На косъм от бой депутатите отхвърлиха ветото на президента за БТР-и за Украйна

На косъм от бой депутатите отхвърлиха ветото на президента за БТР-и за Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

След здраво сбутване и на косъм от бой депутатите отхвърлиха ветото на президента за БТР-ите, които ще изпратим на Украйна.

Законът бе повторно приет със 161 гласа "за", 53 бяха "против". И тъй като от "Възраждане" имаше един "за", групата поиска прегласуване. "За" бяха 162, а 55 "против". След повторното приемане на закона, шефът на НС ще го изпрати на президента за подписване на указ за обнародването му в "Държавен вестник".

Докато дебатът течеше от трибуната с обичайните за тази тема спорове между "Възраждане" и ПП-ДБ, в пленарната зала напрежението между националистите Златан Златанов, Ивайло Чорбов и Манол Пейков от ПП-ДБ почти прерасна в ръкопашен бой.

Ветото, което президента Румен Радев наложи на решението на парламента страната ни да даде безвъзмездно 100 БТР-а на Украйна, не мина в пленарната зала. За да бъде преодоляно ветото, НС трябва да гласува съответния законопроект отново и да събете 121 гласа. ''За'' гласуваха 161 души от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН. "Против'' бяха от ''Възраждане'' и БСП.

На трибуната излезе Ивелин Първанов от „Възраждане“:

„Доживяхме балерините да се произнасят за отбрана. Виждам, че киевската школа по балет е навсякъде, но аз ще карам по същество. За старото оръжие, което било на 43 години. На Гергьовден мина оръжие, което е на 50 години, даже малко повече. България дори и в момента използва въоръжение на повече от 45 години и за това носят отговорност тези, които управляваха досега“, разкрещя се той, при което залата гръмна.

„И да ми спрете микрофона, пак ще надвикам всички. Надвиквал съм 800 души на плаца“, каза той и припомни за смъртта на граничния полицай Бъчваров.  

„Ако кажете, че на границата няма опасност за силите ни на реда и за нашите  защитници, то вие сте лицемери. Това нямаше да се случи, ако имаше бронирана машина, зад която да се прикрият нашите военнослужещи“, каза той.

По думите му тази опасност не е преминала.

„Да ви припомня, балерини, че дори и в Косово се пазят с бронирани машини. Киевският ви балет обаче може би играе по друг начин“, каза той.

„Все още имаме служители по границата, бежанците минават. Мислете си за следващия инцидент, който ще се случи. Не може всеки доклад, който е свързан с нашата сигурност, да започва с думите Украйна, Украйна, Украйна. Ние сме България“, завърши Първанов.

Преди да ви приканя за реплика, към г-н Първанов, искам да е ясно на залата, че пълна на председателя няма опция за намаляване на звука на микрофона на говорещия. Всички тук сме с нормален слух, призовавам ви да си щадим слуха. Разбирам патоса ви“, включи се Кирова.

На трибуната за реплика се качи Иво Мирчев от ПП-ДБ.

„Г-н Първанов да ви кажа, че не е добре да спекулирате за убития полицай. Никога бронетранспортьори не са били ползвани за това“, поде той, но набързо се обърна към председателката на заседанието – Росица Кирова заради мърморене от страна на Костадин Костадинов от „Възраждане“.

„Спрете да говорите от долу, а кажете името на общинския съветник. Не говорете за балерини, а кажете кой би общинския съветник на „Възраждане“. Ако не поне искайте справедливост на прокуратурата“, каза той, а Костадинов започна да му крещи: „Кажи ти кой заплашва министър!“.

Кирова се опита да въдвори ред, призовавайки лидера на „Възраждане“ да изчака Мирчев да се изкаже и да не подвиква от място.

„Г-н Първанов, никога не са използвани БТР-и на българската граница. Не наказвайте граничарите да влизат в такива машини. Тяхната работа е важна и трябва да ги пазим, но не спекулирайте. Тези БТР-и дори по време на студената война не са били по границата ни. Прокарвате си проруските си интереси. Човекът е загинал, пазейки България“, каза той.

По отношение на ролята на МВР по време на военно положение, отново имахте чиста спекулация. Има ясен доклад на гранична полиция и доклад на МВР, че няма нужда от тези бронетранспортьори. Не използвайте това като аргумент“, каза Мирчев и слезе от трибуната.

Там се върна Първанов, възползвайки се от правото си за дуплика:

„През цялото време се спекулираше, че ще получим нещо, а за това, което МВР подарява, не получаваме нищо. От Мирчев разбирам, че докладите са такива, каквито вие искате. Вашето МВР явно пише всичко.

Разбирам, че някои хора имат различни влечения. Някои харесват животни, други малки деца, трети представители на други планети. Има такива, които харесват фетиши, други садизма. Ако на някого му харесва да бъде бит, поговорете си с някого и ще изпитате емоции като цялата ви киевска балетна школа“, заяви той и напусна трибуната.

Костадинов взе думата след него:

„В хода на тези дебати, които са беше за 5-и път в тази зала, един въпрос не получи отговор – кой ще плати сумата за транспорт. Всичко останало бе казано ясно и категорично и аз нямам какво повече да добавя, Г-н Първанов бе много емоционален и лаконичен, каза си, че това е държавна измяна. Това е така, защото води до намаляване на отбранителния ни капацитет и унищожаване на армията ни“, смята той.

„Кой ще плати транспорта. Освен, че подаряваме милиарди на Украйна, ние ги плащаме и за наша сметка. Миналата година имаше и решение да ремонтираме повредени танкове и БТР-и. Тогава поне украинците си плащаха транспорта. Сега, освен че подаряваме, ами и ще си занесем подаръка. По=голямата част от хората тук обслужват чужди национални интереси.

Украйна е пропаднала държава, която води война срещу собственото си население и провежда геноцид срещу него. Това е държава, която пропагандира нацистки идеаологии. Всичко това в момента е показателно, защото държавната измяна е ситуация, която не бива да бъде толерирана никога повече.

Докато той говореше от трибуната, в залата съпартиецът му Ивайло Чорбов, придружаван и от други депутати от групата, с бързи крачки достигна до мястото, където седеше народният избраник от ПП-ДБ Манол Пейков. Чорбов му налетя, както Пейков си седеше на седалката, но квесторите се намесиха светкавично и осуетиха сбиването.

Не се разбра какъв е конкретният повод за ескалацията на напрежението, а водещата заседанието Росица Кирова възкликна на микрофона "Ама те се бият" и даде светкавично 15-минутна почивка.

Веднага след нея стана ясно, че поведението на тримата участници в свадата - Ивайло Чорбов, Златанов и Пейков ще бъде разгледано на председателски съвет.

Костадин Костадинов пък поиска вече на входа на Народното събрание да има дрегер, защото камерите и да са успели да хванат стълкновението, не са излъчили алкохолните изпарения.

Източници: segabg.com, "24 часа", blitz.bg

 

 

 

Коментари

 • ?????

  08 Дек 2023 17:47ч.

  Да пращат и 100 депутата като шофьори на БТР-ите в Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Босилсковски

  08 Дек 2023 17:55ч.

  От тези, които са гласували за изпращането.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Дек 2023 20:25ч.

  Това е въпрос на морал. В мъжките времена, който обявява война предвожда армията и стои на фронта. В този смисъл трябва да се промени и Конституцията !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сопол Късопишков

  08 Дек 2023 18:02ч.

  Аз, ако не се сбия за атлантическите ценности, няма кой ! Разбира се, бия се пред камерите, че ако съм на улицата ще отнеса як бой по мазния си нос и рошавата кратуна..,

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ротация,дерогация,дегенерация

  08 Дек 2023 18:11ч.

  Браво. Светът се променя, България остава единствения верен съюзник на бандеровците. Лоялен член на нато и отявлен враг на Русия. Какво може повече да се иска от дегенериралите наследници на червената номенклатура светкавично престроили се като евроатланти и лоялни натовци. Прекрасно. Микроскопична територийка с малко народ чудесна фронтова територия на югоизточния фланг на сащ и нато. Родните евроатланти по никакъв начин не могат да проумеят бъдещото развитие на събитията. По същия начин е било и поведението на родните депутати от 25тото народно събрание,които по никакъв начин не са очаквали своето бляскаво бъдеще. Но На 1 срещу 2 02 45 г. Народният съд връща България в лагера на победителите от Втората световна война и дава път на ново иновативно развитие на България. Виновните за третата национална катастрофа получават своята отговорност. Присъдите са подкрепени от милиони българи, усетили на гърба си ценностите на тогавашния пронацисткия режим. Най-тежката мярка получават 67 депутати от ХХV народно събрание, 22-ма министри за периода от 1940 г. до 9 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов, Иван Багрянов. Оцелява само един премиер - Константин Муравиев, който получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г. На смърт са осъдени тримата регенти - Кирил Преславски, Богдан Филов и Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри разбират отговорността си чрез различни срокове затвор. Тогавашните новатори със същите евроценности ,нито за минута не са предполагали,че техните покровители от сащ Великобритания, Нацистка Германия ще ги изоставят в принос на новите реалности между големите геополитически играчи. Наистина тъпотата и простотията на бай Ганьо са уникални,той мисли само за своя джоб,келепира и как да пипне тлъстите благинки на властта. И все се надява на измъкване с хитрост от батака,който сам е сътворил. И този път катастрофата е неизбежна но Ганьо не хае той вече не е Ганчо - прусакът на балканите ,той е евроатлант !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  08 Дек 2023 20:30ч.

  . Присъдата на Народния съд за Богдан Филов е отменена с Решение № 172 на Върховния съд от 26 юни 1996 г. , а БКП е обявена за терористична организация ! В Ст Загора на сесия на ОС, малко не ми остана да наименувам площад на негово име ! Най-титулования Български учен да сега !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фссв

  09 Дек 2023 8:44ч.

  И с това решение съживиха ли го?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • OLD

  08 Дек 2023 18:18ч.

  Голям срам за Пловдив е синът на Божана! Вероятно и за нея? А тези 161, ще берат гарантирано "бял трън" по Дунав, след като 404, продаде подаръка им,, в Африка. Не толкова далеч във вррмето.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • В Африка, в Африка

  08 Дек 2023 19:11ч.

  по-точно в Сахара.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На идиотите-сглобкаджии,

  08 Дек 2023 18:37ч.

  гласували сия безмислица, чурките им да изсъхнат, и не само! Боже, ти си знаеш ...! Анадънму????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  08 Дек 2023 18:43ч.

  Довечера са заедно на кьор софра за хубавото шоу днес.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Винкела

  08 Дек 2023 18:46ч.

  Като са киевски балерини защо Възраждане ги наградиха с най-важния кметски стол (Шопския)? Че предадоха Варна като издигнаха онова жалко момче е друг въпрос.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи