МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

МВнР обяви двама руски дипломати за персона нон грата

Министерството на външните работи на Република България обяви двама руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата и им даде 48 часа да напуснат страната. Това съобщи Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР.

„Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, подчерта Димитров.

В МВнР бе привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите бяха връчени на Филип Воскресенский, дипломат от руското посолството.

С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота, че Министерството на външните работи остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо Република България и нейните съюзници. „Тези послания са в пълно противоречие с многократно декларираните от самото посолство и неговото ръководство политика и отношения на уважение и сътрудничество с Република България“, заяви шефът на пресцентъра на МВнР.

Българската страна определи използвания от руското посолство език като несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представляващ недвусмислена обида към Република България в качеството ѝ на страна на акредитация.

„Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред“, посочи още Димитров.

 

 

 

Коментари

  • Всъщност би трябвало да изгонят митрофанова

    02 Март 2022 18:35ч.

    Да си нахлузи мундира, чизмите и да се измете с най-голямата възможна скорост. През Белград ли, през Истанбул ли, откъдето я пуснат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Туземната колониална администрация е на наркотици?

    02 Март 2022 19:18ч.

    Какви тайни има подмандатната на чичо Сам територия?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мразиш българия, нали?

    02 Март 2022 19:34ч.

    А плащат ли ти за това? Я разкажи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията за това как руското посолство натече българите подлоги и то в навечерието на националния ни празник, който ни свързва

    02 Март 2022 19:55ч.

    Изчезна така както се беше появила. Някой е звъннал по телефона, от посолството може би

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Статията за това как Полегнала-е-Тодора

    02 Март 2022 20:19ч.

    Се е разпознала в текста във ФБ и иска официално извинение, но е била отсвирена, ли имате предвид? Че то ако се съберат простотиите само на единия Кирчо по адрес на Русия, ще му се наложи до гроб да се извинява.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • П.П.

    02 Март 2022 20:29ч.

    Това беше лично писмо благодарност към българите, изразили подкрепа за Русия, а не към полегналите тодорки от това гибелно за България управление във всички области на нашия живот. Няма причини за извинения.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Когато атовете се ритат...

    02 Март 2022 20:33ч.

    страдат ... катърите". И няма да я разберем тази пословица... Само Орбан я е разбрал, и обяви неутралитет от самото начало на конфликта. Затова населението му не се топи, а нараства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи