МЗ има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро

МЗ има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро

Следвайте "Гласове" в Телеграм.

Министерството на здравеопазването има данни, че някои лекарства се задържат в складовете на едро, съобщи ресорният заместник-министър Александър Златанов, но отказа да посочи за кои медикаменти става дума. Подумите му, към момента на пазара у нас липсват около десет лекарства. За решаването на тези проблеми ще работи новосъздаденият специализиран съвет с представители на всички звена по веригата на лекарство снабдяването. Днес се проведе първото му заседание. В едноседмичен срок членовете на новия съвет трябва да изпратят предложения за справяне с недостига на лекарства, съобщава БНР.

Колко лекарства се задържат по складовете на едро и трудно се намират в аптеките у нас, и кои са те, заместник-министър Златанов отказа да отговори конкретно. Не са ясни и причините. "Не мога да ви кажа за целите. Точно съвет го правим днес и една от задачите му ще бъде да анализира, да извади причините и да ги отстрани", каза Златанов.

Заради недостига и липсата на лекарства от миналата седмица се правят проверки по цялата верига и са открити нарушения, но не могат да се определят като систематични, обясни Александър Златанов. В момента се търси колко от липсващите десетина лекарства ги няма по аптеките: "Липсват ли и при търговците на едро? Може ли да се осигурят чрез паралелен или друг нормален внос? Може ли да бъдат адекватно заместен от съществуващи в аптечната мрежа медикаменти".

Източник: БНР

 

 

Коментари

  • Долу колониалния капитализъм

    07 Ное 2022 16:29ч.

    Ами, като сте дали на частници да се разпореждат със стратегически важна стока в своя частна изгода, а не в полза на българите, какво друго се очаква.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи