Моряците от "Царевна" се прибират по Великден

Моряците от "Царевна" се прибират по Великден

Българските моряци от кораба "Царевна", който е блокиран повече от месец и половина в пристанището на Мариупул, трябва да се приберат у дома най-късно до Великден. Това казаха на брифинг от фирмата собственик на плавателния съд, съобщава БНР.

От фирмата обясниха, че операцията по евакуация на екипажа, която започва преди три седмици, е била секретна, затова и информацията е била филтрирана и спестявана на моряците, а оттам идва и разминаването във фактите.

От компанията-собственик разкриха, че един от членовете на екипажа не е могъл да издържи психически на напрежението и сам решил да напусне кораба и установява контакт с армията на "Донецката народна република", а по-късно е предложено и на останалите моряци да се евакуират.  На борда по собствено желание остават петима души. 

Корабният мениджър Даниел Стефанов сподели пред кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова какво е състоянието на моряците останали на борда: "Във всеки един момент имат опция, ако пожелаят, да бъдат евакуирани. Постоянно сме във връзка с тях. За момента нямаме продоволствен проблем в обозримо бъдеще. Пет човека са все пак, справят се. Чуват се с роднините си"

Евакуацията на настанените в хотел моряци вече ще се осъществява с помощта на българската държава и Министерството на външните работи.

По-рано днес началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че екипажът на "Царевна" е на сигурно място: "Това е ярко доказателство, че държавните институции работят и използвам случая да поднеса моите адмирации към всички институции, които бяха въвлечени в този процес".

Работи се усилено българските моряци, които вчера бяха евакуирани от кораба "Царевна" да се приберат благополучно, заяви и държавният глава Румен Радев.

Източник: БНР

 

 

 

Коментари

  • Степан Бандера

    14 Апр 2022 21:26ч.

    Държавните институции си вършеха работата и я свършиха, но путинската хибридна война с ужасните фейкнюзове се възползва, за да промива пак мозъците на вярващите й.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Апр 2022 21:27ч.

    Дано успеят поне от хотела да ги евакуират. Да не вземе пак някой да не издържи психически и да се качи на влака за Москва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    14 Апр 2022 22:03ч.

    Дано не вземе да ги думне някоя укронацистка точица в хотела,че после как ще обвиняваме Путин?Че и образцовата ни операция ще се скапе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гошо

    14 Апр 2022 21:28ч.

    Нямам думи какво падение да не кажеш че руснаци са те спасили от сигурна смърт.Няма връщане назад ние сме прокълнати.Няма по долни от нас.Свършени сме .Язък за Аспарух че е забил знамето тук .Край.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Формална логика

    14 Апр 2022 21:31ч.

    Руснаците ги спасили от ... руснаците. Учете я тая логика. Важна наука е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Великден

    14 Апр 2022 21:29ч.

    И какво ще правят с тях в т.нар. ДНР до Великден?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    14 Апр 2022 21:32ч.

    Сигурно ще им дерат кожите и ще ги пекат на бавен огън.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    14 Апр 2022 21:36ч.

    имаме тотално западно управление, до ниво адмирал ти обясняват, че тяхното лично насиране и бездарност е = на национално постижение, все едно гледам урсула, макрон, шолц, байдън и прочие... Тук трябва да се каже само едно, и то както обикновенно е: "Спасибо Братушки!", като с удоволствие вече слагам в общото братските ЛНР и ДНР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровка

    14 Апр 2022 22:31ч.

    Само от името на русоробите благодари на "братушките". Вие сте само една пета от народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    14 Апр 2022 21:45ч.

    Кой идиот измисля секретна операция в Мариупол? Как си я представя? И как ще стане с помощта на Министерството на външните работи? Ще трябва първо да признаят Донецката република като независима държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    14 Апр 2022 22:29ч.

    Лъжат и мажат от компанията-собственик. Добре, че донецките войници освободили моряците. Няма съмнение, че са те, а не от "Азов".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    14 Апр 2022 22:38ч.

    Върви лъжец от село на село, та лъже, върви брат му ден по-късно след него, та маже. /Елин Пелин, Големи лъжи/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Апр 2022 22:48ч.

    Някой ни взема за канарчета. Секретна операция, но никой нищо не прави. После на един моряк му писнало и се обадил на първия срещнат руснак??? И те ги извадили за отрицателно време? Ювелирна работа, но не нашите тюфлеци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    14 Апр 2022 22:54ч.

    Толкоз ярко това доказателство, че държавните институции работят, та чак те ослепява..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    14 Апр 2022 23:15ч.

    Мисля, че с такива действия, по-скоро бездействие и нагло лъготене, дънят големия брат по въпроса за Украйна. Мисля, че им става ясно, че България е загубена за тази цел. Не че преди това българският народ е бил спечелен. Те сами ще си изритат техните кучи синове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    15 Апр 2022 0:20ч.

    Ма каква спец операция ви гони бе мушмороци,до преди 3-4 дни териоторията е контролирана от съюзници и ако сте били във връзка с тях и са имали добра воля,моряците да са забравили кога са се прибрали,ама не би.Контрола поемат Руснаците и всичко се случва за нула време.Просто кажете Благодаря на тези хора и точка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Морякът Димов е този член на екипажа, който психически се срива, напуска кораба и установаава контакт с бойци от ДНР. Именно той проваля секретната опирация, която е била в ход. Димов е трети дизелист на кораба.

    15 Апр 2022 1:36ч.

    Емоционално лабилен, податлив на паника, страстен контрабандист на високоалкохолни напитки - така пише в служебната му характеристика. Най-вероятно е Димов да е напуснал кораба за да дири клиенти за водката, която е укривал в машинното отделение. Планът на операцията е предвиждал екипажът да бъде спасен от българската подводница "Слава".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Милор от село Парамун социален антрополог

    15 Апр 2022 1:39ч.

    Под командването на адмирал Ефтимов тя е трябвало днес да влезе в пристанището на Мариопул и да евакуира екипажа на "Царевна". Своеволието на моряка Димов проваля плана. Подводницата успява само пътем да торпилира крайцера "Москва". След това получава радиограма за своеволието на моряка Димов и в подводно положение поема към базата си във Варна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    15 Апр 2022 2:56ч.

    Операцията е била толкова секретна, че за заблуда на рушняците подводницата""слава"" се води УЖ музей. Точно така е Данчо /бай Милор/.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи