На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа

На 31 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обявява св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа

С апостолическото писмо "За безпримерно достойнство" (Egregiae Virtutis) папа Йоан Павел Втори обявява св. св. Кирил и Методий за съпокровители на Европа. Това става на 31 декември 1980 г. 

За покровители на Европа са провъзгласени общо шестима светци - свети Бенедикт Нурсийски (провъзгласен на 24 октомври 1964 г.), св. св. Кирил и Методий, света Катерина Сиенска (провъзгласена на 1 октомври 1999 г.), света Бригита ( провъзгласена на 1 октомври 1999 г.), света Тереза Бенедикта де ла Крус  (провъзгласена на 1 октомври 1999 г.).

Папа Йоан Павел Втори определя светите братя Кирил и Методий за символ на единството на европейския континент. В своето апостолическо послание „За безпримерно достойнство“ папата пише: Ето защо днес, когато след много столетия на разкол между Изтока и Запада, между Рим и Константинопол, се предприемат решителни крачки, насочени към възстановяване на пълнотата на общението, провъзгласяването на светите Кирил и Методий за съпокровители на Европа наред със свети Бенедикт, напълно отговаря на знаменията на нашето време...Това провъзгласяване е пътят и инструментът за взаимно разбирателство и обединение между различните народи на зараждащата се Европа и осигурява на днешна Европа общо духовно и културно наследство… 

БТА съобщава за решението в Служебния бюлетин на “Международна информация”:

Кирил и Методий – покровители на Европа

Ватикана, 31 декември 1980 г. /БТА/ Папа Йоан Павел II обяви тържествено днес св. св. Кирил и Методий за покровители на Европа заедно със свети Бенедикт.

В писмо до всички християни папата “по силата на папската си власт” обявява решението си двамата славянски апостоли да са “за вечни времена покровители пред Бога на цяла Европа”.

Папата посочва, че “разпространяването на Евангелието от двамата апостоли на славяните бе път и средство за взаимно опознаване и единство между различните народи на зараждаща се Европа. То осигури на днешна Европа общо духовно и културно наследство”. Папата изрази пожелание “да изчезне всичко, което разделя църквите, както и всичко, което разделя народите и нациите”.

Братята Кирил и Методий, родени в Солун в началото на IХ век, посвещават живота си за покръстването на велика Моравия и земите край река Дунав. За своята апостолска мисия сред славянските народи те превеждат на техните езици свещените книги, поставяйки по такъв начин основите на литературите, които тези народи по-късно създадоха на тези езици.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • г-н Тау

    31 Дек 2023 9:36ч.

    И затуй на 13 май 1981г. същият двулик папа доброволно се превърна в мишена, необходима на Ватикана за запазване на престола , чрез сбъдване на фалшиво знамение, и с цената на набеждаването на майката с чадъра. Защото близнаците вече се зачеваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    31 Дек 2023 9:40ч.

    Първо - те не са били католици, второ - айде тогава цяла Европа да мине на кирилица. И трето - папата няма власт над източното православие. Това може да остане само в болните му мечти за абсолютна власт над християнския свят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    31 Дек 2023 10:05ч.

    Хм, и каква религия изповядват сега моравците и на каква азбука пишат? Къде е делото на Кирил и Методии и учениците им в Моравия? Не ли Римо католическата църква е тази, която ги подложи на гонения и заличи тяхното дело.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейският изток

    31 Дек 2023 10:45ч.

    преди схизмата е поле за конкурентни борби за влияние върху народите, населяващи тази част на Европа, а след схизмата е дотолкова игнориран в съзнанието на римокатолическия Запад, че дори теолозите му не предполагат какви писания се раждат отсам първата Желязна завеса. Кръстоносците ритат причастните чаши и оскверняват православни храмове, минавайки по нашите земи. Папа Йоан Павел II явно обяви тенденцията на икуменизма – ще рече някой наивен човек за доброто на християнските конфесии, а то за премахване на вечния конкурент – православието. Обединени, ама под върховенството на папата, написано е с малки букви, та не се чете почти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    31 Дек 2023 11:10ч.

    Доктрината на католическата и протестантската църкви е агресивен прозелитизъм, като основен враг и на двете е обявено Православието. Православната църква няма доктрина на прозелитизъм

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ***///

    31 Дек 2023 14:09ч.

    А Петър Стоянов справедливо предложи да се премине към латиница, защото на латиница пишат неговите господари. Въпрос на време е да го направят, с тези еничари - майкопродавци, назначени се да властват в услуга на чужди интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи