Мощно земетресение с магнитуд 7,8 в Турция, много жертви има и в съседна Сирия

Мощно земетресение с магнитуд 7,8 в Турция, много жертви има и в съседна Сирия

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) днес край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия.

Над 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп рано тази сутрин, предаде ДПА. Очаква се броят на жертвите да продължи да нараства.

АП съобщи за най-малко 20 загинали в контролираната от бунтовници северозападна сирийска провинция Идлиб. Много от сградите в районите, които бяха засегнати от земетресението, понесоха щети по време на избухналия преди близо 12 години конфликт в Сирия, отбелязва Ройтерс. Влаковете в северната част на страната са спрени като предпазна мярка. Пътищата и мостовете се проверяват, съобщи държавната информационна агенция САНА, цитирана от ТАСС.

В Турция по последни данни на властите загиналите са най-малко 76. Ранени са 440 души. Вторичните трусове са поне 20.

Мощното земетресение, което по данни на Геоложкия институт на САЩ е било с магнитуд 7,8, стана в 4.17 ч. (3.17 ч. българско време) днес край южния турски град Газиантеп, близо до границата със Сирия, на дълбочина от около 18 километра, посочва ДПА. То бе последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7 на дълбочина от 9 километра.

Съединените щати са готови да предоставят помощ след земетресението в Турция и Сирия, се казва в  изявление на съветника на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан. Готови сме да предоставим всяка необходима помощ. Президентът (Джо Байдън) възложи на Американската агенция за международно развитие (USAID) и други партньори на федералните власти да преценят възможностите на Съединените щати да реагират с цел възможно най-голямо съдействие на пострадалите. Ще продължим внимателно да следим ситуацията в тясна координация с правителството на Турция, посочи Съливан.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • SapunRK

    06 Фев 2023 9:38ч.

    Бог да пази обикновените хора, които са загубили близки, дом и да прости тия дето са изгубили живота си. Съчувствам на комшиите от душа и да се помисли с какво можем да помогнем и да го направим, ако ще и да е много малко. Колкото можем, но в такива моменти трябва да си помагаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За съжаление

    06 Фев 2023 9:40ч.

    Не можеш да ги опазиш от американски диверсии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    06 Фев 2023 10:00ч.

    Така е, а и много неща съмнително съвпадат в последните дни (затворени посолства, предупреждения, знаем за всякакви оръжия, дето се разработват от поне половин век) и т.н. Но ми се искаше да останем първо хора, че без това - другото няма много смисъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • случайно лицемерие?

    06 Фев 2023 10:04ч.

    Хората на сапун, това е повелята на един свят, яхнат от дявола (швабистите).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    06 Фев 2023 10:22ч.

    1. Не е сапун и после - хапчетата, мило. Пропуснало си ги на гладно тая сутрин и изпадаш в криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЦРУ -то си знае работата!

    06 Фев 2023 9:39ч.

    Американците след като гръмнаха СП 1 и 2, преди пет месеца, ирански газопровод преди седмица, сега гръмнаха и турски газопроводи. Ненапразно предупреждаваха американците и англичаните да избягват да ходят в Турция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дани С.

    06 Фев 2023 9:39ч.

    Задавам си логичния въпрос, дали това земетресение е естествено или е отговор на позицията на Турция по въпросите за разширяване на ОТАН. Напоследък все повече теории на конспирацията се оказват банална истина. Защо е създаден HAARP?????

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Важното за такива като вас е, че...

    06 Фев 2023 11:57ч.

    ... земетресението не е засегнало руската база в Хмеймим, Сирия ( https://www.bta.bg/bg/news/world/402016 ). И кремльовците ще продължат да поддържат репресивния режим на Башар Асад.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • поддръжник на проамерикански сърцееди

    06 Фев 2023 12:10ч.

    Стига с тия клиширани пропагандни опорки, идиловец!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Dimitrov

    06 Фев 2023 9:43ч.

    Защо ли, първата снимка е с епицентър Истанбул?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • имхо

    06 Фев 2023 9:46ч.

    Точно преди 10 дни САЩ, Великобритания и Франция загадъчно предупредиха свои граждани за предстоящи терористични актове в Турция. Разбира се, съществуват неконтролируеми пропадания на подземни разломи, но в случая ми се струва, че всичко е било контролирано от горепосочените ядрени сили с неконвенционално оръжие. Неслучайно САЩ и Украйна (кучката и кученцето) се обаждат заедно, изразявайки двусмислени съболезнования. Някой не може да търпи независимата политика на президента Ердоган и прави всичко възможно да отмъсти и същевременно да дестабилизира съседката ни. А това, че трагедията е обхванала и Северна Сирия, вече съвсем натежава везните в полза на конспиративната версия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • deq

    06 Фев 2023 9:52ч.

    Удариха ги...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • без повече илюзии

    06 Фев 2023 10:00ч.

    Турция трябва да използва трагедията за въвеждане на безсрочно извънредно положение и ускорено излизане от НАТО. Хитреците от Запада я готвят за пушечно месо срещу Русия и Китай при предстояща гореща фаза на ТСВ. Турците са самоотвержени воини, за разлика от гейчетата на Запада, затова и хитреците с юдозакваска ще направят всичко възможно да ги натикат във войната. Русия, Китай, Иран да не дремят, ами да се събуждат и да действат. Нека не забравяме например, че при Корейската война основната тежест на сухопътните бойни подвизи бе изнесена от американска "коалиция на ООН", в която участваха сили на турската армия. При марионетно правителство на Запада в Турция след 16 май, сатанистите ще се опитат да повторят номера.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    06 Фев 2023 11:29ч.

    До колкото знам по време на корейската война са загинали 50 000 турци!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock

    06 Фев 2023 10:09ч.

    Съболезнования на Комшиите! - Гърчовете на залязваща империя, не без основания да се счита и в природното за такава, водят и до конкретни ефекти: - желани и осъществени в драпането да се задържат на повърхността или са следствие с подобен резултат. Но вече предизвикан от сила на Висш порядък. Най-вероятно нещастието идва да посочи отново и да затвърди курса на сегашната турска политика. Въпреки лицемерните напъни на истинските виновници - директни или индиректни. Господ бави, но не забравя - съдбата е предначертание!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...

    06 Фев 2023 10:10ч.

    а всъщност, просто си представям, как във Вашингтон се кефят на тази трагедия, докато подготвят изявления, как ще помагат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • MarlboroMan

    06 Фев 2023 10:11ч.

    уникално сборище от ненормалници се заформило тук

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Marlboro

    06 Фев 2023 10:48ч.

    Ти май мислиш, че и СП 1 и СП 2 гръмнаха заради земетресение ? Нормално...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палиш един фишек

    06 Фев 2023 12:05ч.

    Одзаде си. И излиташ ! Така ще намалиш и въглеродния отпечатък върху планетата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • а бе???

    06 Фев 2023 10:14ч.

    Каква е тая карта, която е публикувана в статията и на която земетресението е отбелязано с епицентър Истанбул?.. Освен това, обявиха вече официално, че основния (първия) трус е бил с магнитуд 7.4, а не 7.8... Не че е от голяма значение, но все пак, да бъдем "екзактни"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европейски средиземноморски сеизмологичен център

    06 Фев 2023 12:08ч.

    https://www.emsc-csem.org/Earthquake/earthquake.php?id=1218444 ........... Magnitude - Mw 7.8 / Region - CENTRAL TURKEY / Date time 2023-02-06 01:17:36.1 UTC / Location 37.17 N ; 37.08 E / Depth 20 km / Distances - 108 km NNW of Aleppo, Syria / pop: 1,602,000 / local time: 03:17:36.1 2023-02-06 / - 30 km WNW of Gaziantep, Turkey / pop: 1,065,000 / local time: 04:17:36.1 2023-02-06

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Арджуна

    06 Фев 2023 11:48ч.

    Жалко за комшиите. През 1977-ма във Вранча , Румъния беше подобно по сила. Планетата си е динамична система и земетресенията са естествени процеси по преформатиране на релефа. Въпреки напредъка на науката и технологиите , хората не са чак такъв фактор във планетарен мащаб. Даже човечеството колкото и пъти да се е опитвало да се самоизтреби със войни , все е оцелявало.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Планетата

    06 Фев 2023 11:56ч.

    Планетата се изтръска за пореден път в опит да се прочисти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На 7 км дълбочина?!

    06 Фев 2023 12:02ч.

    В турския държавен център по сеизмология, AFAD Son Depremler(Son 100 Deprem) пише - дълбочина Derinlik кm между 6.38 км до 20.86 км в епицентъра - İslahiye (Gaziantep), Nurdağı (Gaziantep) и др. между морето и Газиетеп. ..... ЕТО ЛИНК - https://deprem.afad.gov.tr/last-earthquakes.html ...... размера силата вероятно е в друга система.... Там за първи път ли се случва земетръс?! ..... Ето линк към EMSC Европейският средиземноморски сеизмологичен център - https://www.emsc-csem.org/#2 ..... На тази картинка карта събитието изглежда като невероятен природен подземен взрив?! ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • През последните години земетресенията с магнитуд над 5 са зачестили много ,а също и дълбочината им

    06 Фев 2023 12:31ч.

    Трусът е реализиран по Източно-Анадолския разлом, който е един от най-активните сеизмични източници в района, подложен на непрекъснат натиск от Арабската и Африканската плоча, съобщават сеизмолозите от Националния институт по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките (НИГГГ-БАН). Африканската тектонична плоча е сериозно пропукана вече и тези трусове са доказателство за това. Картата показва разпределението на земетресенията в района на Егейската и Анадолската микроплочи, както и големината и посоката на регистрираните движения в резултат на изпитваните напрежения в региона. >>> https://www.facebook.com/photo.php?fbid=902170784504424&set=a.771422957579208&type=3

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "естествени процеси"

    06 Фев 2023 12:19ч.

    Абе тез "естествени процеси" много изкусно прозорливи бе. Бомбата (една ли, сто ли?) взе, че удари точно тия две страни, които бяха решили да се помиряват и да възстановяват дипломатическите си отношения след десетилетна разрушителна война, подпалена чрез прозападните главорези ИДИЛ и Ал Кайда... как да не повярваш в такваз случайност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Странно съвпадение стават в ранните часове в 03 ч. или 05 часа

    06 Фев 2023 13:00ч.

    На 17 август 1999 г. точно в 3.05 часа на разсъмване мощно земетресение с магнитуд 7,4 по РИХТЕР разтърси областта Мармара, в която влиза мегаполисът Истанбул. Земетресението с епицентър Гьолджюк - селище на Мраморно море, трае 45 секунди, но порази най-голямата, най-многолюдната област на Турция. ........... В катастрофалното земетресение по официални данни загинаха над 17 000 души, а по неофициални данни загиналите са над 50 000, още толкова бяха ранени, хиляди останаха инвалиди, цели жилищни блокове и сгради бяха изравнени със земята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • лигавене с противник

    06 Фев 2023 13:27ч.

    Турция не трябваше да пуска тия дни ескадрен миноносец на САЩ в Босфора. Чрез тия кораби американците задействат ХААРП.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Преди около час

    06 Фев 2023 13:41ч.

    е отчетено ново земетресение в същия район 7,5 магнитуд..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мичуринец

    06 Фев 2023 13:52ч.

    Сичко е естествено ! Природата си отмъщава на турците че ядат овнешко и не вярват в третия пол ! Естествени бяха и Фукушима, и експлозията на пристанище Тянцзин…?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ливан отбелязва първата годишнина от най-голямата неядрена експлозия в историята

    06 Фев 2023 17:09ч.

    БНР, 04.08.2021 г. - Бейрут отбеляза година от адския взрив с възпоменания за жертвите и протести! ............... Навърши се една година от опустошителния взрив, разтърсил Бейрут на 4 август 2020 г. и СРИНАЛ СЪС ЗЕМЯТА НЯКОЛКО КВАРТАЛА. Жертвите бяха 200, а вълната се усети на 240 километра разстояние. Днес мястото на експлозията все още е зееща рана в сърцето на ливанската столица, а страната тъне в дълбока политическа и икономическа криза." .... https://bnr.bg/post/101508588/beirut-otbelaza-godina-ot-opustoshitelnia-vzriv-s-vazpomenania-za-jertvite-i-protesti

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чезаре Ламброзо

    06 Фев 2023 14:22ч.

    Много съвпадения станаха, много нещо. Цяла верига от събития и факти през последните няколко седмици и все, свързани с Турция. За да се стигне до тук.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи