Москва и Париж с различни версии за разговора между Путин и Макрон

Москва и Париж с различни версии за разговора между Путин и Макрон

Последвайте "Гласове" в Телеграм

Русия трябва да изтегли бойната си техника от Запорожката атомна централа - това според съобщение на Елисейския дворец е заявил президентът на Франция Еманюел Макрон пред руския лидер Владимир Путин. 

От Кремъл разпространиха по-различна версия за днешния телефонен разговор между двамата, предаде БНР. 

Заплахата за атомната централа в южния украински град Енергодар произтича главно от руското военно присъствие в района - с този аргумент, според сътрудниците му, Макрон е призовал Путин да нареди изтегляне както на тежкото, така и на лекото въоръжение на руската армия от района.

В официалното съобщение на Елисейския дворец се посочва, че Макрон е осъдил продължаването на войната в Украйна и е призовал да бъде прекратена възможно най-скоро, да започнат преговори и да бъдат възстановени суверенитетът и териториалната цялост на Украйна. 

Макрон е настоял и за необходимостта от гарантиране на безопасността на атомната електроцентрала в Запорожие. Той е припомни, че руската окупация е причината за рисковете, които днес грозят целостта на Запорожката АЕЦ.

Според съобщението на Елисейския дворец френският президент е поискал руските сили да изтеглят въоръжението си оттам и да последват препоръките на МААЕ, за да се гарантира безопасността на обекта. 

Еманюел Макрол е поискал Путин да гарантира, че споразумението, постигнато от Русия с Украйна и Турция, под наблюдението на ООН, се изпълнява по такъв начин, че изнесеното зърно да отива при най-нуждаещите се. 

В официалното съобщение от президентството се казва още, че Макрон ще остане в контакт с украинския президент Володимир Зеленски, с генералния директор на Международната агенция за атомна енергия и ще разговаря отново с руския си колега през следващите дни, за да може да се постигне споразумение, гарантиращо безопасността на Запорожката АЕЦ. 

Кремъл обаче представя по-различна версия на телефонния разговор между двамата. 

Според пресслужбата на Путин двамата държавни глави са имали "подробен и откровен разговор за ситуацията в Украйна с акцент върху гарантирането на сигурността на Запорожката атомна електроцентрала", както и че "редовните украински атаки срещу Запорожката АЕЦ са имат катастрофални последици и е необходимо да се повлияе на Киев". 

„Руската страна обърна внимание на редовните украински атаки срещу съоръженията на АЕЦ, включително и хранилището на радиоактивни отпадъци.

Путин информира за мерките, предприети от руските специалисти за осигуряване на физическата защита на централата и подчерта необходимостта да се повлияе на властите в Киев, за да бъдат обстрелите незабавно прекратени“, се казва в изявлението на Кремъл. 

Според съобщението е била изразена "взаимна готовност за неполитизирано взаимодействие на ситуацията около АЕЦ с участието на МААЕ". 

Кремъл посочва още, че Путин е подчертал пред Макрон, че "украинските сили за сигурност, използвайки оръжия, доставени от западни страни, продължават целенасочени масирани обстрели на гражданската инфраструктура на градовете в Донбас, в резултат на което страдат цивилни. 

Путин и Макрон са се договориха да продължат диалога, допълват оттам, като подчертават, че телефонният разговор се е състоял по инициатива на френската страна. 

Запорожката централа бе изключена днес като предохранителна мярка след като външното ѝ захранване, както и обекти в самата централа, бяха повреждани многократно от артилерийски обстрел през последните седмици. По-късно от МААЕ съобщиха, че външното захранване, което осигурява охлаждането на единствения работещ реактор, е било възстановено. 

Според съобщението от Кремъл Путин е хвърлил вината за обстрела върху украинската армия и е предупредил за възможни "катастрофални последици". 

Съобщенията от Кремъл и от Елисейския дворец са единодушни в едно - Макрон и Путин ще продължат дискусиите за обезопасяване на ядрената централа в следващите дни. 

В днешния разговор е бил засегнато и изпълнението на Истанбулското споразумение, което отвори украинските пристанища за износ на хранителни продукти в края на юли. 

След като през последните дни от Москва неколкократно критикуваха сделката, днес Макрон е призовал Путин да осигури продължаване на изпълнението ѝ. От своя страна руският лидер е поискал Еврокомисията да не създава пречки за износа на руски земеделски продукти за нуждаещите се в Африка и Близкия изток. 

По-рано министърът на транспорта на Франция Клеман Бон заяви, че утре ще подпише споразумение с Румъния за увеличаване на износа на украинско зърно по земя и вода за Европа и развиващите се страни в Средиземноморския регион, предаде Ройтерс. 

Агенцията се е сдобила с чернова на спогодбата, според която Париж ще сътрудничи в разработката на проект, целящ оптимизирането на работата в пристанището в град Галац, ще оборудва гранични пунктове в Северна Румъния, ще помогне за увеличаване на производителността в пристанището в Констанца, където има контейнери с украинско зърно. 

Франция също така ще помогне в изготвянето на средносрочна стратегия за осите по коридора между Румъния и Украйна и ще осигури оборудване за оптимизиране на морския трафик. 

Париж освен това ще осигури финансиране за първоначалната техническа експертиза и ще работи с Букурещ за определяне на нужните средства, които ще бъдат отпуснати в бъдеще. 

По-рано тази седмица президентът на Русия Владимир Путин заяви, че по-голямата част от украинското зърно, което се изнася, не отива в бедни, а в богати държави - твърдение, което днес френският министър на транспорта Клеман Бон отхвърли.

За последен път двамата президенти разговаряха на 19 август.

 

Източник: "Епицентър"

 

 

Коментари

  • nan

    12 Sep 2022 10:27ч.

    за какво въобще Путин разговаря с Макрон? По-добре да играе хокей.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Съекипници

    12 Sep 2022 10:28ч.

    Макрон единствен комуникира с Путин, не толкова защото Франция винаги е имала "по-специални" отношения с Русия, Макрон е част от глобалистката гмеж и не може да води суверенна политика в интерес на Франция. Макрон комуникира, защот с Путин са "съекипници" по линия на Ротшилдите ! Просто предава на "лошото момче" Вова - какво са наредили Началниците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    12 Sep 2022 10:42ч.

    Red Bull дава крила, ама друго -не! Хай на Айфеловата кула на свещи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не се филмирайте

    12 Sep 2022 10:59ч.

    Нито Айфеловата кула ще мине на свещи, нито германците ще умрат от студ... Това е същата тази промивка на мозъци, масова хипноза, за която говори Матиас Дисме в съседната одая ! Това е същия "катастрофизъм" , пропаганда, която ви залива ден и нощ. Гледайте реалностите, да ще има спад на жизнения стандарт (на Запад вкл.) , но не и такива "катастрофи", с които ви надуват главите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Колкото повече слушате пропагандата на"катастрофите"

    12 Sep 2022 11:06ч.

    BирОси, климат, война, пак вируси, пак климат ... и т.н. - толкова повече ще сте готов да понесете всичко ! А точно това искат глобалистите-сатанисти ! Да си казвате - "Няма изход, в катастрофа сме !" А всъщност преди да има истинска катастрофа, има катастрофа в главите на хората ! Вдигнете глава, мислете критично ! Гледайте реалността и запушете ушите си за пропаганда !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ледникът Мармолада се срути

    12 Sep 2022 11:09ч.

    Без такива утешения. Китайците до това лято никога не са вярвали, че реката Яндзъ ще пресъхне, защото това никога преди не се е случвало, но знамението си е знамение - тъкмо това лято могъщата река почти пресъхна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напълно(не частично) с този колега от форума

    12 Sep 2022 12:00ч.

    и Запада а и рошавите ни будалкат както им дойде!Българина по не могат да маниполиран но западняка го въртят на шиш!Народе,ланготят ни както си искат!Не се поддавайте!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Без такива утешения ??

    12 Sep 2022 12:28ч.

    Ясно е от кои сте ! Или ви плащат да пропагандирате "катастрофизъм". Или сте от хипнотизираните ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Макрон е младия Зеленски

    12 Sep 2022 10:50ч.

    А за предложението на Емануела отн. иранската ядрена програма - нито дума. Като гледам събитията от последните дни, ми става ясно какъв е бил отговора на Масква. И шефа на Хамас вчера е на посещение. Ми крайно време е да се открие главния фронт на войната - в Близкия Изток.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • де-ционистофикация

    12 Sep 2022 10:53ч.

    Горе някой споменава Ротшилдите. Можеше да каже Сорос - то се подразбира кои са тия и чий интерес защитават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    12 Sep 2022 11:29ч.

    Просто прекалиха с газифицирането. Представете си мрежа от големи и по - малкики тръби от Сибир до малките провинциални градчета в България. Прекалено е разточително. Лошото е, че не пострийхме АЕЦ Белене когато можехме за около още 6 000 000 000. Спряха ни американците!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 888

    12 Sep 2022 12:33ч.

    И защо да са "прекалили" ? Русия има газови залежи за 150 години ! Какаво лошо имаше в това ЕС да е газифициран на 100 % за следващите 10-20 години ? Докато влезнат в индустриално производство термоядрените реактори ! Пък после - махайте газификацията !... Ама май ни едното, ни другото. Психопатите-сатанисти са решили че хората им пречат и че трябва да унищожат 95 % от населението на Земята !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гост

    12 Sep 2022 12:39ч.

    Ама разбира се че ще комуникират , те джендърите се надушват от далече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Геофизик

    12 Sep 2022 12:52ч.

    Версията на французите за разговора е за западната публика. А истината е, че Путин му е нашокал канчето и оня геронтофил е мълчал като пукел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи