МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Според ведомството проби се взимат достатъчно често, за да бъде направена обективна оценка за състоянието на морската вода. МОСВ осигурява пълно проследяване на възможни екологични щети в българската акватория на Черно море след разрушаването на стената на язовир „Нова Каховка“ и към момента сателитните наблюдения и моделирането на водните течения не дават повод за притеснение. 

Наблюдението се извършва още от 8 юни в три пункта в крайбрежните морски води – Дуранкулак, Шабла и Калиакра. МОСВ е създало допълнително още три пункта за мониторинг, разположени в бреговата зона. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон. 

Сигнали при възможни признаци за замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088 440 или 02/9888205, както и на електронен адрес: [email protected], а така също и на Зеления телефон на РИОСВ - Варна: 0884 290 634 или 052/634 582, РИОСВ - Бургас: 0889 096 577 или 056/813 212, БД „Черноморски район“ – гр. Варна: 0886 406 816.

На 16 юни министърът на околната среда и водите Юлиян Попов координира съвместни действия последователно с румънския и украинския си колега. Той проведе видеоконферентен разговор с румънския министър на околната среда и горите Мирча Фичет, като двамата обмениха информация от извършваните непрекъснати наблюдения на територията на България и Румъния и беше договорено двете министерства да обменят всекидневно резултатите от мониторинга. Министър Юлиян Попов проведе тогава и видеоконферентен разговор с министъра на екологията и природните ресурси на Украйна Руслан Стрилец. Министър Стрилец се ангажира да предоставя ежеседмично данни на България от екологичния мониторинг на територията на Украйна, включително и от района на язовир „Нова Каховка“.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • ......

    19 Юни 2023 16:06ч.

    А има ли измервания?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

    19 Юни 2023 16:31ч.

    Между "няма данни за замърсяване" и "няма замърсяване" разликата е от небето до земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николова

    19 Юни 2023 16:42ч.

    Как да им вярвам?! Откъде и защо изплуват умрели животни? Ще почивам това лято в Испания

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Танас

    19 Юни 2023 17:11ч.

    Винаги се случва да изплува по някое мъртво животно. Ако става въпрос за умрелите крави, нали не мислиш, че ги е довлякло от Украйна? А иначе почивай където решиш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каква е тази демагогия,защо не почивате в Рашата, както е прилично за всеки путинофил, а на Запад?!

    19 Юни 2023 17:17ч.

    За какво има оторизирани институции и сертифицирани лаборатории по света и у нас? ВЕрвайте само на рашистката пропаганда и конспирации. Защо си мислите, че сте застрахована в Испания?! Двуметрова акула се появи на плаж в Испания. Пожелавам ви приятни срещи в испанското море, както и на всеки путинофил! Споко, това е синя акула и не напада хора, както една друга бяла акула покрай Египет, защото... руснакът, който е изяла е отказал да говори на нейния език, а тя е била мобилизирана да депутинизира там, както рашистите в Украйна денацифицират сега. ? https://www.youtube.com/watch?v=cGq7DklxKOo

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • фют

    19 Юни 2023 18:52ч.

    в случая имаме три животни за кратко време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    19 Юни 2023 17:15ч.

    Има ли измервания от южното черноморие? Защо се взимат проби само от Дуранкулак, Шабла и Калиакра? Те са близо до Дунав, чието течение действа като бариера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mmm

    19 Юни 2023 17:53ч.

    Нз дали има данни но Петък, Събота и Неделя бях на Созпол, посетих каваци/смокиня плажа и златна рибка, ами и друг път съм ходил юни месец и водата си беше супер чиста за стандартите на нашето черноморие... този път беше много мътна нз от какво е но отвратително , за това хората ще ходят по Турция, Гърция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    20 Юни 2023 0:20ч.

    Ако ставаше само със снимки и невалидирано чрез проби моделиране - кучето щеше да бъде най-добрия хирург.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи