МВФ намали над два пъти прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023 г.

МВФ намали над два пъти прогнозата си за ръста на българската икономика през 2023 г.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Икономиката на България ще нарасне с 1,4 тази година, след като през 2022 г. ръстът й бе 3,4 на сто. Това се посочва в обявената днес пролетна прогнозна на Международния валутен фонд, чийто управляващ директор е Кристалина Георгиева. От там очакват инфлацията у нас през 2023 г. да се понижи до 7,5 на сто след ръста от 13 на сто на усреднена хармонизирана база за 2022 г.

За 2024 г. организацията, оглавявана от Георгиева, очаква икономиката ни да нарасне с 3,5 на сто, а инфлацията да се забави до 2,2 на сто.

Предишната оценка, дадена от МВФ за икономиката на страната ни, е от октомври миналата година. Тогава от Фонда посочиха, че очакват през 2023 г. БВП на България да нарасне с 3 на сто, а очакванията за инфлацията бяха тя да се понижи до 5,2 на сто. Според данните безработицата се прогнозираше да бъде 4,7 на сто.

Миналата седмица Световната банка прогнозира забавяне на икономическия растеж на България до 1,5 на сто, а на инфлацията ни - до 8,7 на сто през настоящата година. Пак тогава Министерството на финансите у нас представи своята Макроикономическа прогноза, където се залага ръст на БВП от 1,8 на сто за текущата година и инфлационен темп от 5,6 на сто в края на година.

По отношение на безработицата от МВФ прогнозират показателят да се покачи през тази година с 0,3 процентни пункта спрямо миналата и да достигне 4,6 на сто, преди отново да се понижи през 2024 г. до 4,4 на сто.

 

Източник: БТА

 

 

 

Коментари

 • Световната криза на капитализма

  11 Апр 2023 17:52ч.

  КриСталинка казва - ръст 1,4, а официална инфлация между 13% и 7,5% за 2023 г. Също, нарастване на официалната безработица в обезлюдяващата България до 4,6%. Какво ни каза КриСталинка? - Каза ни, че умираме в хватката на СТАГФЛАЦИЯТА = ОБЕДНЯВАНЕ НА 95% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. Умират спестяванията. Умира икономическата активност. Увеличава се безработицата. Галопира инфлацията. и на фона на икономическата смърт на България служебното правителство на Радев е преговаряло за триъгълник на смъртта - подаряване на българските изпитани, познати и боеспособни самолети МиГ-29 на фашистка Украйна и ЗАКУПУВАНЕ НА Ф-16 ВТОРА (ТРЕТА) РЪКА ОТ НЯКЪДЕ. Пари за здравеопазване НЯМА! Пари за джендър-подкупи ИМА! Пари за държавните вредители ИМА! Пари за наливане в нАТО ИМА! Трайте българи, на зелена морава!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • зелен чорап от нато

  11 Апр 2023 19:48ч.

  На тези "боеспособни" български миг-29 ресурса Изтича на края на годината. Русия /МИГ/ отдавна не продават части за подръжката на тези, Някога боеспособни самолети. Отдавна не са модернизирани и нямат резервни двигатели. Годни са само за музеите, тези летящи Ковчези. Също както иранските ф-14.... Това е горчивата истина.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Горчи ти натовският чорап, заврян в натовската ти муцуна

  11 Апр 2023 21:06ч.

  Иранските Ф-14 са в строя. Българските МиГ-29 са свръх желани от укро-фашагите. Българските механици с нищо не са по-лоши от украинските. Искаш да направиш подарък на убийците в Украйна, за да те потупат старшите натовци по слугинското ти натовското рамо. От България подаръци за укро-фашистите, а за българите инфлация и бедност, за да си купим натовски летящи боклуци, втора и трета употреба.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • desarrollo en estancamiento

  11 Апр 2023 18:29ч.

  Сталинка, клоун на сатанистите, ни се смее. Присмива ни се чрез "икономически прогнози", имаме развитие в застой ! В един комедиен сериал го откриха...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  11 Апр 2023 18:36ч.

  Отдалечават ни от еврото, Пути е купил и МВФ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • уважаеми г-н Луя

  11 Апр 2023 20:23ч.

  не подозирате дори колко гъвкави са правилата за приемане на държави в Еврозоната. Специално за България ВИНАГИ могат да направят изключение (да пази Бог!). Дано да се проведе (и ОТЧЕТАТ коректно резултатите от) референдума, за провеждането на който се подписаха 590 000 души!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  11 Апр 2023 19:23ч.

  Каква е тая макроикономика, основаваща се на непрекъснат растеж и разширяване, не мога да разбера. То казват, че и Вселената непрекъснато се разширявала и разреждала, ама и това е недоказано, само хипотеза. Виж, засмукването от черни дупки е реалност, както и избухването на джуджетата до Свлъхнови.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  11 Апр 2023 19:30ч.

  Вероятно най-голям принос в растежа за 2022 имат военните заводи. Прогнозата за по-нисък растеж през 2023 дали означава, че според МВФ войната ще приключи тази година?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Сигналиста

  11 Апр 2023 21:34ч.

  Виж сега, туй е според "пролетната" прогноза. "Зимната" прогноза от края на миналата година е друга. Чакаме, значи, лятната прогноза, сетне - есенната, и накрая току-виж нацелили. После идват премиите и биенето в гърдите какви са макротаквоз...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Каква е тая макроикономика, основаваща се на непрекъснат растеж и разширяване ?

  11 Апр 2023 20:29ч.

  Извади от нея инфлацията и истината лъсва.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куци Коньов

  11 Апр 2023 22:31ч.

  Туй е руска хибридна атака! Кирчо ни осигури 4 пъти по евтин газ плюс милиарди от Плана за възстановяване! Няма как ръстът на икономиката на България да не е поне 140%!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи