МВнР връчи протестна нота на Владимир Кръстевски заради палежа в Битоля

МВнР връчи протестна нота на Владимир Кръстевски заради палежа в Битоля

Министерство на външните работи на Република България връчи протестна нота на временно управляващия посолството на Република Северна Македония в София Владимир Кръстевски по повод извършеното в ранните сутрешни часове на днешния ден запалване на входната врата на офиса на Културен център „Иван Михайлов” в Битоля, Република Северна Македония. Това съобщиха от МВнР.

„На извънредна среща, проведена днес в МВнР, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова изрази загриженост и осъди най-категорично извършеното от неизвестни лица деяние, в резултат на което са нанесени материални щети на сградата”, посочват от ведомството.

„Подчертано бе, че подобни вандалски актове са не само израз на омраза на национална основа и нетърпимост към дейността на неправителствените организации, като важна съставна част от гражданското общество, но и са в сериозно противоречие с демократичните ценности и принципите на функциониране на съвременната цивилизована европейска система”, добавят от външното ни министерство.

„Знак за демонстративното и непровокирано престъпно деяние на извършителите на палежа е фактът, че само преди броени седмици, на откриването на поруганата сграда на Културния център присъстваха официални представители на Република България на високо равнище. Българската страна е убедена, че позорното събитие в Битоля не допринася за развитието на приятелството, добросъседството и сътрудничеството и е в противоречие с усилията на правителствата на двете държави да намерят верния път към европейската интеграция на Република Северна Македония”, подчертават от МВнР.

Министър Теодора Генчовска днес и утре е в Република Северна Македония за разговори по въпросите на европейската интеграция на югозападната ни съседка и в рамките на визитата ще посети Битоля за запознаване на място с обстоятелствата около инцидента с Културния център „Иван Михайлов”.

Министерството на външните работи категорично настоява властите на Република Северна Македония да предприемат решителни действия за незабавното разкриване и подвеждане под отговорност на извършителите на палежа, за което своевременно да информират българската страна, отбелязват от Министерството на външните работи.

„Българската страна оценява положително бързата реакция на властите в Република Северна Македония, осъждащи най-остро инцидента и поемащи ангажимент за незабавно разследване и наказание за извършителите”, добавят от МВнР.

Източник: Нова телевизия

Коментари

 • Да връчат копие от нотата

  04 Юни 2022 19:04ч.

  и на оня швабин, дето щял да идва да ни натиска да вдигнем ветото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Едни палят в Битоля,

  04 Юни 2022 19:21ч.

  други Свето-Успенската Светогорска Лавра. "Слава" на последователите на на Херострат!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • нищо ново под слънцето

  04 Юни 2022 19:57ч.

  с палеж започна и майдана. похватите все едни и същи от древността. така е като едни вкаменелости се мислят за знаменитости. палежа е част от ционистката идеология, както и събарянето на паметници. а и стана ясно, че единият от дедовците вкаменелости не ще Македония в ес-то, нали щял да разтуря седянката и да прави нова.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пожарникар

  05 Юни 2022 7:24ч.

  Пръстовите отпечатъци на подпалвачите присъстват ли на връчената протестна нота?!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи