На 103 години си отиде политикът Ценко Барев

На 103 години си отиде политикът Ценко Барев

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Отиде си големият общественик и земеделски деец - Ценко Барев. Той е починал в петък на 103-годишна възраст.

Целият му живот е свързан с политиката, която развива Българския земеделски народен съюз, припомня БНТ. Член е на задграничната организация Български национален комитет "Свободна и независима България" (БНК), основана от Г.М. Димитров.

Редактор е на различни издания и автор на брошури, статии и книги, сред които "С перо в изгнание" и "Принос към история на България земеделски съюз народен съюз".

"През 1990 година лично аз го закарах до аерогарата Шарл де Гол, за да се завърне в България след 45-годишно изгнание. Ръководителят на Българското Освободително Движение, верен потомък на Александър Стамболийски и Г. М. Димитров беше лежал в затвора по царско време и по времето на комунистическата система. Сто хилади българи посрещнаха Барев по пътя му към София.

В моменти на добро настроение, Ценко обичаше да цитира Тодор Живков "Вие не ме харесвате, ама като дойде Барев, ще видите за какво става дума".

БСП и СДС направиха всичко възможно за да не го допуснат него и истинските демократи до българския парламент и успяха. Още тогава се роди "Ротацията", която виждаме днес.

Преди един месец, въпреки загубеното вече зрение, той ми подписа последната си книга.", написа Божидар Чеков във фейсбук".

Опелото ще бъде отслужено на 17 юли, понеделник, от 10ч. в храм "Света София". Погребението ще се състои в 11:30ч. в Общински гробищен парк - "Бояна".

Бог да го прости!
 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • При кого последно гледах интервю с господина

    16 Юли 2023 20:13ч.

    Беше интересно. Дали не при Росен Петров? Всеки човек е история, по-дълга или кратка. Но столетниците са си столетници! Лек му път!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи