Москва: Реакцията на Запада няма да промени плановете ни за ядрено оръжие в Беларус

Москва: Реакцията на Запада няма да промени плановете ни за ядрено оръжие в Беларус

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Реакцията на Запада няма да повлияе на плановете за разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус, заяви Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. В събота Путин лично обяви намерението на Кремъл, като изтъкна, че Съединените щати от години разполагат ядрени оръжия на територията на свои съюзници.

От НАТО обвиниха Москва в "опасна и безотговорна" ядрена реторика. Украйна поиска спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел призова Беларус да не приема руски ядрени оръжия, като подчерта, че Минск може да се изправи пред допълнителни санкции.

"Плановете на Русия със сигурност не могат да бъдат засегнати от подобна реакция [на Запада]", заяви Песков. Той припомни, че руският държавен глава Владимир Путин е обяснил всичко в изявленията си, направени в интервю в събота". "Няма какво да добавя към това", каза говорителят на Кремъл.

По-рано Путин заяви, че Русия ще разположи свои тактически ядрени оръжия в Беларус по искане на беларуската страна, точно както САЩ отдавна правят на територията на своите съюзници в Европа.

Президентът на Руската федерация отбеляза, че колегата му Александър Лукашенко отдавна е поставял този въпрос за разполагане на руско тактическо ядрено оръжие в Беларус. По думите на Путин такава договореност с Беларус не нарушава международните ангажименти по неразпространението на ядрено оръжие.

Москва вече е предала на Минск комплекси "Искандер", който може да бъде носител на ядрено оръжие, а изграждането на хранилище за тактическо ядрено оръжие на територията на републиката ще приключи на 1 юли, каза Путин.

След неговото изявление последва негативна реакция от страна на Запада. Върховният представител на Брюксел по външната политика Жозеп Борел предупреди Беларус, че ако позволи разполагане на руско ядрено оръжие на своя територия, ЕС ще въведе нови санкции. Външното министерство на Франция призова РФ да преразгледа своето решение, а в неделя Външното министерство на Украйна излезе с призив незабавно да бъде свикано извънредно заседание на Съвета за сигурност в ООН. 

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков опроверга и публикациите за подготвяно посещение на руския лидер Владимир Путин в Турция, предаде ТАСС.

Запитан дали такава визита се подготвя, Песков отговори с "не".

По-рано в турските медии се появиха твърдения за предполагаемо планирано посещение на руския лидер.

Руският президент редовно общува по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, като само от началото на тази година двамата са провели шест разговора, последният от които в събота, 25 март, напомня агенцията.

 

Източници: БНР, dnes.dir.bg

 

 

 

 

Коментари

  • нагъл тип

    27 Март 2023 15:24ч.

    Този изкуфясал дядка от ЕС е изключителен, ама изключителен наглец. Откъде накъде той ще казва на една суверенна държава как да се въоръжава и с какви оръжия. Тия вече загубиха представа къде се намират и започват да се разпореждат като башибозук. Борел обаче не знае, че Беларус не е колония, за разлика от подопечната му България, за да се се разпорежда с нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Москва: Реакцията на Запада няма да промени плановете ни за ядрено оръжие в Беларус

    27 Март 2023 15:29ч.

    Котлета Тихановская дала ли е съгласие за това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Санкциите на така нареченият ЕС вече нямат никакво практическо значение

    27 Март 2023 16:07ч.

    След успешното самоубийство на ЕС санкциите му могат да предизвикват само иронични усмивки

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Самотният вълк

    27 Март 2023 19:30ч.

    А днес по тв Царград даваха как урсулката и продъниният Ес заобикалят санкциите наложени на Русия .Оказа с че ЕС купува Руски петрол чрез посредници и на много високи цени .Особено Индия която купува Руският петрол на по ниски цени и го продава на европейските джендъри на двойно по висока цена .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    27 Март 2023 16:31ч.

    Щом като може в Германия и Турция, защо да не може в Беларус ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Друг читател

    27 Март 2023 18:04ч.

    Защото в Турция и Германия е демократично, в Беларус е престъпление към човечеството

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    27 Март 2023 17:10ч.

    Добре, че руснаците не са толкова прости, като европейците, англичани и американци, че досега не знам колко реципрочни санкции да им бяха ударили, та светът да е рухнал 100 пъти досега безотказно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    27 Март 2023 17:50ч.

    Не са им ударили санкции, защото и у тях петата колона е все още твърде силна и Путин не смее да им смачка суратя! Освен това на мнозина децата им живеят на запад и това също е задържащ фактор!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • досега не знам колко реципрочни санкции да им бяха ударили

    27 Март 2023 17:42ч.

    например можеха да забранят експорта на самовари

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • нескопосана ирония

    27 Март 2023 18:33ч.

    Достатъчно е да пуснат на международния пазар нефта и газа в рубли - и Западът ти отива на кино за броени дни. Ама Путин нали добър, и иска да угажда на желаещите да продължат да си живеят по буржоазному западняци и руснаци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    27 Март 2023 17:43ч.

    Логична руска реакция. На наглостта и надмеността се отговаря със сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    27 Март 2023 17:49ч.

    очаквам в близко време американските сатанисти да започнат да вият като вълци, като научат че руски ядрени ракети ще бъдат инсталирани и в Куба...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашисткият и милитаристки режим

    28 Март 2023 8:29ч.

    в Русия е заплаха за целия свят. Не е учудващо, че 2/3 от държавите на планетата работят за неговото задушаване и омаломощаване. Заплахата за употреба на ядрено оръжие засяга непосредствено и интересите на Китай и на другите “въздържали се”. Затова е повече от сигурно, че до 3-4 години целта за неутрализиране на режима ще бъде постигната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топ 10

    28 Март 2023 9:40ч.

    Замени "Русия" със "САЩ" и ще бъдеш напълно прав. Световната олигархия е овладяла с подкупи всичките международни организации, така че имаме основание да не приемаме тяхната легитимна представителност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи