Моравецки: Искам да кажа на Зеленски никога повече да не обижда поляците

Моравецки: Искам да кажа на Зеленски никога повече да не обижда поляците

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Полският министър-председател Матеуш Моравецки засили критиките си към думите на украинския президент Володимир Зеленски по време на изказването на последния пред Общото събрание на ООН. Повод за напрежението стана спорът между двете държави, разразил се заради зърнената търговия, предаде ДПА.

"Искам да кажа на президента Зеленски, че той никога повече не трябва да обижда поляците, както направи онзи ден при участието си в Обединените нации", каза снощи Моравецки, цитиран от полската осведомителна агенция ПАП и от БТА.

Поредното изостряне на риториката се случва само броени седмици преди полските парламентарни избори на 15 октомври.

Наскоро Европейската комисия реши да не продължава забраната си за вноса на украинско зърно, която важеше за Полша, Унгария, Словакия, Румъния и България, отбелязва ДПА.

Впоследствие Полша, Словакия и Унгария решиха да действат самостоятелно и да наложат свои собствени ограничителни мерки с довода, че трябва да защитят земеделците си от конкуренцията на значително повишилия се внос от Украйна.

Визирайки именно това решение на трите страни, Зеленски заяви в ООН, че "някои в Европа разиграват политически театър, като правят от зърното трилър", като визираше Полша.  "Може да изглежда, че те играят своята роля, но всъщност те помагат да се подготви сцената за московския актьор", добави украинският президент. 

Варшава пък отвърна със закана, че ще спре помощта с оръжие за Киев. После заканата бе смегчена от полския президент Дуда, който обясни, че премиерът грешно са били изтълкувани думите на премиера Моравецки и става дума само за временно ограничение, за да се съсредоточи страната върху своето въоръжаване.

Днес Моравецки потвърди, че Полша ще продължи да помага на Украйна с оръжейни доставки.

"Първостепенна задача на Европа трябва да бъде да се въоръжи и тя трябва да помага, като транспортира оръжие към Украйна", добави Моравецки.

Моравецки подчерта, че Украйна се бори да отблъсне руската инвазия - война, която се води в името на сигурността на Европа.

Логистичният разпределителен център Жешув в Югоизточна Полша действа и ще продължи да работи в сътрудничество със съюзниците, каза той.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Борбата е между две нацистки държави

    23 Sep 2023 20:09ч.

    Коя да е довереното псе на САЩ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    23 Sep 2023 20:11ч.

    Крокодила Зеленчук, ще изсвири Полонезата на Шопен с член, след което ще си го премести в другия крачол... на никой не му пука за поляците, за което е виновен Спилбърг с филмът "Списъкът на Шиндлер" и сцената с малкото полско момиченце дето крещеше "гуд бай джиус"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По времето на ВСВ

    23 Sep 2023 20:18ч.

    Процента на убитите евреи в Полша значително надвишава процента на убитите в Германия. Това е така, благодарение на поляците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Щото са старателни пред господаря

    24 Sep 2023 0:36ч.

    Както са сега. Както сме и ние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    23 Sep 2023 20:30ч.

    „Ukrainiec nie jest moim bratem...“ Władysław Gizbert-Studnicki се надявал, че съюз с фюрера ще помогне за присъединяване на Украйна и Беларус към Полша и за получаване на протекторат над Словакия; тези идеи той очертал на лична среща с Гьобелс и след нахлуването на Хитлер в Полша, той се застъпил за формиране на полски отряди като част от Вермахта... a полският патриотизъм, като форма на любов към родината, автоматично включва и антисемитизма: «Znowu w lapy zydowskie? Nie, przenygdy!»

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • PanAm

    23 Sep 2023 20:34ч.

    Милите поляци, разкъсвани между хиенската си природа да отхапят парче земя, слугинството си към САЩ, патологичната си русофобия и фанатичния си католицизъм. Всичко това ги прави да изглеждат като шизофреници по време на глюколитична криза.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ина

    23 Sep 2023 21:46ч.

    и какво ще прави полша в западна украйна, там поляци няма и никога не е имало, пратили са 200 хиляди колонисти, които после са избити от бандеровците

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако някой още не е разбрал

    23 Sep 2023 20:51ч.

    Полша се готви за война с разпраната варварска матушка.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Su38

    23 Sep 2023 21:19ч.

    Само да не я изпреварват. Кво чака още?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Ако някой още не е разбрал

    23 Sep 2023 21:23ч.

    Тва сега трябва да е страшно ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Полша се готви за война”

    23 Sep 2023 21:40ч.

    Дано да е така и дано да я започнат, така НАТО няма да се намеси и Полша ще бъде унищожена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Готви се за най-лошото, надявай се на най-доброто

    23 Sep 2023 23:18ч.

    През последните години нарастващата заплаха от Русия накара много държави да се стремят да увеличат размера на въоръжените сили и повишат боеспособността на армиите си. Приетият през 2022 г. в Полша Закон за защита на родината предвижда удвояване на размера на въоръжените сили от сегашните 143 500 войници (111 500 професионални и 32 000 териториални военни) на 300 000 (250 000 професионални и 50 000 териториални военни). Въоръжението се модернизира и Полша увеличава военните разходи с 15% при бюджетен дефицит 4.5% с годишна прогноза за инфлация от 6,6%. "Bъпpeĸи мнoгoтo ĸpизи ycпяxмe дa ocигypим нeoбxoдимитe пpиxoди зa cлeдвaщaтa гoдинa. Aĸo пoглeднeтe ĸapтинaтa нa цeлия бюджeт, биx oбъpнaл внимaниe нa тpи ocнoвни cтълбa. Πъpвият e шиpoĸo paзбиpaнaтa физичecĸa cигypнocт - cигypнocттa нa нaшитe гpaници и финaнcиpaнe нa нaшaтa apмия. Toвa e пoвeчe oт 158 милиapдa злoти ( oĸoлo $38,1 милиapдa, бeл. peд.)", ĸaзa Mopaвeцĸи. Πpeз 2023 г. пoлcĸoтo пpaвитeлcтвo oтдeли 137,1 милиapдa злoти ($33,1 милиapдa) зa тeзи нyжди, тaĸa чe yвeличeниeтo нa вoeннитe paзxoди зa дoгoдинa щe бъдe oĸoлo 15,2%. Πoлcĸият пpeмиep oтбeлязa, чe oт 2015 г. нacaм , ĸoгaтo тaзи cyмa e билa 37 милиapдa злoти, бюджeтът зa вoeнни paзxoди ce e yвeличил c 327%. Toй oбяви и yвeличeниe c 12,3% нa зaплaтитe нa cлyжитeлитe в дъpжaвния ceĸтop, дъpжaвнитe cлyжби и пpaвooxpaнитeлнитe opгaни. Mopaвeцĸи дoбaви, чe 190 милиapдa злoти щe бъдaт paзпpeдeлeни зa здpaвeoпaзвaнe, пoвeчe oт 137 милиapдa злoти зa coциaлнaтa cфepa. Но няма никакви данни, че в Полша е обявена масова мобилизация и че страната се готви за война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Полша ще бъде унищожена"

    23 Sep 2023 23:29ч.

    От втората армия в Украйна ли?! Руските войници се хвърлят по заповед на кремльовските дъртаци в битка без подкрепа, където методично са бомбардирани с гранати от дронове, точно като на полигон. Изглеждат абсолютно безпомощни, като тренировъчни мишени. Всички тези хора умират не за родината си, а за да покажат на украинците реалната дехуманизация на режимът на Путлер. Утилизацията на редови руски солдати върви с ускорени темпове, без план в тази безмислена война, която започна ФСБ/режимът на Путлер. >>> https://t.me/wind_sower/5996

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И отговорът на Зеленски след тези думи на Моравецки беше точен

    23 Sep 2023 22:47ч.

    По-късно, на брифинг във Вашингтон, украинският президент каза, че "след като минат изборите в Полша, пак ще си говорим цивилизовано".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лаене на два пудела

    24 Sep 2023 0:32ч.

    Стопанинът ги модерира за свой кеф.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи