МВнР: Навлизането на руски военни кораби в Черно море е опасно и недопустимо

МВнР: Навлизането на руски военни кораби в Черно море е опасно и недопустимо

Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави, включително в тази на България, както и обявяването на предупредителни райони в тях, опасни за корабоплаване, е недопустимо и вреди на икономическите и финансовите интереси на страната ни и на българските граждани. 

Това бе изразено от българска страна по време на консултациите по основните принципи за постигане на мир, които се проведоха в Джеда, Кралство Саудитска Арабия, съобщиха Министерството на външните работи (МВнР). 

България участва за пръв път в този формат както виртуално, така и на място в Джеда.

„Включването на страната ни е признание за ясната и последователна политика на правителството в подкрепа на независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници, както и неотменимия ангажимент за търсене на мирно решение на започнатата от Русия непредизвикана война срещу народа на Украйна“, се посочва в съобщението на МВнР. 

От българска страна бе подчертано, че възможно най-широкото международно сътрудничество е необходима предпоставка за спиране на военните действия, както и за предотвратяване на стагнация на конфликта във вреда на международното право, международната и регионалната сигурност. Страната ни е готова да работи активно в рамките на Формулата за мир. 

„България осъжда решението на Москва да се оттегли от т. нар. зърнена сделка, като използва продоволствената сигурност и хранителните доставки като оръжие за постигане на имперски амбиции.

Целенасоченото разрушаване на цивилна инфраструктура, включително пристанищни съоръжения по река Дунав, създава сериозен риск от ескалация в региона“, е посочено от българската страна в рамките на срещата. 

„България остава ангажирана по различните опции за оказване на съдействие за износа на украинско зърно, включително през територията на страната, както и с оказването на допълнителна материална и техническа помощ на Киев, включително в области като възстановяване на енергийната система и екологичната сигурност“, допълват от МВнР. 

В консултациите по основните принципи за постигане на мир в Джеда участваха съветници по националната сигурност и представители на повече от 40 страни и международни организации, включително ООН.

Сред представените държави бяха Украйна, САЩ, Германия, Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка, съобщи по-рано ДПА.

Като се позовава на информация от саудитската държавна агенция СПА, в съобщението се казва, че представителите са се договорили да продължат „международните консултации“ с цел изграждане на обща основа за мир. Участниците в срещата „се съгласиха за значението от продължаването на международните консултации и обмяната на мнения, за да изградят обща основа, която да отвори пътя за мир“, цитира ДПА.

 

 

Коментари

  • bai ivan

    07 Авг 2023 13:14ч.

    Каквото Човек сам си направи - никой друг не може да му го направи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Economy

    07 Авг 2023 18:09ч.

    Neue Wirtschaftsdaten: Russland mit Bruttoinlandsprodukt vor Deutschland

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джо гладника

    07 Авг 2023 13:18ч.

    а навлизането на говедарски военни кораби безопасно и допустимо ли е? за един приятел питам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    07 Авг 2023 16:44ч.

    НА ТАЗИ И ПИША ДВОЙКА ПО ГЕОГРАФИЯ И ИСТОРИЯ. НЕ ЗНАМ КАК Е ЗАВЪРШИЛА СРЕДНОТО СИ ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ ГОВОРИМ И ЗА ДРУГО. ДА И СЕ ОБЯСНИ ЧЕ 50% от АКВАТОРИЯТА НА ЧЕРНО МОРЕ Е РУСКО. ДА СИ ЗАМИНАВА НА СЕЛО ДА ПАСЕ КОКОШКИТЕ И ДА СЪБИРА ЯЙЦАТА ОТ ПЕТЛИТЕ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бухал

    07 Авг 2023 13:23ч.

    Дайте на пуйката от Гоце Делчев географска карта, да види, че Черно море не е Мексиканския залив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • El Condor

    07 Авг 2023 13:31ч.

    А пуйката може да разчита географски карти? Май много я надценяваш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бухал

    07 Авг 2023 14:27ч.

    Извинявай, говорих от моя гледна точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То бива натЕгане

    07 Авг 2023 13:25ч.

    пре началниците, ама чак толкова не бива. Тия са направо смешни, как очакват някой да им взима приказките сериозно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    07 Авг 2023 13:29ч.

    А използване на икономическите зони, че и даже териториалните води, на черноморските държави за атакуване на руски пристанища допустимо ли е според колониалното МВнР и не застрашава ли това интересите на колонията ни и аборигените?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 03.05.22 г. Папа Франциск: "Лаят на НАТО пред вратата на Русия" може да е причината за войната в Украйна! И днес все повече анализатори потвърждават тезата на папата!

    07 Авг 2023 13:29ч.

    От енциклопедията: ... Излаз на Черно море имат 6 ШЕСТ държави, с крайбрежна ивица съответно: България – 378 km; Грузия – 310 km; Румъния – 225 km; Русия – 800 km, вкл. Азовско море; Турция – 1329 km; Украйна – 2782 km, вкл. Азовско море. ........ Следователно Русия е в ПРАВОТО си да пуска военни кораби в морето, на което има ИЗЛАЗ! Какви кораби? Ами според провокациите срещу сигурността си?! ......... Трябва да си малоумен за да тормозиш съседите си и да си мислиш, че няма да има реакция?! В нашето министерство отлично знаят КОЙ ПРОВОКИРА РУСИЯ, че даже го чуха от ПАПАТА Франциск май 2022 г., че войната е провокирана след като "НАТО ОТИДЕ ДА ЛАЕ ПРЕД ПОРТИТЕ НА РУСИЯ"! .... Всеки собственик ще си защити имота от зли кучета, които първом храни за да се махнат, после като не се махат ги гони с тоягата, и като нахалстват взима пушката. Това е. Каквото предизвикало, това получило!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Я,Богдан Филов-Денков и камарилата

    07 Авг 2023 13:35ч.

    около него водена от шопара Борисоф,Методиев,Бойкикев и & ,отново яко се наакаха пред целокупния български народ!Но това е живота,избраха ги селяни и бивши преподаватели около Денкоф,милиционери и чиновници около Борисоф,Методиев и недоубитата буржуазия около троцкистите Бойкикеви и като краен резултат имаме това недоносче управляващо днес България и щях да забравя турчеещите се българи около ДПС-то!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МВнР-то на жирафката

    07 Авг 2023 13:54ч.

    видяло, че подковават коня и то дигнало крак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Керпеден

    07 Авг 2023 13:55ч.

    Медведев: "Няма условия за мир. Трябва да допълзят за прошка и тогава ще се има условия!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Т'ва е за Лондон и Фашингтон, не за Киев

    07 Авг 2023 14:14ч.

    Укропитеците нямат собствени реплики в тази пиеса.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    07 Авг 2023 13:58ч.

    Е, така де! Само навлизането на американски бойни кораби е "добро навлизане", защото САЩ трябва да са навсякъде и защото техните закони и интереси се простират на територията на цялото Земно кълбо, а пък ние сме само една послушна краварска колония! Те дори имат проекто-закон (от миналата седмица), според който Черно море става изключителна тяхна зона на влияние. Е, да, отново си правят сметки без кръчмаря, но пък изглежда супер и е героично! Както се казва - NICE, A?!... Карай, HAVE FUN! Скоро всичко ще се разреши по един или друг начин...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По закон една крайбрежна държава няма право да ограничава военната активност на друга държава в икономическата си зона!

    07 Авг 2023 14:06ч.

    По закон една крайбрежна държава няма право да ограничава военната активност на друга държава в икономическата си зона. Нали все пеем как сме за международни отношения основани на правила?! Ето, сега можем да докажем, че сме ЗА ПРАВИЛАТА, но очевидно нямаме такова желание. Правилата са за другите, не за нас или нато, нали така? ....... Компетентен коментар от друг форум, но е в десетката. Смешници са дългошиеви, както пишат колегите по-горе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    07 Авг 2023 14:14ч.

    Тагаренко е най-якия чужд агент министър, брутална гавра

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • colibri

    07 Авг 2023 14:30ч.

    МВнР може ли да обясни защо нямаше обща декларация на участвалите страни в Джеда? Докога бълг. дипломация ще използва чужди мисли и желания като свои - не могат да мислят или не искат?! Стават банални с получените ''опорки'', които повтарят - така думите губят смисъла си и се превръщат в ''шум в системата''...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    07 Авг 2023 14:49ч.

    изгонете ам кораби и бригади от черно море за да настане мир и спокоиствие

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Старият виц малко поновому

    07 Авг 2023 14:54ч.

    "И за какво тогава протестират, Джон?" "Кукли на конци, престараващи се пред Карабас-Барабас, сър."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • В МнВР на Р. България

    07 Авг 2023 15:03ч.

    все още не познават Конвенцията на ООН по Морско право от 1982 г. Затова са в батак и вършат безобразни глупости. Кой да им обясни, че свободната икономическа зона e отвъд териториалното море и е зона свободна за международно корабоплаване, без разлика на граждански и военни кораби. Дори в прилежащата зона към териториалното море =12 мили, държавите на териториалното море имат твърде ограничена юрисдикция. Там заплатите се получават срещу изпълнение на заповеди получени от американското посолство и от Брюксел. Затова и подборът е отрицателен - най-продажните и некадърните - на най-високи позиции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мила, родна, тъжна картинка!

    07 Авг 2023 15:32ч.

    Много точен коментар в 12.03. Неприятно е осъзнаването на факта, че в нашето Мвнр не познават правилата, конвенциите. "Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на черноморски държави ... е недопустимо" е изакване на невероятна глупост, достойна за страшен срам! Вероятно тези хора са събирани от кол и въже и дипломатическата служба им е чужда. Още по-неприятно е, че изглежда не са ходили на училище и нямат представа от география. Т.н. ИИЗ се простира на 200 морски мили, които се броят от края на териториалните води. Правилно е отбелязано по-горе, че в ИИЗ има определени права, но не и да ограничава корабоплаването, вкл. военно. Реч иде за друго. Събираме 12+200= 212 морски мили, което прави около 390 км. В най-тясната част по толкова би трябвало да имат РФ и Турция, общо 780 км.. Обаче, географията е непроборима - Това е значително повече от широчината на Черно море между п-ов Крим и Турския бряг, където има точки, отстоящи на по-малко от 300 км. по въздушна линия. . Следователно тук ИИЗ на РФ и на Турция е значително по-малка от 200 м.мили, но всички имат право на свободно корабоплаване, вкл. военно, а военните кораби на нечерноморски страни се регулират от Монтрьо. Мила, родна, тъжна картинка! Говоренето на пълни идиотщини, с цел да се докараме пред началниците и да демонстрираме "правилно мислене", се превръща в национален чиновнически и политически новоговор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не познават международните правни норми и документи,

    07 Авг 2023 15:45ч.

    Не реагират адекватно на външни намеси (Кулеба, Зеленски, некви второразрядни US чиновници с безпардонно повезение), вредят с продажността си в интерес на САЩ и във вреда на България, но... вземат заплати от данъците на българските граждани. Щото българските граждани толкова си могат. Тоест изобщо не могат да защитят българските интереси пред колониалната администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изключителната икономическа зона се измерва

    07 Авг 2023 18:41ч.

    от изходните линии, от които се измерва и териториалното море. Изходните линии са линиите, които определят вътрешните морски води и линията на бреговата ивица при най-голям отлив. Тоест, териториалното море от 12 мили + прилежащата зона към него от 12мили + изключителната икономическа зона = 200мили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не познават и ЗМПВВПП на РБ

    07 Авг 2023 18:53ч.

    Чл. 45. Изключителната икономическа зона на Република България се простира отвъд границите на териториалното море на разстояние до 200 морски мили от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море. Чл. 46. Външните граници на изключителната икономическа зона се определят по споразумение със съседните прилежащи и срещулежащи държави в съответствие с международното право, за да се постигне справедливо решение. Чл. 47. В изключителната икономическа зона Република България осъществява: 1. суверенни права за проучване, разработване, използване, опазване и стопанисване на биологичните, минералните и енергийните ресурси, които се намират на морското дъно, в неговите недра и в покриващите ги води, както и за извършване на други дейности, свързани с проучването и използването на зоната; 2. изключителни права и юрисдикция, свързани със: а) създаването и използването на изкуствени острови, инсталации и съоръжения; б) извършването на морски научни изследвания; в) опазването на морската среда; 3. други права, произтичащи от международните договори, по които Република България е страна, и от общопризнатите принципи и норми на международното право. ====> Чл. 48. В изключителната икономическа зона всички държави се ползват от свобода на корабоплаване, въздухоплаване, полагане на кабели и тръбопроводи и други допустими от международното право способи за използване на морето за тези цели.<==== Чл. 49. (1) Чуждестранен кораб не може да извършва промишлен риболов в изключителната икономическа зона, освен въз основа на споразумение между Република България и държавата на знамето. (2) При преминаване през изключителната икономическа зона чуждестранният риболовен кораб не трябва да държи риболовните си съоръжения в работно положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Проверяващ

    07 Авг 2023 19:52ч.

    Колега от 15,41, твърдението Ви: "Тоест, териториалното море от 12 мили + прилежащата зона към него от 12мили + изключителната икономическа зона = 200мили." НЕ Е ВЯРНО! Има 12 мили териториални води, от края на тези 12 мили, започват 200 мили ИИЗ. Общо 212 мили! Вижте съотв. член от Закона, цитиран в 15,53 и го прочетете внимателно! Много внимателно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чл.45..."от изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море"

    09 Авг 2023 13:38ч.

    Благодяря за неоснователната забележка! Кои са "изходните линии, от които се измерва ширината на териториалното море"?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lockheed C-130E Hercules ... Air Force

    07 Авг 2023 15:44ч.

    Не спират да прелитат ей тези Херкулеси над България на всякакви Еър Форси. Преди имаше на Канада и Австралия дори. Последните месеци ги няма. Но редовно прелитат на Италия, САЩ и Турция. Повечето от направленията на Турция са към Африка, но защо от другия край на Анадола идват над България и после пак слизат надолу към Африка. Защо Turkish Air Force не лети над Гърция, по пряко е?! https://www.jetphotos.com/photo/10940204

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Freedom of navigation

    07 Авг 2023 15:50ч.

    Интересно ми е, ей така, странично погледнато, как "нашето" външно министерство е изкоментирало проектозакона на сената в САЩ, свързан със стратегическите им "интереси" в Черно море?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е как иначе, освен

    07 Авг 2023 16:02ч.

    "Слушам, сър."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    07 Авг 2023 16:36ч.

    ??? опасно е , ако корабите са чужди… руските са си у тях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дид7

    07 Авг 2023 16:48ч.

    НЕДОПУСТИМО И ОПАСНО Е ПРИСЪСТВИЕТО НА АМЕРИКАНСКИ И НАТО КОРАБИ. АЙ СИКТИР НА МВНР НА АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    07 Авг 2023 17:35ч.

    Няма връзка, ама да питам кога от МВнР ще осъдят навлизането на Кобилкина "в изключителната икономическа зона на мъжете, включително тези от България" и обучаването на български жени в имперските икономически амбиции на рускините?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци, брато, не спами

    07 Авг 2023 18:30ч.

    изключителната икономическа зона на мъжете е в ракията - 212 морски мили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Навлизането на руски военни кораби в изключителната икономическа зона на България

    07 Авг 2023 18:15ч.

    Е абсолютно законно и не противоречи на никакви морски правила ! Нарушение на Законите би имало само ако руските военни кораби преминат 24 -милната "зона на предупреждение" /около 45 километра/. Казус бели е навлизането в "териториални води" - 12 милна зона /около 22 километра/ ... Как ли ще отреагира суриката ? Ще изпрати могъщия български флот да пресрещне руския и да се сбие с него ? Нещастник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи