МВФ ни препоръча премахване на плоския данък

МВФ ни препоръча премахване на плоския данък

България трябва да промени данъчната си система, за да осигури повече данъчни постъпления в бюджета. Необходимо е да се възстанови 20%-ната ставка ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10% данък за доходите на физически лица, като се въведе прогресивна скала на облагане, както и да се премахне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи.

Това препоръча ръководителят на мисията на МВФ у нас  Жан-Франсоа Дофен пред депутати от бюджетната комисия в парламента.

Според мисията на фонда икономиката на България ще отбележи по-висок растеж тази година от 2.7% и сериозно забавяне на инфлацията до 3.5%, за което заслужава похвала. В дългосрочен план обаче има големи рискове пред икономическото ни развитие, тъй като все още е много голям процентът на населението в бедност, а социалните неравенства са значителни. "България изостава от страните от ЦИЕ в догонването на останалите от Европейския съюз", подчерта Дофен.

Фондът препоръчва страната ни да води неутрална фискална политика и да се опита да съставя бюджети с дефицит не по-голям от 1% от БВП. "Свиването на дефицита обаче не трябва да бъде за сметка на орязване на социалните разходи и капиталовите инвестиции. Необходими са реформи в приходната част, които да повишат постъпленията устойчиво в дългосрочен план", посочи Дофен. 

Той определи бюджетът за тази година като твърде експанзионистичен, което ще доведе до повишение на търсенето, а оттам и на инфлацията.

"Ако България следва разумна фискална политика, смятаме, че през 2025 г. е разумно да покриете критериите за инфлация за влизане в еврозоната", посочи ръководителят на мисията на фонда у нас.

"Въвеждането на 10% плосък данък изигра своята роля. В момента той се явява пречка, която не позволява адекватни инвестиции в човешкия капитал и в инфраструтрурата. Затова препоръчваме въвеждане на прогресивна данъчна система, поне що се отнася за облагането на физическите лица. Наред с това трябва да се подобри и данъчният контрол върху големите данъкоплатци", посочи още Дофен.

Той отправи критика към решението да се изземва 100% дивидент от държавните предприятия, защото това ги лишава от възможност за инвестиции и за повишаване на производителността им.

Фондът очерта три области за реформи, ако България желае да ускори сближаването на икономиката и стандарта на живот със старите членки на ЕС. На първо място бе посочено укрепване на управлението и изкореняване на корупцията. В тази връзка бе препоръчана по-голяма прозрачност на инвестициите в публичния сектор и обществените поръчки. "Неотдавна България бе включена в черния списък на FTAF на страните, които не се борят с прането на пари, а това се отразява и на инвестициите в страната", припомни Дофен.

На второ място се препоръчва завишаване на публичните инвестиции в инфраструктура и човешки капитал чрез обучения през целия живот в умения, които се търсят от бизнеса. На трето място - да се насърчи Зеления преход, като се запазва стабилността на енергийната система.

РЕАКЦИИ 

Не съм изненадан от позицията на МВФ, това е дълголетна практика на фонда, коментира председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев, който е депутат от ДПС. Той посочи, че по много от препоръките на фонда депутатите от различните партии са на същото мнение. "Водим диалог за данъчната политика, пенсионна реформа, фискални цели, рисковете пред бюджета и инфлацията. Всеки има своите аргументи", каза Цонев.

От най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС, обявиха, че трудно може да преразгледат политиката си за премахване на плоския данък и увеличаване на данъците. По всички останали забележки обаче споделят позицията на фонда. "Наша основна цел е членство в еврозоната и в тази връзка повече от 10 години ГЕРБ поддържаше консервативни бюджети, което именно доведе до приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната през 2020 г.", посочи Александър Иванов от ГЕРБ. Той не пропусна да отправи критика, че последните в три години управление на различни правителства страната ни е отстъпила от консервативната бюджетна политика, което ни е отдалечило от еврозоната.

Румен Гечев, видимо доволен, обяви, че 90% от препоръките на фонда съвпадат с предложенията на БСП за данъчни промени, нееднократно отправяни от парламентарната трибуна - за прогресивно данъчно облагане, премахване на максималния осигурителен доход, повече капиталови разходи в държавния бюджет.

"Не сме съгласни обаче, че не сме готови за еврозоната. Цинично е да се твърди, че единствено инфлацията ни пречи, защото почти всички членове на еврозоната брутално нарушават критериите за дълг и дефицит", обърна се той към представителите на МВФ. Гечев посочи, че БСП не би приела и свиване на бюджетния дефицит на 1%, защото в условия на рецесия в ЕС това ще има крайно отрицателно влияние върху българската икономика.

От "Демократична България" също се противопоставиха на данъчните препоръки на МВФ. "Няма проблем с плоския данък в България. Смятаме, че първо трябва да се подобри разходната част на бюджета и после да се мисли доколко да се завиши изземването на по-голяма част от доходите на тези, които произвеждат", коментира Георги Ганев. Според него преди всичко трябва да се проведе реформата в правораздавателната система, което да повиши защитата на собствеността, а оттам и инвеститорския интерес към България.

 

Източник: "Сега"

 

Коментари

  • Давайте

    14 Март 2024 18:42ч.

    Давайте! В момента в който го вдигнете съм 6 месеца на борсата и после Терминал 2. Така или иначе предпочитам да ме крадът някъде каъдето ще плащат петорно и поне получаваш нещо срещу данъка. И да знаете, че не съм само аз. Тук оставате само пенсионери и администрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ввсв-

    14 Март 2024 19:06ч.

    Прогресивен - ИТ-тата / умнокрасивитета ще обърне задн*ка към Възраждане... Те са прогресивни само в мандръсенето...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте

    14 Март 2024 19:18ч.

    Ти му говориш за данъчна и трудова политика, той си мисли за мандръсане на мъжки части... Добро ниво демонстрираш. Поне ти ще си останеш на минимална ставка...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давай, хващай пътя

    14 Март 2024 19:22ч.

    Всички си вземайте офиснопланктонните дупенца и в странство. Но с еднопосочни билети.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте

    14 Март 2024 19:27ч.

    Билета ще е какъвто си реша аз. Такива като теб както винаги нямат думата. И приятно препитание с картофи на всяко ядене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бъди сигурен, че нямаме думата. Лекенце надменно. Нямаш и 30 г. и вече си мислиш, че знаеш чия ще е последната дума

    14 Март 2024 20:05ч.

    Махайте се и колкото по-бърже и повече се изнесете, толкова по-добре за България. Един гвоздей не си забил през живота си, учил си на мои разноски и имаш наглостта да ми се отговаряш. Вън от България и краченцето ти да не е стъпило никога повече тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Давайте

    14 Март 2024 20:23ч.

    "Махайте се и колкото по-бърже и повече се изнесете, толкова по-добре за България." Аз пък си мислех, че имаме проблеми с намаляващо/застаряващо население и нерентабилна пенсионна система. "Един гвоздей не си забил през живота си, учил си на мои разноски и имаш наглостта да ми се отговаряш." Доказуемо неверни твърдения от кристалната топка. "Вън от България и краченцето ти да не е стъпило никога повече тук." Накарай ме ако искаш... или махни плоския данък, както споменах по-горе. Да пазиш сърцето и да не се ядосваш така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Давайте

    14 Март 2024 22:12ч.

    В Щатите или Канада или Ь Европа има стъпаловидна данъчна таблица. В Швейцария е плоска като у нас, но ти там ще се справиш ли? Ако да, μπράβο.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Давайте

    14 Март 2024 22:20ч.

    Най-добре е да заминеш за Съветския Съюз, и от там да търгуваш Bit Coins докато те изпратят на по-сухо место. Айде пътувай, от батко ти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забивач на пиронье

    14 Март 2024 22:29ч.

    Ти сигурно си ме возил на такси, или може би си правил ремонт у нас, или може би съм купил плод зеленчук от теб, или... :-) Това не разбираш ти - аз ти плащам ш******е осигуровки, здравни, и прочее. Като бях младеж работих по строежи, учих занаят. След това дойдоха западните фирми, и 25 години по-късно от моята месечна заплата се плаща повече месечен данък, отколкото от твоята заплата/оборот - годишен. Аз мога да работа отвсякъде по света, и ще си отида. А ти ще останеш тук с Тошко Африкански. Това не можете да разберете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алексий Слав @ Давайте

    14 Март 2024 22:35ч.

    Сега по-приятелски: от данъчните ти няма да се отървеш. Като станеш на 55 ще плащаш данъци на всички morons и ще се радваш да ти остане нещо. Защо? Защото си либерал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Март 2024 23:03ч.

    А бе не знам какво искаш да ти дават, но това с петте пъти е рожба на болната ти фантазия. Пък като видиш и цените ще се окажеш на улицата с 5 пъти по-голяма заплата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • данъци - само за свършена работа, а не вследствие на продължаващо изнудване

    14 Март 2024 18:53ч.

    Данъци искат да им плащаме, ала какво дават насреща като държава, социална система и демокрация? Едното нищо, да не казвам каква некомпетентност, каква гавра с пенсионери и бедни, за сметка на подпомагане единствено на на украинци и мигранти, какви шантажи с въвеждане на чужда валута и джендър политики, какво незаконно рушене на историческата и културната ни памет. Извинявайте, ама народът не е само крава за доене. А МВФ да си завре препоръките отзад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    14 Март 2024 19:34ч.

    Десятъкът в Отоманската империя ще си остане приятен спомен в Българската история !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Трябва да се премахне възможността за двойно гражданство изобщо

    14 Март 2024 19:05ч.

    Плюс поне 20 години мораториум за подаване на молби за възстановяване на гражданство. И училите държавна поръчка да си плащат обучението със задна дата, ако не работят в страната поне десет години след дипломирането си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ганди

    14 Март 2024 19:23ч.

    """Необходимо е да се възстанови 20%-ната ставка ДДС за всички сектори, да се премахне плоският 10% данък за доходите на физически лица, като се въведе прогресивна скала на облагане, както и да се премахне таванът за осигуряване и всички да плащат осигуровки върху реалните си доходи.""" Комунистииии! ;) Ей, където сме се "присъединили", бял ден не са видяли, абе как не са се сетили още да изолират този БГ бацил, който прави такива поразии! Бем ти ЯО, ТЯО, био,хим и други простотии пред тва БГ чудо! А сериозно - неам думи! Къде сте бе, умнокрастави? Къде сте боковачета недоклатени? Какви ги плещехте преди година? Две? Ами сега? п.с. да преваря некои шебеци с опорките само - различните данъчни системи се прилагат според икономическата ситуация, но това е твърде сложно за тиквите на 60-70% от маймунярника.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    14 Март 2024 19:31ч.

    "Икономически растеж от 2.7%" и "инфлацията 3.5%" означава, че всъщност няма икономически растеж (забогатяване), а обедняване с 0,8% (2,7 - 3,5= -0,8%)! Което хич не е похвално. МВФ превръща всички до което се докосне в нещо кафяво, дори да е било от чисто злато.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Йас

    14 Март 2024 20:02ч.

    2.7 е реалният растеж, тоест номинален минус инфлацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Lizard

    14 Март 2024 19:36ч.

    Чудесно, явно всички ще преминем на заплати в пликче и ще забравите и за това което в момента събирате като осигуровки и данък

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • gog

    14 Март 2024 19:43ч.

    За да може да се краде повече ли, затова? Как не ви е срам, защо не иска МВФ да се разкрие корупцията, която краде около 10-15 млрд годишно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Март 2024 19:44ч.

    Имаме бюджет който пълни хазната повече от ДОО отколкото данък Капитал. Произвеждат хората, не парите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Март 2024 19:58ч.

    За пример-Инка има империя която има функционираща икономика без да познава парите. Но не е известна икономика без хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • логото

    14 Март 2024 20:06ч.

    Потърсете в нет-а подробности за различията, които Аристотел е обосновавал, между икономика и хрематистика.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    14 Март 2024 20:23ч.

    За чий ми е нета, имам си библиотека

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕРШ

    14 Март 2024 20:18ч.

    Пичове, забелязахте ли, че тия от фонда на Сталинка ни баламосват за прогресивен данък, АМА САМО ЗА ФИЗИЧЕСКИТЕ ЛИЦА !!!!!!!!!!!!!!!! Здравейте кретени. И, потривай ръчички Домусчиев и всички олигарси-лайнари, за които ,,плоската" далавера ще остане. А сега кажете, че лафа на един професор за 80% дебили в България не е истина, щом наглостта на тоя ГЪЗ от МВФ получава гласност като нещо "Убаво"за татковината ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    15 Март 2024 4:31ч.

    А ти как си представяш прогресивен данък за фирми, бре?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕРШ

    15 Март 2024 8:07ч.

    Бре, представям си го като ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК, бре. Проста математика, бре Домусчиев!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • John

    14 Март 2024 20:32ч.

    мвф да се занимават с ограбването на африкански, централно-американски и южно-азиатски държави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    14 Март 2024 20:38ч.

    А що пък точно плоския? Не може ли да вдигнем примерно 10 пъти имотния данък? Или данък смет. Много неща ще си дойдат на мястото. Но първо искам да видя фандъкова с пранги. Както и всички гербаджии от СОС с пранги на краката, като кметицата на младост, която се осмели да се опъне на имотната мафия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шалом

    14 Март 2024 20:49ч.

    Те може да си искат но това не устройва Пеевски, Борисов, Киринфантил и джуджетата от ДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нивото на господин

    14 Март 2024 22:02ч.

    Дофен е твърде ниско. Когато се вдигне с няколко степени, всичките тези, които си изброил, ще слушат и козируват, защото следващото предложение ще бъде - я да видим кой е разходвал парите и как. Прислугата остава прислуга не само в очите на българския народ, а най-вече за европейските им и американски господари. Силни са само днес и тук, а утре може да бъдат натирени. Затова, запазвайки кожата, ще изпълняват без да ги вълнува кой ще бъде ощетен и с колко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дивергент

    14 Март 2024 20:54ч.

    Къде е конвергенцията ли? Бойко я изяде. Целият му антураж се обзаведе с 6-7 цифрени депозити, къщи от по 1000 кв. м и нови коли. Иначе вие бачкайте да догонвате европейците по заплати.. на "свободния европейски пазар". В България вече има само 1 възможност - прекотиране на курса на лева в посока нагоре, т.е. 1 лев = 1 евро. Европейците, ако не ги мързи да, да вкарат цялата партия ГЕРБ в затвора и да си търсят парите за конвергенцията от тях. Достатъчно активи имат по офшорки и имоти. Крадлива нещастна пасмина. Тояа е ГЕРБ. 12 години крадат и перат пари като невидяли. Алчни свине.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • еврозомби бленуваха еврозони

    14 Март 2024 22:25ч.

    Нали знаеш кога магураджийските моше-нически сарафи си го издействаха тоя спекулативен курс на марка спрямо лев две към едно? Още като сваляха Жан Виденов, с любезното съдействие на заблудения на антиком основа народ, начело с жълтопаветните троцкистки болшевици от онова време, които все още бяха млади (днес основните им лица одъртяха до пенсия и изпукаха половината от ковид и фалшиви ваксини). И утре същите тия моше-та искат да ни го пробутат тоя курс и да ни ограбят за пореден път, вместо като любезни домакини барем да ни поканят с курс 1:1, както си му е човещината. Обаче де се е чуло и видело политическа мафия да пожали народа си, който счита за стадо?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Драгомир Драганов

    14 Март 2024 21:45ч.

    И тоз пришълец, гдето обича професионално да дава акъл, още не е разбрал, че на Балканите две и две най-често правят пет, а понякога шест, та даже и седем...https://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Март 2024 23:01ч.

    А кристалинка ко рече?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    14 Март 2024 23:09ч.

    Да ва открехна - ако имаш огромен доход, което не е чудо невиждано в САЩ, ще се уредиш да не плащаш данъци въобще - има си адвокати за тая работа. Ако си обаче типичния головодник ще плащаш, та и хорце ще тропкаш. Просто най-ниската такса на разни адвокати и регистрирани счетоводители - 2 мошенически категории - е 600 долара на час. Наеми ги като си нямаш фруга работа и кратунката ти е куха или пълна с политкоректни измислици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ник

    14 Март 2024 23:40ч.

    На същото мнение като номер 1 тук. Ще настане голяма анархия -- само бедните ще плащат данъци, всичко ще окрадат. Средната класа ще затъне в бедност с прогресивен данък, бедните - на улицата с 20 процента върху доходите, особено в София при тия цени, наеми, ипотеки и т.н.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    14 Март 2024 23:48ч.

    Плоският данък?Тая работа така не става.Данъка трябва да е според доходът.Това не е откритието на топлата вода.Който не е доволен ами да отиде да види как е в "белите" държави.Щял там някой си да тръгва.Ами ела при нас да видиш що е данък.А за влоговете? Да не ви обяснявам какъв е законът.А за притежателите на жилища?И там да не ви обяснявам.Само за информация, за обикновена къща с двор в град и то не супер център данък сгради и данък смет ми е близо 4500 Евро. Айде Чао от майора.И слава на Русия и долу гадната колония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    15 Март 2024 4:37ч.

    Данъкът върху доходите не трябва да се пипа! Притеснително е, че тези мюлюзи от МВФ пак ни налазиха и почнаха да ръсят мозък - като в 90-те... Явно пак са ни нарочили за стригане

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баба

    15 Март 2024 4:38ч.

    Но данък имот трябва да се вдигне поне 10 пъти. Тогава ще разберете колко ненужни празни "инвестиционни" жилища има напостроени...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи