МВР и следствието не се разбраха има ли заподозрян за взрива по пътя на Гешев, както и за трите килограма тротил

МВР и следствието не се разбраха има ли заподозрян за взрива по пътя на Гешев, както и за трите килограма тротил

Полицията и националната следствена служба се разминаха в твърденията си дали има заподозрян за взрива, избухнал в близост до колата, която е пътувал главният прокурор Иван Гешев. След среща с началници на службите и премиера Гълъб Донев вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че е налице заподозрян, но отказа да даде повече подробности. Демереджиев увери, че са впрегнати всички сили на държавата, за да се стигне до извършители и поръчители. Часове по-късно следователят Мариан Маринов обаче коментира, че такова нещо не му е известно.

Засега не се знае дали Демерджиев е говорил само на база оперативна информация и насоки за разследване. След срещата в Министерския съвет Маринов и говорителката на Гешев Сийка Милева отидоха на мястото на взрива заедно с медии.

Огледите на мястото на опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев продължават повече от 15 часа. Извършен е оглед на цялата местност и на автомобила, в който е пътувал обвинтел номер 1.

Това каза пред журналисти говорителят на НСлС Мариан Маринов на брифинг на мястото на взрива във вилна зона „Ярема”

От думите му стана ясно, че нищо от съобщеното от прокуратурата и Министерството на вътрешните работи за атентата срещу главния прокурор Иван Гешев не отговаря на действителността. 

Следовател Маринов е категоричен, че тепърва ще се изготвят експертизи, които да отговорят какъв е видът на взривното вещество и устройството, как е било активирано, количеството на взрива и евентуално произходът.

По-рано днес зам.-главният прокурор Борислав Сарафов, който е шеф на НСлС, обяви, че експертиза вече е показала, че използваното взривното устройство е самоделно.

"На мен такова нещо не ми е известно", каза обаче говорителят на следствената служба. 

Според него не може да се отговори и на въпроса какво количество тротил е използвано за бомбата, а оценката на Сарафов, че става дума за поне 3 кг е "само предварителна преценка".

„Бригада от експерти обследва всеки сантиметър от мястото на епицентъра на взрива - цялото асфалтово покритие около него, дървесната растителност и почвата. Беше претърсено за следи и веществени доказателства за взривно вещество. Назначена е експертиза, която ще покаже вида на взривното вещество, количеството, тротиловия еквивалент и произхода - страната, от която е закупено. Извършен е оглед и на автомобила на главния прокурор", обясни следовател Маринов.

Изненадващо той заяви, че не е чул в разследването на атентата да участва израелски експерт по контратероризъм. Преди това зам.-главният прокурор заяви пред журналисти, че такъв експерт е огледал мястото на произшествието и е останал възхитен от сложността на бомбата. 

Друга мистерия остават щетите по автомобила на Националната служба за охрана, с който е пътувал Иван Гешев.

По думи на Сарафов те са значителни, но говорителят на НСлС, която все пак води разследването, заяви, че не може да конкретизира. "Лични възприятия нямам. Каквото и да ви кажа, няма да отговаря на действителността", обясни той. 

Другите тайни около инцидента са кога главният прокурор е решил да пътува по този маршрут към Самоков и дали е бил със семейството си, както първоначално беше съобщено.

Говорителят на Гешев Сийка Милева обаче не отговори на тези въпроси с мотива, че не може да разкрие "информация от личен характер". "Няма да навлизаме в личното пространство на главния прокурор", отсече Милева. 

НСлС изненадващо опроверга и вътрешния министър Иван Демерджиев, който каза по-рано, че вече има заподозрян за атентата. "Не ми е известно да има заподозрени", заяви следовател Маринов, а Милева допълни, че в българското наказателно право няма такава фигура като заподозрян.

По делото за опита за покушение ще се привлекат международни експерти за изготвяне на експертизите в хода на разследването, каза говорителят на главния прокурор - Сийка Милева. 

"Много неща бяха намерени - метални, дървени и пластмасови частици и дори камъчета. Всичко, което предполага наличие на следи от въздействието на взривно вещество, е взето и ще се изследва от вещите лица. Има и частици с формата на сачми и части от сачми", разкри още следовател Маринов.

Приключва работата на терен след опита за атентат срещу главния прокурор Иван Гешев. Оттук нататък ще се работи с оперативните служби на МВР, служби за сигурност и всички международни партньорски служби, каза още Маринов.

Маринов заяви, че на този етап не може да каже, че има заподозрени. Разследването ще бъде обективно, всестранно и ще се изследват всички възможни версии.

Не конкретизираха какви са щетите по автомобила и дали се работи по гореща следа.

 

Източници: "Епицентър", "Медиапул"

 

Коментари

  • Su38

    02 Май 2023 20:58ч.

    Тъй, тъй. Нещата сядат на местата си. Утре ще има нови версии, докато омотат онези, които нямат глави на раменете си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    02 Май 2023 21:05ч.

    Като с "руските" хакери, които "разкриха" след няма и час...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Джендърният следовател с конската опашчица

    02 Май 2023 21:21ч.

    не ми вдъхва доверие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Много ме кефи този следовател с кукуригото

    02 Май 2023 22:13ч.

    Не бях виждал следовател с такова бабафинго!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    03 Май 2023 7:57ч.

    Е със сигурност не е джендър, познавам го от много години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тоя наистина ли е следовател?

    02 Май 2023 21:21ч.

    Сякаш са го дегизирали за пред камерите, че и опашка са му скроили. Не каза нищо, което Милева да не можеше да каже и сама.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Няма да навлизаме в личното пространство на главния прокурор", отсече Милева.

    02 Май 2023 21:34ч.

    Чакайте бе хора, ние не искаме да видим голия задник на Гешев (опазил ни Господ), макар, че видяхме този на Борисов. Искаме да знаем, дали “личното пространство” включва возене на частни лица в държавен автомобил със специален режим и защо (по какви причини). Ако ги возеше в личния си автомобил, никой нямаше да пита.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Защо бе, защо?

    02 Май 2023 21:36ч.

    Не че получихме отговор, защо Борисов возеше насам, натам с правителствения Фалкон разни певачки и футболисти, но сме тъпи и упорити и пак ще питаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 22:07ч.

    Каскета напълно доброволно е станал държавен чиновник, а като главен прокурор е обществена личност, ако иска някой да не му гази в личната ливада с кални обувки да си подава оставка и да се маха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чудят се какво да лъжат

    03 Май 2023 5:37ч.

    Сега пък “бил сам в колата”. Защо тогава бяха тия сълзи и сополи за “цялото семейство”, “за децата”, “за личното пространство” и подобни простотии. Сарафов лъже като дърт циганин. Един път става дума за самоделно устройство, а после за много сложна бомба.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “Огромният кратер” от “Сложната бомба”

    03 Май 2023 5:41ч.

    https://afera-public.us-southeast-1.linodeobjects.com/wp-content/uploads/2023/05/ATE133.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-големия ташак

    02 Май 2023 21:39ч.

    На местопрестъплението намерили и камъчета, разбииш. Страхотна улика! Не всеки ден току тъй се намират “камъчета”.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 21:55ч.

    Даже днеска някакви полицаи прекопаха ливадата с мега-ултра технологична права лопата. Време е на сцената да дойде Цецо с багера и г-н главния секретар с пържолите за кучето. Гледам и не вярвам на ушите си...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шифиор на луноход

    02 Май 2023 21:44ч.

    новато 20 е че каскетката и малките каскетки не били в колата ,макар че вчера ваню бомбата каза изречение от самия Гешев: „Добре съм. За децата ме е страх!“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 21:57ч.

    Това си е било за вчера, днеска е нов ден, ново начало, ще лъжеме нещо друго, експертиза имаме достатъчно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 21:52ч.

    Не ви вярваме "уважаеми" г-да държавни чиновници и неуважаеми мисирки от телевизора, но не това е важното в случая, защото на изброените хич не им пука много дали хората им вярват или не, важното е защо вече втори ден ни се разиграва този абсурден цирк и каква е целта която засега не ни се разкрива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    02 Май 2023 22:03ч.

    Просто отвличане на вниманието... скоро ще се рзбере от какво.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • калпаков

    02 Май 2023 21:56ч.

    Ако кажат, че е бил с децата и жената, значи се ползват неправомерно със служебен превоз и охрана, на каквато нямат право, още повече в неработен празничен ден. За това сега се бие отбой по тази тема и вече има опровержения от уж надеждни източници, че "атентираният" бил сам. Циркът става все по-голям, но всъщност си е една евтина клоунада, която има за цел да отвлича вниманието от голямата бомба, която е заложена на държавата от същите тези мизерни постановчици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 21:59ч.

    Дайте да не обиждаме цирковото искуство, това което се разиграва от два дена си е най-обикновено порно от ФРГ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясен Тодоров, НСлС: Връщаме се назад, когато ежедневно се ходеше на местопроизшествия с трупове

    02 Май 2023 22:14ч.

    Ами да идва Цецо с фадромите!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2023 22:24ч.

    Тука тей няма лично пространство... искаме отговори, какво общо имат съпругата и децата на Гешоф със служебните му задължения и какво правят там?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    02 Май 2023 22:26ч.

    И този белокос старец е потресаващ просто с тва куки, сниман ли е надоле да му видим пищялките? ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз имам спомен

    03 Май 2023 5:12ч.

    Когато го подгониха за имотите, Гешев твърдеше, че няма съпруга, не живеели заедно. Сега пък се появи. Дали да не запитаме пак за имотите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Су35

    02 Май 2023 22:27ч.

    И аз мисля че е отвличане на внимание. Май докато скалапят про-военно правителство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рене от съпротивата

    02 Май 2023 22:41ч.

    Това, че евроатлантическите еничари ще се вземат е ясно отдавна, щом ги подпират от към Козяк няма мърдане, просто се правят, че не се харесват ама накрая ще се прегърнат с отвращение в името на ценностите. А постановката с каскета според мен има съвсем друга цел, нещо от типа на закон за защита на нацията 2023 или патриотичен акт по български. Дано бъркам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    02 Май 2023 22:32ч.

    Бъркотията около атентата срещу Гешев става все по-голяма. Тя се дължи на това, че той бе извършен арогантно, без спазване на елементарни правила. Първо, въобще не се обяви обществена поръчка за възлагането му. Не се огласиха целите, сроковете за изпълнение, отпуснатото финансиране. Липсваше оценка за въздействие върху околната среда, не стана ясно защо не се привлякоха евросредства по плана за развитие и възстановяване. Тези нарушения превърнаха атентата в един порсредствен водевил, който едва ли ще се радва на траен зрителски интерес. Едно от най-стойностните неща в него е играта на следователя-тенор Ямадори. Той се явява във второ действие и веднага изпълнява меланхоличната си ария "Казах ви - каквото и да ви кажа няма да отговаря на действителността". В трето действие Ямадори се влюбва в говорителката-гейша Сийка , мецосопрано. Тя отвръща на чувствата му и двамата изпълняват красивия дует "О, омайни целувки по-силни сте от тротил". За любовта им разбира жестокият прокурор Бонзо-баритон, калеко на Сийка. Той ненавижда Ямадори и го командирова като следовател в Малко Търново, далеч от очите на Сийка. Ямадори и Сийка се разделят, пеейки трогателната ария "Lontano dagli occhi" - "Далеч от очите, далеч от сърцето". На раздяла те страстно се целуват, а Ямадори отрязва красивото си опашле и го подарява на обляната в сълзи Сийка. Край на трето действие. Завеса!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Публика

    03 Май 2023 2:35ч.

    Аплодисменти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КАК НЯМА ДА НАВЛИЗАМЕ В ЛИЧНОТО ПРОСТРАНСТВО НА ЕДИН МАГИСТРАТ, КОЙТО АКО Е БИЛ СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ ОЗНАЧАВА, ЧЕ Е ПОЛЗВАЛ ДЪРЖАВНАТА СИ КОЛА ЗА ЛИЧНИ ЦЕЛИ ПЛЮС ОХРАНА

    02 Май 2023 22:38ч.

    Какви са тези бутафории - лично пространство е ако си е бил със своята лична кола. А този "началник" на Националната Следствена Служба с подобна суетна прическа? Какъв началник на най-важната служба за разкриване на престъпления? Тази държава наистина е напълно разградена. Тя е станала лична собственост на някой/някои.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от нато

    02 Май 2023 22:46ч.

    Видяхте ли Кратера ? 10 метра дълбок е ! Сериозна работа е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от нато

    02 Май 2023 22:47ч.

    От Взрива 1км. радиус Нищо не е останало ! Сериозна работа е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • зелен чорап от нато

    02 Май 2023 22:51ч.

    Бомбата е 3 /ТРИ/ тона тротилов еквивалент ! Сериозна работа е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незнам, незнам !!!!!!1

    02 Май 2023 22:56ч.

    Съшито с бели конци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    02 Май 2023 22:58ч.

    Представете си, дори камъчета са намерили! Откъде ли са се взели на пътя?! Ако намерят и асфалт, можем да се окаже, че имаме мистическо събитие!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чудещ се

    02 Май 2023 23:07ч.

    Аз лично така и не мога да разбера кой ще иска да трепе идиота гешев ? Няма никаква логика той е полезния тъпанар за абсолютно всички ( прост е по природа ) Та кой ще си изхаби новогодишната батерия ( 200 лв) за идиота ? Не съм специалист но чат пат чета телеграма и там пише : мина МОН 50 насочен взрив дистанционно взривяване ... Е две такива и шута гешев излита , нали ? Но явно както обикновенно закона " Магнитски" го е настъпил та дай да правиме циркове Лично мнение !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • същия

    02 Май 2023 23:23ч.

    Открыть главное меню Википедия Найти МОН-50 Статья Обсуждение Язык Скачать PDF Следить Править Текущая версия страницы пока не проверялась опытными участниками и может значительно отличаться от версии, проверенной 12 июля 2022 года; проверки требуют 7 правок. МОН-50 — противопехотная осколочная мина направленного поражения. Предназначена для поражения живой силы противника, в том числе в грузовом и легковом транспорте. Разработана в 1960-х — 1970-х годах, а быть точнее - скопирована с исправлением недостатков аналога с американской M18A1 «Клеймор». Противопехотная мина МОН-50 МОН-50 МОН-50 Тип противопехотная мина Страна СССР История службы На вооружении Советская армия Войны и конфликты Афганская война (1979—1989) Вторжение США во Вьетнам История производства Производитель СССР Характеристики Масса, кг 2 Взрывчатое вещество ПВВ-5А Масса взрывчатого вещества, кг 0,7 Механизм детонации пультом или при задевании за обрывной датчик взрывателя Мощность взрыва сектор — 54°, радиус — 50 м, высота — от 15 см до 4 м; Логотип Викисклада Медиафайлы на Викискладе Мина взрывается от электродетонатора в управляемом варианте или от запала при установке на взрыватель МВЭ-72 (МВЭ-НС), или взрыватель серии МУВ. Взрывом заряда элементы направляются в сторону выпуклой части мины. Подавляющее количество поражающих элементов разлетаются в зоне с горизонтальным углом 54°. Мина может устанавливаться в управляемом варианте, с электродетонатором ЭДП-р (ЕДП), запалом МД-5М с накольным механизмом НМ-71 или в неуправляемом варианте с взрывателем МВЭ-72 (МВЭ-НС), или взрывателем серии МУВ. Мина может устанавливаться на грунт (в снег) на ножках или крепиться на местных предметах с помощью струбцины. В качестве поражающих элементов могут использоваться цилиндрические осколки либо шарики. Состав комплекта: мина неокончательно снаряжённая — 1 шт; струбцина — 1 шт. на две мины; коробка для средств взрывания — 1 шт; втулка для крепления электродетонатора в запальном гнезде — 2 шт.; сумка для переноски — 1 шт. на две мины. Дальнейшим развитием мины МОН-50 стала мина МОН-90. Мина МОН-50 является аналогом американской мины M18 Claymore[1]. Тех. данные См. также Ссылки Примечания Последний раз редактировалась 1 месяц назад участником 78.81.148.39 Википедия Если не указано иное, содержание доступно по лицензии CC BY-SA 3.0. Политика конфиденциальности Условия использованияНастольная версия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Капитан Костя Копейкин (ТМ)

    03 Май 2023 0:10ч.

    Има бе! Казва се "зъл гений".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • медиен експерт

    03 Май 2023 0:34ч.

    Гешев, не Гешев, да не забравяме на 21-ви май Похода за мир.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хубави хора, хубав човек

    03 Май 2023 1:05ч.

    Направих опит да прочета, но още на втория абзац погледът ми отказа да следва редовете. И ... нека ... надлъгването да за почне ... сега! Ама не забравяйте да си намерите и нов народ, който да ви вярва! Негодници!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако към случая приложим Патешкият тест:

    03 Май 2023 1:15ч.

    „ако нещо изглежда като патица, плува като патица и квака като патица, то най-вероятно е именно патица“, то става въпрос за един класически кьорфишек. Ако префразираме Чехов с висящата на сцената пушка в първо действие, то във второ или трето действие ще видим какъв ще бъде тротиловия еквивалент на медийната пушилка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • руски "освободител"

    03 Май 2023 2:43ч.

    ako приложим малко логика-ми то няма заловени и наказани айдуци, които да искат да му отмъщават...по-скоро айдуците ще се организират и в знак на благодарност, че не ги лови, ще съберат пари и му купят нещо-или нова кола, защото явно няма лична кола, за да си вози семейството с нея, или поне нов "многофункционален охладител за вино". Той има такъв, но само с 2 различни температури и с държавните средства купен, а ако в семейството му искат да пият вино с 3 различни температури???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила от Марс

    03 Май 2023 2:43ч.

    Компютрите се оказаха компоти, пак. Големите напъни на Гешев напоследък да си придаде важност се увенчаха с тази нелепица.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Май 2023 11:50ч.

    Цирк, ако продължават да търсят, там ще открият също мидички, раковини и четирилистни детелини... Има заподозрян, но не е установен...смех

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    03 Май 2023 11:52ч.

    Доставлявший в Крым взрывчатку гражданин Украины и Болгарии Д. Петранов во время задержания попытался извиниться перед сотрудниками ФСБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    03 Май 2023 15:30ч.

    ...не знам за другите обстоятелства, но като гледам снимката на окосената от "взрива" тревица, ми става ясно, че "атентатът" е извършен с китайски фойерверк, натъпкан с болтчета и гайки...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МВР и следствието

    03 Май 2023 16:19ч.

    Няма и да се разберат - нали това в крайна сметка е целта. Още една седмица надлъгване и процесът ще утихне от само себе си. Така става в България - вече 30 години ала-бала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • посмешищата да млъкнат

    03 Май 2023 16:20ч.

    Предлагам следният следствен експеримент, за да се прекрати със спекулациите. Събират всички журналя от БТВ, Нова и техните ПП-ДБ гурута, които наричат атентата инсценировка. След това ги качват в един неброниран автомобил и ги прекарват през същия маршрут, като на същото място срещу тях избухва същата бомба. Ако останат невредими, значи е инсценировка, ако някой или всички пострадат, значи - не е. Стиска ли им на гнусните ЛГТБ и жълтопаветни душички да участват в експеримента, а? И между другото, чуйте новата песен на рапъра Устата за джендърите. От ПП и ДБ вече вият на умряло по всички медии с пяна на уста, което страшно ме забавлява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи