МВнР: Действия на президента на Северна Македония отново повишават напрежението

МВнР: Действия на президента на Северна Македония отново повишават напрежението
МВнР изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония. Това се казва в изявление на външно министерство, публикувано на неговия сайт.

Външният министър Теодора Генчовска Снимка: МВнР


Изявление на МВнР:

 

МВнР изразява загриженост от последните развития в Република Северна Македония, свързани с действия на официални лица, чрез които се създават негативни обществени нагласи и които влизат в противоречие с позитивния климат, създаден с активните усилия на правителствата на България и на Северна Македония.

Дни след успешното съвместно заседание на правителствата на двете държави, отново ставаме свидетели на повишаване на общественото напрежение, породено от конкретни действия на президента на Северна Македония, с което се правят опити за възобновяване на теми, влизащи в конфликт с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. Подобни действия не допринасят за намиране на решения на политическите въпроси в посока ускоряване на процеса на европейската интеграция на Северна Македония. Приканваме отговорните фактори в съседната ни държава да проявяват политическа зрялост и да дават конструктивен принос към започналия процес на възстановяване на взаимното доверие.  

 

 

 

Коментари

 • Ами

  29 Яну 2022 15:00ч.

  продължаваме ветото дакато не се цивилизоват.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Откога нямаме свестен министър на външните работи?

  29 Яну 2022 15:08ч.

  През последните години българската дипломация търпи провал след провал. Външното министерство не успя да убеди света, че ние сме правата страна в Македонския спор. Някои биха казали, че нямаме добри министри, защото нямаме собствена външна политика - по дефениция - прозападна, а реално източно зависима. И в този гърч губим позиция след позиция !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  29 Яну 2022 15:11ч.

  за 30 години един път не случихме на външен министър каква е тази наша орисия винаги на грешната страна с неподходящи хора взети от улицата никакъв изказ външен вид и др

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лавров

  29 Яну 2022 15:11ч.

  Каква "загриженост" бе ? Незабавно анулиране на посещението на Пендаров ! Остра нота до Скопие и замразяване на всякакви отношения, преговори и бабините им хвърчилкини !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Пък когато българската позиция беше проруска

  29 Яну 2022 15:17ч.

  дори не смеехме да кажем, че историчиски македонците са българи. Сега при прозападната политика поне казахме на глас истината. Когато за 45 години са те били от Москва по главата, когато си помислиш да кажеш истината, накрая свикваш /за разлика от останалите източноевропейски народи/. И дори българите от Пиринска Македония пращаш по лагери да научат, че били македонци. Всичко, което ни се струпа на главите дойде от българомразците комунисти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бабо Маро,

  29 Яну 2022 15:18ч.

  сбъркахме че не те направихме външен министър да ни оправяш. Затова сега трябва да четем глупостите ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради тъпото изявление

  29 Яну 2022 15:37ч.

  пишман министърката на външните работи да си подава оставката. Само какъв изказ - официални лица. Трябваше да забранят на официалното лице Пендаровски, който случайно се явява и официален президент на РСМ, в България. И какво е това приканване, че ние ги приканваме от поне 30 години. Излиза, че тази некадърничка подкрепя разделянето на България, след като не реагира адекватно, защото ОМО Илинден искат това.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Заради тъпото изявление

  29 Яну 2022 15:38ч.

  Трябваше да забранят на официалното лице Пендаровски, който случайно се явява и официален президент на РСМ, да стъпва в България.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ядосан

  29 Яну 2022 16:25ч.

  Абе, тези от това министерство, какво работят?????? Само се изненадват и изразяват загриженост, при положение, че това са най преките преговори, за които и изненадания ни премиер, лично се е ангажирал и ”партньорите” ни натискат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кофти матрял

  29 Яну 2022 17:04ч.

  Макетата смятат, че са от силната страна и могат да се гаврят с нас както си искат, а ние сме длъжни да преглъщаме. Крайно време е да им се покаже ясно колко не са прави. Анулиране на поканата към Педаров като начало!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Въпрос

  29 Яну 2022 17:14ч.

  Абе, къде е Корнела - пълно мълчание и за американските части и базите, и за Северна Македония, и за подкрепата ни за джендър декларацията в ООН? Изглежда е концентрирана върху основната си задача - да ликвидира окончателно Столетницата...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock

  29 Яну 2022 18:00ч.

  Ако незапознат чете горното съобщение и не е мернал "новината" за среща на РСМ (п)резидента с двама някакви местни образи с някакви претенции обявени извън закон и конституцията, ще има да се диви и мае! Я пояснете МОЛЯ за КАКВО ТОЧНО СТАВА ДУМА и КЪДЕ Е СГАЗЕН ЛУКА! А после уважаемият сайт "Гласове"ИДИОТИТЕ (медицинско определение, а не обидна квалификация) да го налазват разни, с пъплещи червени въшки из междуушията, РУСОФОБИ да разхвърлят "какашките" си наоколо и овоняват всичко наоколо. *** Ако всичките аргументи на т.нар. Външно м-во и самото Правителство са написани и представяни в подобен витиеват стил и с така изкилиферчена фактология, то няма никакво основание светът да не се чуди не на макешкото нахалство, а на "българската" комплексирана дивотия и простотия!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock / объркан словоред в изречението:

  29 Яну 2022 18:09ч.

  *А после уважаемият сайт "Гласове"ИДИОТИТЕ (медицинско определение, а не обидна квалификация) да го налазват разни, с пъплещи червени въшки из междуушията, РУСОФОБИ да разхвърлят "какашките" си наоколо и овоняват всичко наоколо.* А всъщност то е: - "А после уважаемият сайт "Гласове" да го налазват "ИДИОТИТЕ" (медицинско определение, а не обидна квалификация) разни, с пъплещи червени въшки из междуушията, РУСОФОБИ, за да разхвърлят "какашките" си и овоняват всичко наоколо." ...*** За което се извинявам, че допускайки да се ядосам, направих недоглеждане.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калин

  29 Яну 2022 18:19ч.

  ВЪПРОС, вместо да питаш за Нинова ходи да точиш баница на Ицко Иванов.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ужас

  29 Яну 2022 19:16ч.

  Малей, каква адамова ябълка е отпрала тази кака! Да не е травестит, само такова нещо сме нямали министър.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ха ха ха

  29 Яну 2022 20:09ч.

  Можеше да реагирате вдругиден :DDD ... маря!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Славчо, откъде я изкопа тая леля?

  29 Яну 2022 20:14ч.

  Толкова ли чак я мразиш тая държава, че трапоса точно тоя документ за външна министърка? Не те ли е срам?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • оставка

  29 Яну 2022 20:36ч.

  Това посмешище още ли е министър?! Срещу колко ли Славуца пласира такива недоразумения за министри? Всичките предложения на чалгаря са потресаващи и говорят само за много милиони!!! Колкото по-бързо падне това джендърско проамериканско правителство толкова по-малки щети за България и бълг.народ. Да му мисли стратега Радев, тепърва ще изпитва народната любов, въпреки слугинажните рейтинги

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  29 Яну 2022 21:22ч.

  България поставя като условие за членството на Македония своя отказ от всичките българи там. Тя иска само онези, които разбират българския си произход, които са малцинство. Щях да кажа, че толкова подло и долно нещо до сега български политик не е правил, но все пак всичко това се предшества от действията на бившата БКП, която за пръв път изхвърли една част от българския народ и ги остави да търпят гонения и изтезания за подмяна на самоличността им. Днешните деца на бившите предатели продължават тяхното дело, като искат окончателно да се узакони, че македонците са друг етнос, различен от „българите в Македония“. И очевидно такива мизерници са и читателите на този сайт, които не виждат проблем в изискването за признаване на българско МАЛЦИНСТВО. Не мога да спестя това. Този позор ще го носят дори внуците ни. Патриоти сте, но не и български.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • разбираемо е

  29 Яну 2022 21:25ч.

  Ами той като вижда че сте маймуни, ще ви разиграва като такива.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • До Откога нямаме свестен министър на външните работи? на 29.01.2022 в 15:08

  29 Яну 2022 23:32ч.

  Драги загриженико за България, Нямаме свестен министър на външните работи , нека да бъда пределно прецизно точен, от 51 години! От деня в който последния СВЕСТЕН и читав министър на външните работи на България Иван Христов Башев, загина по най-мистериозен и съмнителен начин, с дъх на ''горчиви бадеми'' точно на алеята за турстити, на 275 метра от хижа Алеко на Витоша на 13 Декември 1971 година. Някъде до около 1990 година горе-долу се крепехме.Но след 1990 положението с външните ни министри стана трагично до степен на неудържимо. Това е положението днес 2022 година!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • terrarium

  30 Яну 2022 0:02ч.

  Това са част от успехите след посещението на Кирето в Скопие, което патронът му Радев потвърди да успешно. Това лице външната министърка е представителна изведка за кадрите на чалгара Трифонов. Впръчем, няма никакво значение днес кой е външен министър, тъй като Бг своя вънина политика няма въобще.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ИЗ-ПО-МЕЖДУ-ДРУГО-ТО

  30 Яну 2022 1:11ч.

  СМ имат сравнително щадящи изисквания за тази огромна услуга, която те, СМ ще ни направят с ходатаиството им за България пред ЕС. СМ имат само следните дребни изисквания: 1. Да клъцнем около една трета от българската ни, напълно излишна ни към момента територия и да им я подарим безвъзмездно. 2. Да си признаем , че в момента няма и никога не е имало нито т.н."български'' език, нито "българска" азбука. Че българите от още от преди 7 век , преди Новата Стратосфера са ползвали само две македонски и едно филипофско наречия. А т.н. ''българска " азбука си е баш в 101% ЧИСТА МАКЕДОНИЦА! 3.Да признаем , че България НИКОГАШ не е имала нейни си собствени "бУгарски" царове, а сме ползвали на лизинг само МАКЕДОНСКИ царове, включително и последните три царове, Фердо - I, Борис №3 и Симо - I Сякс- Кобур - Горски , са чисти по синя квъФ МАКЕДОНСКИ ЦАРОВЕ! 4.А Най-лесното, е да си признаем, че в Регион България с население към момента от 6,520,314 човека, само македонското мнозинство наброява минимум 7,520,314 от цялото ни население! За такава огромна ходатайска услуга, дето СМ искат да ни направят пред ЕС, тези техни 5 дребни изискаквания, са си едно нищо и половина!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи