МВФ: Ескалация на конфликта в Украйна ще има опустошителни икономически последици

МВФ: Ескалация на конфликта в Украйна ще има опустошителни икономически последици

Ескалация на конфликта в Украйна ще има опустошителни икономически последици на световно ниво, предупреди днес Международният валутен фонд (МВФ), предадоха световните агенции.

Освен самия конфликт, санкциите, наложени на Русия, ще имат значително въздействие върху световната икономика и финансовите пазари със странични ефекти за други страни, допълни МВФ. Въпреки че тези прогнози са в зависимост от една изключителна несигурност, икономическите последици са вече много сериозни, допълва институцията.

Покачването на цените ще има ефект в целия свят, по-специално върху скромните семейства, за които разходите за храна и енергия представляват най-значим дял от техния бюджет, допълва още институцията.

За самата Украйна вече е ясно, че тя ще трябва да се справи със значителни разходи, свързани с рестартиране на икономиката и възстановяване на сградите и инсталациите, които са разрушени или повредени, допълва още МВФ.
Спешната финансова помощ, поискана от Украйна от МВФ възлиза на 1,4 млрд. долара. Молбата може да бъде подложена официално за дискусия на административния съвет на МВФ идната седмица.

Фондът предупреждава, че Молдова също е поискала увеличаване на плана за подкрепа от МВФ, от който се ползва сега, за да може да се справи в настоящата криза. Вече са започнали дискусии с молдовските власти.

 

Коментари

 • Ех Кристалинке, много тъко го даваш

  05 Март 2022 22:09ч.

  Те поисканите 1.4 милиарда няма да стигнат само да платят на наемниците, та камо ли за възстановяване на срутените от самите украинци мостове и инфраструктура. А за взривените жилища и още повече за погрома в Донбас - там ще трябват 140 милиарда, и то точно западът трябва да ги плати, щото той запали войната

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи