На референдум в Беларус одобриха разполагане на ядрени оръжия в страната

На референдум в Беларус одобриха разполагане на ядрени оръжия в страната

Над 65 процента от гражданите на Беларус одобриха на референдум внасянето на промени и допълнения в конституцията на страната. Това съобщи Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната, предадоха световните агенции. 

 

За внасянето на изменения и допълнения в конституцията на Беларус гласуваха 4 440 813 души или 65,16 процента от гражданите, употребили правото си на глас. Против са гласували 10,07 процента, каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната Игор Карпенко.

 

78,63 процента от беларуските граждани са участвали в гласуването на референдума.

 

Една от промените в конституцията предвижда възможност за разполагане на ядрени оръжия на територията на Беларус, посочва Ройтерс. Западът вече обяви, че няма да признае резултатите от референдума, отбелязва агенцията.

 

На фона на референдума вчера в Беларус се състояха много антивоенни протести. В няколко града протестиращите скандираха "не на войната", колите огласиха с клаксони улиците и хората оставяха букети в цветовете на украинския флаг. Най-малко 290 души са били задържани, обявиха правозащитници.


Беларуският президент Александър Лукашенко, който говори вчера пред избирателна секция, заяви, че може да помоли Русия да върне ядрени оръжия в Беларус.

 

Ако Вие - Западът, прехвърляте ядрено оръжие в Полша или Литва, към нашите граници, тогава аз ще се обърна към (руския президент) Путин с искане да върне ядрените оръжия, които аз предадох без никакви условия, каза Лукашенко.

 

 

 

Коментари

 • Haho

  28 Фев 2022 10:39ч.

  Западът вече бил обявил че няма да признае резултатите от референдума. Истински демократи- каквото не им е изгодно, не може.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Западът е мъртъв

  28 Фев 2022 11:07ч.

  Няма го вече

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • рукола

  28 Фев 2022 11:44ч.

  Tе Запада, вече могат да пеят само на кирчовци разни и изпържени мозъчни тръстьове ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ади

  28 Фев 2022 11:29ч.

  Щом запада може, защо Беларус да не може?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи