МС одобри ново плащане от над 8,4 млн. лева за хотелиерите, настанили украински бежанци

МС одобри ново плащане от над 8,4 млн. лева за хотелиерите, настанили украински бежанци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерският съвет прие решение за одобряване на помощ на допълнително одобрени кандидати по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България" и Постановление на Министерския съвет за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерство на туризма за 2022 г. за финансиране на разходи по "Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България".

Плащането по Програмата обхваща периода от 01.06.2022 г. до 31.08.2022 г. за допълнително верифицирани за финансиране кандидати по Програмата в общ размер на 8 448 114,85 лв.. С приемането на настоящия акт ще бъде изплатена помощ по общо 486 броя подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 691 486 нощувки, включително в някои места на настаняване и предоставяне на изхранвания (закуска, обяд и вечеря) на лица с временна закрила.

Изпълнението на Програмата е администрирано чрез използване на информация от Националния туристически регистър, създадения за целите на Програмата Регистър за местата за подслон, Единната система за туристическа информация и Системата за управление на национални инвестиции и чрез контролни проверки по служебен път с данни от системите на дирекция "Миграция" и Главна дирекция "Гранична полиция" при МВР, Държавната агенция за бежанците и Националната агенция за приходите.

Служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук обеща, че до 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца. 

Стана ясно също, че нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупредиха хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им. Те искат да изяснят дали от 1 ноември ще има програма, тази програма ще бъде ли удължена?


Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

 • mathur

  17 Окт 2022 12:23ч.

  А за Българите от наводнението фургони???? За нацистите от усрайна отново 5 звездни хотели??????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ццццц

  17 Окт 2022 14:09ч.

  Махайте ги тия противни укри бе, не ви ли е срам, българските пенсионери ровят по кофите за храни, а от данъците ще се плаща на нагли и претенциозни нацисти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Лора Дан

  17 Окт 2022 14:52ч.

  И аз щях да попитам същото. Не можаха ли хората, загубили къщите си да бъдат настанени в хотели с целодневно изхранване? Вместо това ги "компенсираха" с по 385 лв. и ги набутаха в полупразни фургони без ток и без вода. ПОЗОР!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЛАВА У

  17 Окт 2022 12:32ч.

  Министерство на здравеопазването изрази притеснение, че има риск болници да затворят поради невъзможност да плащат сметките си за ток и парно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • питанката

  17 Окт 2022 12:53ч.

  А за българите някой изобщо сеща ли се? Ужасяващо е да гледа човек как т. нар. политическа класа, а иначе обикновени мошеници и крадци по заповед на задокеанските си покровители унищожават българския народ. Хора, събудете се, ние ще сме следващите, които колективният Запад ще пожертва, когато украинците свършат. Скоро ще е.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нямам притеснение в тази посока

  17 Окт 2022 13:34ч.

  Ако тръгне мобилизация у нас, ще мобилизират първо служилите в БНА, а сред мнозинството от тях липсва евроатлантическия плам горящ у политическия ни елит. Получат ли оръжие в ръка повечето ще го насочат точно срещу политическия елит, а не срещу Русия..

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  17 Окт 2022 14:53ч.

  Тоалетните са ремонтирани, стените са прясно измазани. Канят импресионистите, използващи техниката на рисуване с пръст, да се изявят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  17 Окт 2022 16:00ч.

  I sictir!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Е заради това безумие

  17 Окт 2022 20:40ч.

  Хлябът ще е 3 лева, но важна е "демокрацията" по европейски и натовски стандарти. Не се ли усещате, че тези милиарди помощи от ЕС, се захранват от такива беззъби народи като нашия.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кирчо

  17 Окт 2022 21:27ч.

  Усещаме се, но какво да се прави? Обръщат ми се червата, само като чуя ЕС,НАТО,сащ.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А така

  17 Окт 2022 22:42ч.

  За мекеретата да мислим! А че болниците, в които следва да се лекуват осигурявашите се работещи българи, ще фалират заради липса на пари, няма значение. Да живеят демокрацията и евроатлантическите ценности!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи