На срещата на върха на ЕС имало разгорещени дебати заради разговорите на Макрон и Шолц с Путин

На срещата на върха на ЕС имало разгорещени дебати заради разговорите на Макрон и Шолц с Путин

Телефонните разговори на лидерите на Франция и Германия с руския президент Владимир Путин са били предмет на "разгорещени дебати" по време на изминалата среща на върха на ЕС, призна министър-председателката на Естония Кая Калас, цитирана от ДПА.

"Имахме много разгорещени дебати по въпроса за телефонните разговори с Путин", каза Калас пред естонската телевизия, визирайки разговорите на германския канцлер Олаф Шолц и френския президент Еманюел Макрон. Калас многократно се е изказвала критично за провеждането на подобни лични разговори с Путин.

Откакто Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, Шолц имаше редица телефонни разговори с Путин. Когато в края на март се появиха подробности около клането в Буча, само дни след един от тях, такъв повече не се проведе в продължение на шест седмици.

Но в събота Шолц и Макрон отново разговаряха с Путин, за да настояват войната да бъде прекратена.

Може би изненадващо, но Калас похвали конструктивното отношение на унгарския премиер Виктор Орбан, който седмици наред блокираше налагането на ембарго от ЕС върху вноса на руски петрол. "Той демонстрира един образ в медиите и съвършено друг в разговорите по същество. Опитахме да разсеем опасенията му. Той обясни какви са те и в крайна сметка успяхме да намерим решение", каза Калас.

На срещата на върха, след продължителни обсъждания, европейските лидери се договориха на вноса на руски петрол да бъде наложено само частично ембарго.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • квинтесенциален армаментариум

    01 Юни 2022 16:45ч.

    Много нахъсана таз евро зелено джендъро либералка в громенето на таз лоша Русия. Само ако може да е на чужд гръб. Разгорещени дебати, а? След два -три месеца бая ще ви се захладни-ще ви трябва целия вятър на света за да си зареждате телефоните.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хюстън, имаме проблем!

    01 Юни 2022 16:48ч.

    Тия разговори показват какво представлява Европейския съюз. Кой прави външната му политика в нарушение на договорите. В нито една държава от ЕС "суверена" не е попитан дали иска да влиза във война с Русия. В нито една държава дори не е ставало дума по време на предизборна кампания, трябва ли да бъде отменена Русия или не? Трябва ли да има санкции или не?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хюстън, имаме проблем!

    01 Юни 2022 16:50ч.

    Това може да се използва като аргумент за напускане. Спускане на политиките отгоре и извиване ръце на по-слабите членки, докато се съгласят с тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евросъюзът

    01 Юни 2022 16:54ч.

    заприлича на "най-голямата демокрация в света" както я нарича ББС - Индия. Изпражнение, овкусено с много здравословни подправки - куркума,куриандър и др

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • политическият клиентелизъм на САЩ

    01 Юни 2022 17:30ч.

    Затова трябва непрекъснато да се повдига въпросът за възобновяване на дебата относно политическото и гражданското. Очевидно е, че политическото, представяно от държавата и партократите, е поробило гражданското в модерни условия и затяга примката около врата на суверена. това е форма на американска глобална диктатура чрез клиентелизъм.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    01 Юни 2022 16:56ч.

    Интересно след като ЕС е толкова пропаднал защо 95 % от българите отиват там да работят, учат и почиват, а в Русийката отиват само 1 %. А уж русофилите били 80 %.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стари са ти данните

    01 Юни 2022 17:08ч.

    Послъгваш, както винаги

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • аха

    01 Юни 2022 17:24ч.

    150 000 български национални продажници, заработващи за рашистката 5-та колона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ей ти от фондацията Американистан за Булгаристан

    01 Юни 2022 17:36ч.

    Никой не ви иска вас, крещящото соросианско малцинство от предатели и родоотстъпници, каканижещи за центи из форумите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    01 Юни 2022 17:11ч.

    безделници само простотии ръсят никои не говори за преговори и мир кои ще го плаща това оръжие украина не е член на нато и ес какъв е този зор за тази воина 77 години европа живя в мир но не успя да се пребори със сащ за мир затова ес и нато да се закрият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи