Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен за командващ на "специалната военна операция" в Украйна

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен за командващ на "специалната военна операция" в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов бе назначен днес от министъра на отбраната Сергей Шойгу за командващ "специалната военна операция" в Украйна, предаде ТАСС, като се позова на министерството на отбраната на Русия:

"за командващ Обединената групировка войски (сили) (в зоната на "специалната военна операция" в Украйна) е назначен началникът на генералния щаб (на руските въоръжени сили) армейски генерал Валерий Герасимов. Негови заместници са: главнокомандващият Въздушно-космическите сили армейски генерал Сергей Суровикин, главнокомандващият Сухопътни войски армейски генерал Олег Салюков и заместник-началникът на генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация генерал-полковник Алексей Ким."

Решението за повишаване равнището на ръководство на операцията се дължи на "разширяването на мащаба на задачите, решавани в хода на нейното изпълнение, (както и на) необходимостта от организиране на по-тясно взаимодействие между (различните) родове войски от въоръжените сили, а също и от подобряване на качеството на всички видове поддръжка и на ефективността на управлението на групировките войски (сили)", обясни руското министерство на отбраната.

През октомври миналата година за командващ Обединената групировка войски в района на руската "специална военна операция" в Украйна бе назначен Сергей Суровикин, който от 2017 г. е главнокомандващ Въздушно-космическите сили на Русия, припомня ТАСС.

Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година, на фона на ожесточените сражения за градовете Бахмут и Соледар в източната Донецка област след поредица руски военни неуспехи в последно време, включително загубата на Херсон през ноември.

Суровикин, наричан "Генерал Армагедон", тъй като има репутацията на безмилостен командир, пое командването на "специалната военна операция" през октомври. Назначението му бе предшествано от поредица успешни украински контраофанзиви, които обърнаха хода на конфликта, посочва Ройтерс.

Франс прес припомня, че именно Суровикин е предложил и организирал руското отстъпление от Херсон през ноември, което бе тежък удар за Кремъл. Оттогава фронтът като цяло се стабилизира.

Сега Суровикин ще остане заместник на Герасимов.

Началникът на руския генерален щаб е подложен на остри критики от руски блогъри, подкрепящи войната, заради многобройните неуспехи на бойното поле по време на кампанията, която Кремъл очакваше да приключи за кратко време, отбелязва Ройтерс.

Масираното настъпление към Соледар днес е част от опитите на Русия да завладее целия регион Донбас. Руските сили изглежда имат надмощие в битката за града, посочва Ройтерс.


Източник: БТА

 

 

 

 

Коментари

  • С.А.М.

    11 Яну 2023 19:47ч.

    Май ще става "феерично" - цитат от ранния оригинален ЗИП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бат Ваньо

    11 Яну 2023 19:55ч.

    СВО вече се издига на ново по-виско ниво, Герасимов има по-големи пълномощия от Суровикин, кует железо не отходя от кассы!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    11 Яну 2023 19:57ч.

    Мирише на ТСВ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-две политически решения

    11 Яну 2023 20:14ч.

    Оттеглянето от Киев,че и непревземането на Харков.Второ политическо решение е оттеглянето от Херсон.Решения на Путин.Суровакин НИЩО не е постигнал.Челен сблъсък в най-укрепената част на фронта е безумие.Реабилитацията на Ляпин и назначаването на Герасимов/де факто понижаване/ще доведе до промяна на стратегия и тактика.Ще имаме връщане към доктрината ''Герасимов''-мобилна война!Глупавите залагат на тактика,умните на стратегия,най-умните на обезпечаване на войската.Кават военните, пръв го разбрал А.Македонски!Куп ''военни гении'' след него се провалят заради не обезпечени армии.В Русия тоя ключов елемент не беше добре.Лошо снабдявана собствена армия и допускане на снабдяването на врага.А имат колосален опит от 2рата световна война.Дори локална война изисква перфектна логистика.От първия ден руснаците го пишеха.И до дне симат проблеми.Герасимов е до края на май.Ако не постигне реални успехи ще го пенсионират.Професионалните военни са взели връх над Путин.Очаквам коренна промяна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баце, ма си и "ентелегентен", еша си нямаш!

    11 Яну 2023 20:41ч.

    Козяче, козяк, незачет! Опорките днес много нефелни, бе! И, баце, как ти беше името, козяшки лебец нема да има за тебе днес! Така че, не се хаби си "анал-лизи"! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй, бе, тъй

    11 Яну 2023 21:15ч.

    Ама Соледар Падна...... ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-ще има много смени/оставки/

    11 Яну 2023 20:18ч.

    В близките 1-2 месеца.Министри и то ключови.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да....

    11 Яну 2023 21:25ч.

    Зелената Еуглена ще е пръв?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    11 Яну 2023 20:26ч.

    Интересно решение, очевидно взето след противоречащите на Пригожин изявления на Конашенков. Герасимов на канала, да се готви Шойгу. ЗЕК-ът готвач, набира сили. Няма лошо. Какво по-добро за мужиците, от управление на осъден престъпник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • неосъден престъпник

    11 Яну 2023 20:40ч.

    това е по-доброто; англосаксонския свят е пълен с такива;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    11 Яну 2023 21:06ч.

    Завление Пригожина: «Еще раз хочу подтвердить полное освобождение и зачистку территории Соледара от подразделений украинской армии. Мирные граждане выведены, украинские подразделения, не пожелавшие сдаться в плен, уничтожены. Двухсотыми убитыми около 500 человек. Весь город усеян трупами украинских военнослужащих. Ни о каком гуманитарном коридоре речи быть не может. Приступаем к зачистке шахт».

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • nan

    11 Яну 2023 21:12ч.

    има и доста снимки. Пригожин не лъже. м&%$#та си е $#&ло...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • украински контраофанзиви, които обърнаха хода на конфликта, посочва Ройтерс.

    11 Яну 2023 23:07ч.

    Така е, когато Ройтерс ви рече добро утро - прибирайте се за вечеря. Обърнали - на Глиги часовника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Поредната смяна в командването на руските войски в Украйна идва повече от 10 месеца след началото на инвазията на 24 февруари миналата година"

    12 Яну 2023 2:19ч.

    преди 3 месеца беше Дворников, смени го Суровикин, сега е Герасимов. Много смени, които показват, че войната, наречена СВО не върви добре(тя върви идеално в главите на задунайските уфси в БГ начело с "проевропееца" Дачков). От Швейк по памет-"войната вървеше добре докато в нея не се намеси главното командване"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Челен сблъсък в най-укрепената част на фронта е безумие.

    12 Яну 2023 8:03ч.

    Нещата са малко по-сложни, защото не сме 1944-1945. В тази война дълбоки стратегически операции са НЕВЪЗМОЖНИ поради нулевата скритност. Всичко е като на длан, особено за укрите, за които работи могъща спътникова групировка и системи за следене и разузнаване на САЩ /Ауакс-и , Рипер-и, Придейтър-и и т.н./ Т.е. каквото се постигне в играта се постига с открити карти. При такава ситуация челните сблъсъци са неизбежни и стратегическият успех можже да се постигне само като натрупване на многобройни локални и тактически успехи. Общо взето това правят руснаците, така например превзеха района на Северодонецк - Лисичанск... А това че не им се получава винаги е друг въпрос. Срещу себе си имат фанатичен враг с неглупави военоначалници и все по-добро въоръжение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    12 Яну 2023 10:08ч.

    Нивото се качва.На 17.01 Русия свиква СС н ООН. Излизат видеа от Беларус, където се струпва огромна ударна групировка от Брест до Гомел. Герасимов е един от "Светата троица" който разрешава използване на ядрено оръжие заедно с Путин и Шойгу.За да се използва трябва и тримата да задействат кодовете.Герасимов може да планира и предлага такъв удар а Суровикин не може. Носете си новите дрешки докато е време. ... :))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диванно хюмне-уклонист

    12 Яну 2023 11:53ч.

    Нищо не се струпва в Белорус. Руснаците правят имитации, за да ангажират сили на ВСУ в района на Киев. Батька не иска да напада украйна и продължава да прави мазни шпакли на "украинския народ". Разказва пред журналисти за украинските си коерени, фамилията си и т.н... В същото време повтаря денонощно колко важна е икономиката (прав е разбира се). И колко важно е военното единство с Москва ... ама за отбраната на съюзната държава ! (Русия-Белорус). Плаши НАТО, вкл. с ЯО ! И нито намек не дава за атака на юг на белоруската армия, която впрочем е пигмей на фона на днешните ВСУ ! ... Военно нахлуване през украинско-белоруската граница логистично е много проблемно, почти изключено. 90 % от общата граница са блата и мучурища. От там не може да мине нито танкове, нито тежка техника, освен ако няма минус двадесет градуса , и то за седмици наред... Засега няма такива условия. Така че руско нахлуване откъм Белорусия е фантастика... Що се отнася до ядренот куфарче , тука диванното хюмне, което не е виждало зип, вече е в свои води. Феерични малоумия !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Минаващ - кой какво разбрал...

    12 Яну 2023 10:14ч.

    Колегите по-горе го удариха на военно-технически коментар, но има и един много страшен военно-политически коментар. Господа и Дами, от вчера сме в НОВ СЕЗОН – нова световна обстановка. Световната Война ОФИЦИАЛНО ЗАПОЧВА, единственото което липсва за последен индикатор, е произвеждането на Путин за Армейски генерал и съставяне на Държавен комитет за отбрана, за да влезем официално в Третата Световна... Аналога на „Молотов-Рибентроп” отдавна мина – за какво ходи Медведев(ДАМ) на среща със СиДзинпин преди месец??? А фактите са наистина ОЧЕВАДНИ 0. Фрау Ангела си призна, че винаги са лъгали Русия, Оланд я подкрепи, ха кажете как старата лисици Хенри Кисинджър ще може да води совалкови преговори по известния калабур, след като половината от сведа обяви официално своята недобросъвестност и съответно своята недоговороспособност? Кой Китай ще повярва на Байдън, а не на Путин? 1. След като Макрон обяви, че праща (макар и бракувани леки)танкове в Украина, след него и Германия и САЩ обещаха да изпратят, макар и хомеопатични за обема на Украинския фронт количества стари бронетранспортьори, Полша обяви мобилизация за началото на Март 2023та, и също обеща ЦЯЛА РОТА стари ЛеопардА4 (Поляците се усетиха и половината от планираните 250000 запасняци вече избягаха в Германия и Англия )... Путин трябваше да отговори на това ЯВНО НАТОвско включване във войната. Да благодарим на Господа, че отговорът не беше във вид на Кинжал с ТЯО в сградата на НАТО в Брюксел, но скоро може и до там да стигнем. Балетът „Русия-Украина” много прилича на балетът „СССР-Финландия” през 1939-40 но колко от днешните”политици” са учили прилежно история, че и да могат да правят разумни аналогии?. 2.Назначаването на Главния Генерал на Русия означава, че Русия разглежда конфликта с Украина вече не като регионално военно упражнение, а като сигурен сериозен конфликт на Русия-НАТО, и взема съответните ОРГАНИЗАЦИОННИ мерки. А военните мерки някак мимоходом минаха по последните страници на масмеиите -2.1. Белоруската авиация оттренира хвърляне на атомни боеприпаси,2.2 Атомното торпедо Посейдон приключи успешно всички изпитания и се очаква до месец да заеме позиции покрай САЩ и Великобритания 2.3. Заговори се за очаквани диверсии от страна на Япония с явния намек за подсилване на тамошното ПВО/ПРО и снабдяването с ТЯО на тамошните бригади Искандер 2.4 Малък кръстосвач с хиперзвукови ракети Циркон излезе „на разходка” в Атлантическия океан...3. тук-там излязоха съобщения за договори Русия-Иран за нови оръжия, превръщащи Иран в доста мощен военен играч в района на Персийския залив(някои все още имат мокри сънища за напълно независима енергетика, а Швейцария ОФИЦИАЛНО забрани електрическите коли, поради невъзомжност за осигуряване на енергия на други стратегически нужди) 4. На Источния фронт на Евразия освен с играчките на Ким Чен Ин Евроатлантизмът трябва да се съобразява и с новия стратегически масив междуконтинентални ракети на Китай, за които никой не знае количеството атомни бойни глави... И ако слушаме коментар за сметките на Дълбоката Държава да подпали една малка ядрена война, напр. в Иран, и да уплаши света, то някак се покрива алтернативата за един тестови удар на междуконтиненталните ракети на Северна Корея напр. над LA, че дори и над NY… А какво ще остане от Града на Хълма след такъв удар и разразилата се там гражданска война между ЛГБТ, БЛМ и останалите бели, но въоръжени до зъби американци – има достатъчно Холивудски примери... Така че опити за сплашване могат да се играят и от двете страни – тук разумът почва да се подменя с инстинкта за оцеляване. И то оцеляване не „до утре” по американски модел

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чело коте книжки

    12 Яну 2023 11:34ч.

    Разбрахме, че си открил топлата вода! И това е нещо! Продължавай да се трудиш упорито - ще стигнеш и до крушката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 Яну 2023 10:14ч.

    12 Яну 2023 12:12ч.

    Човече, обед е ! Хапни нещо вкусно, пийни две чаши мелнишко, или асеновградски мавруд , твой избор...Запали си една доминиканска пура. Отхлаби малко "жилата" ! Ядрена война не е предвидена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Samantha

    12 Яну 2023 11:30ч.

    Докога Руската империя ще се лигави с тези на запад ? Използването на нюкове няма да се размине, въпреки нежеланието на някои. Вероятно те ще бъдат използвани когато очаквания знак стане явен. Вероятно знакът е от космическо естество .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи