Мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия патриарх

Мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати в София за интронизацията на новия патриарх

По решение на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) мощите на светия патриарх Евтимий Търновски ще бъдат посрещнати днес в София, съобщиха от Българската патриаршия. Светинята ще бъде донесена от Негово Преосвещенство Величкия епископ Сионий - игумен на Троянския и на Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Мощите ще бъдат посрещнати в 11 часа.

Светинята ще бъде поставена до чудотворната икона на Майката Божия - "Достойно есть", като по този начин новоизбраният български патриарх ще може да се поклони на своя предшественик и да измоли от него застъпничество и помощ.

Поклонението пред светите мощи на патриарх Евтимий ще може да се осъществи на 1 юли, понеделник в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Тогава новоизбраният български патриарх и Софийски митрополит ще отслужи първата си патриаршеска света литургия.

На 20 юни на свое заседание, в пълен състав и с избор с тайно гласоподаване, Светият синод на БПЦ-БП избра трима епархийски митрополити като достойни кандидати да заемат патриаршеския престол. Това са Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил. Патриаршеският избирателен църковен събор ще се състои на 30 юни.

 

Коментари

  • OLD

    29 Юни 2024 10:11ч.

    За мен е най-досойният и бележит българин, Патриарх Евтимий Търновски! А епископът Сионий, да се надяваме, че след утре ще си получи заслуженото за последните си действия. Не зная защо гръкът от Истанбул ще е тук? Вероятно някога младият Николай, щеше да го изгони, както постъпи с полския папа навремето в криптата на този Храм? Но днес е в друг "отбор". "О времена, о нрави!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Христов

    29 Юни 2024 10:32ч.

    Към редакторите на "ГЛАСОВЕ": Моля да предадете на тези от които зависи избирането на Патриарх на Българската Православна Църква,да не предадат завета който ни е оставил Княз БОРИС I-покръстителя на Българският Народ и Българската Държава ,а именно на самостойна и единна и независима БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА.И най-вече от Гръцката и Която и да е друга такава.Да внимават какви ги вършат,да не се наложи ние народът да се намесим в това дело,за нашето Българско Православие и Българска Индентичност.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не ми е ясно

    29 Юни 2024 10:51ч.

    откъде се появиха тия мощи. До преди няколко години се водеше полемика, къде е възможно да е бил погребан.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Реторичен въпрос

    29 Юни 2024 11:19ч.

    Извинете, това не е ли некромантия с тия мощи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Реторичен въпрос

    29 Юни 2024 13:18ч.

    Божията нетварна благодат действа чрез телата на починалите светии:,,И ето, когато погребваха един човек, погребвачите, като видяха това пълчище, хвърлиха тоя човек в Елисеевия гроб, и той, като падна, допря се до Елисеевите кости, оживя и се изправи на нозете си." (Четвърта книга царства 13:21, Синодално издание). Затова се почитат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия

    29 Юни 2024 13:08ч.

    Мощите са поругавани с присъствието им в туй сборен на османо атлантически предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    29 Юни 2024 15:21ч.

    Дано мощите на Св. Патриарх Евтимий с чудотворната си благодат ни опазят от еретическата роля и дейност на самотитлуващия се за вселенски патриарх Вартоломей. Проблемът е, че той се държи като такъв без никакво канонично основание и че е посрещан и приеман за нещо повече от редови Патриарх от наши духовници! Това е сквернота пред духа на Патриарх Евтимий; поредно поругаване на Църквата ни от един самозванец - еретик, потъпкващ Канони и благопристойност!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи