МВФ: Вървим към рецесия и прогнозата се влошава, особено тази за 2023 г.

МВФ: Вървим към рецесия и прогнозата се влошава, особено тази за 2023 г.

Международният валутен фонд отново намали прогнозите за глобалния растеж, предупреждавайки, че рисковете от високата инфлация и войната в Украйна вече се материализират и могат да тласнат световната икономика към ръба на рецесията, ако не бъдат овладяни.

Ръстът на глобалния реален БВП ще се забави до 3.2% през 2022 г. от прогнозата за 3.6%, публикувана през април, твърди МВФ в актуализацията на своята Световна икономическа перспектива. Фондът добави, че световният БВП всъщност се е свил през второто тримесечие поради спадове в Китай и Русия.

Фондът намали прогнозата си за растеж за 2023 г. до 2.9% - сериозна корекция спрямо априлската прогноза от 3.6%, позовавайки се на въздействието на по-строгата парична политика.

"Перспективите се помрачиха значително от април насам. Светът скоро може да се люлее на ръба на глобална рецесия, само две години след последната", каза главният икономист на МВФ Пиер-Оливие Журинша в изявление. Световният растеж се възстанови през 2021 г. до ръст от 6.1%, след като пандемията от COVID-19 тежко удари глобалното производство през 2020 г. със свиване от 3.1%.

Руско газово ембарго?

Фондът заяви, че последните му прогнози са "изключително несигурни" и са подложени на рискове от влошаване от войната на Русия в Украйна, която ще доведе до по-високи цени на енергията и храните. Това би изострило инфлацията и би създало по-дългосрочни инфлационни очаквания, които биха довели до по-нататъшно затягане на паричната политика.

При "правдоподобен" алтернативен сценарий, който включва пълно спиране на доставките на руски газ за Европа до края на годината и още 30% спад на износа на руски петрол, МВФ каза, че глобалният растеж ще се забави до 2.6% през 2022 г. и 2% през 2023 г., с почти нулев растеж в Европа и Съединените щати през следващата година.

МВФ заяви, че сега очаква темпът на инфлация през 2022 г. в развитите икономики да достигне 6.6% спрямо 5,7% в прогнозите от април, добавяйки, че ще остане висок за по-дълго от очакваното по-рано. Сега се очаква инфлацията в нововъзникващите пазари и развиващите се страни да достигне 9.5% през 2022 г. спрямо 8.7% през април.

Глобалният растеж е падал под 2% само пет пъти след 1970 г., включително рецесията от COVID-19 през 2020 г.

"Инфлацията на настоящите нива представлява ясен риск за настоящата и бъдещата макроикономическа стабилност и връщането й към целите на централната банка трябва да бъде основен приоритет за политиците", каза Журинша.

Затягането на паричната политика ще се усети по-силно през следващата година, забавяйки растежа и оказвайки натиск върху страните с нововъзникващи пазари, но ако има забавяне на този процес, това "само ще влоши трудностите", каза той, добавяйки, че централните банки "трябва да продължат курса, докато инфлацията не бъде укротена".

Какво предстои за САЩ и Китай

За Съединените щати МВФ потвърди своите прогнози от 12 юли за растеж от 2.3% през 2022 г. и анемичните 1.0% за 2023 г., които преди това намали два пъти от април насам поради забавяне на търсенето.

Фондът значително намали прогнозата за растеж на БВП на Китай за 2022 г. до 3.3% от 4.4% през април, позовавайки се мерките срещу COVID-19 и широко разпространено блокиране на живота в големите градове, които ограничиха производството и влошиха прекъсванията на глобалните вериги за доставки.

МВФ също каза, че влошаващата се криза в сектора на имотите в Китай намалява продажбите и инвестициите в недвижими имоти. В него се казва, че допълнителната фискална подкрепа от Пекин може да подобри перспективите за растеж, но продължително забавяне в Китай, предизвикано от по-мащабни вирусни огнища и локдаун, ще има силни странични ефекти.

Голяма корекция за Германия

МВФ намали прогнозата си за растеж на еврозоната за 2022 г. до 2.6% от 2.8% през април, отразявайки инфлационните ефекти от войната в Украйна. Но прогнозите бяха намалени по-сериозно за някои страни, които са по-изложени на войната, включително Германия, чиято перспектива за растеж през 2022 г. беше намалена до 1.2% от 2.1% през април.

Междувременно Италия отбеляза подобрение в перспективите си за растеж през 2022 г. поради подобрените перспективи за туризма и индустриалната дейност. Но МВФ каза миналата седмица, че Италия може да претърпи дълбока рецесия поради руското газово ембарго.

Очаква се руската икономика да се свие с 6.0% през 2022 г. поради затягането на западните финансови и енергийни санкции и да спадне с още 3.5% през 2023 г., каза МВФ. Изчислено е, че икономиката на Украйна ще се свие с около 45% поради войната, но оценката идва с изключителна несигурност.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Метастазите на Швааб

    26 Юли 2022 17:19ч.

    САТНИЗМЪТ е обхванал като рак Планетата ни и убива всичко ! Мачка икономиките на всички страни и региони ! Натиска и натиска за последваща ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Констатацията е нерадостна. Няма регион, няма глобален фактор (САЩ, ЕС ,Русия, Китай...) където отровните пипала на Швааб да не са достигнали повече, или по-малко местните слуги марионетки ! ВСИЧКИ СА В КЮПА ! Събуждайте се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • наблюдаващ

    26 Юли 2022 20:46ч.

    Интересно, някой психиатър като ги чете тия откровения, какви ли мисли го спохождат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • про100$$ к!р0 е агент/шпионин

    26 Юли 2022 17:32ч.

    Всички правителства в България след 1990 година се назначават от сащ! Не е изненада, че всички назначения по високите етажи на властта са яростни българофоби/русофоби! Не е само това, но са агенти/шпиони на сащ и разрушават обществото с евроатлантическа хомосексуализация!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    26 Юли 2022 17:34ч.

    Много хубаво! ? Сговнясаха всичко преди да са готови... вундаба! ??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Почти нулев растеж в Европа и Съединените щати през следващата година"

    26 Юли 2022 18:55ч.

    в условията на галопираща инфлация е признак на стагфлация - хем свито производство и потребление, хем покачващи се цени и растящи дефицити! ВСЕОБЩАТА КРИЗА НА КАПИТАЛИЗМА.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • американска трагедия

    26 Юли 2022 19:07ч.

    Вшдяхте ли сега как с години ни будалкаха западняците, създавайки илюзии. Уж никаквата икономика на Русия, която поне е реална, за разлика от американската, разклати света глобално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    26 Юли 2022 19:45ч.

    Суровинен предатък не е реална икономика, а държава със статут на колония. Колония е държава, която изнася суровини и внася технологии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кат си тъп

    26 Юли 2022 20:09ч.

    Като гъдулка соросоиднонговедо и да наблюдаваш о да не наблюдаваш говедото си е говедо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Суровинен придатък много искаха да станат САЩ със "шистовата революция"

    26 Юли 2022 20:21ч.

    Сетне тихомълком тая тема изчезна от дневния ред на "свободните медии" на "свободния (ха-ха-ха) свят" :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • леко, троле!

    26 Юли 2022 20:56ч.

    Русия е производител на едни от най-важните технологии в света. Това, че внасяла технологии за някакви дрънкулки и джаджи за забавление не е решаващо за оцеляването й. Но без суровини реална икономика е невъзможна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВЪРВИМ КЪМ МИНИМАЛЕН БАЗОВ ДОХОД

    26 Юли 2022 20:20ч.

    Експеримента Минимален Базов Доход излиза от фаза "0" и минава към фаза 1.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    26 Юли 2022 22:05ч.

    Стига сте ни плашили, че като падне растежа с 0,3 %, ще настъпи катастрофа и ще измрем от глад и студ. Опасно е само за Украйна, за която спадът ще бъде около 45%. Няма постоянен растеж в затворена система ( системата Земя ). Опасността е от спада на печалбите, за онези, които планираха и осъществиха тази изкуствена криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Глобален, реален БВП

    26 Юли 2022 23:16ч.

    Същото е както аз и Бил Гейтс, заедно, имаме милиарди. Смешки. Едни държави ще закъсат, други ще вървят напред. Може да се досетите кои ще закъсат и кои няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи