, и не се лакомете за нашата!! Ние ще си оправим държавата и без вас, нямаме нужда от навлеци с прикрити намерения за асимилация! Ама ха! Навлеци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    14 Фев 2023 22:00ч.

    изключването на европасмината от БСП ми дава, макар и мижави надежди, че все още БСП ще направи усилия в това да стане изразител на интересите на трудовия народ! Най-протестиращи в БСП са сега точно тези, които я превърнаха в партия, защитаваща интересите на червените барони и либералния капитализъм с гласовете на заблудените социалисти и комунисти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи