САЩ наложиха мораториум върху федералните екзекуции

САЩ наложиха мораториум върху федералните екзекуции
Правосъдният министър на САЩ Мерик Гарланд обяви, че налага мораториум върху федералните екзекуции, докато министерството на правосъдието прави преглед на смъртното наказание, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес. По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание, въпреки че миналото е бил негов поддръжник, припомня БТА.

Министерството на правосъдието на САЩ Снимка: Shutterstock/Fotodom

 

"Министерството на правосъдието трябва да гарантира, че всеки във федералната наказателна правосъдна система не само се ползва от правата, осигурени от Конституцията и законите на САЩ, но и получава справедливо и хуманно отношение", каза Гарланд. "Това задължение има особена сила в случаите на смъртно наказание", заяви той.

При своето изслушване пред Сената за утвърждаване като министър през февруари Гарланд изрази опасения, че се екзекутират невинни хора и че смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци.

По време на предизборната си кампания президентът Джо Байдън обеща да подкрепи законодателство за спиране на смъртното наказание.  Неговото правителство е подложено на все по-голям натиск от адвокати по наказателно право да възобнови мораториума върху смъртното наказание на федерално ниво, след като в последните шест месеца от управлението на предишния президент Доналд Тръмп бяха изпълнени 13 екзекуции.

Въпросът е неудобен за Байдън, който в миналото е бил поддръжник на смъртното наказание. През 1994 г. той помогна за изработването на закони, добавили 60 федерални престъпления, които могат да бъдат наказани със смърт, но по-късно призна, че тези закони са имали несъразмерно въздействие върху чернокожите.

 

Коментари

 • антифата

  02 Юли 2021 8:32ч.

  Факт е че повечето уроди, осъдени на смърт в САЩ, са от определен хм...расов произход. Сега им се дава още по-голяма свобода да убиват , изнасилват , блудстват, грабят... В епохата на сатанизъм-трансхуманизъм , това са добродетели. Не бива да се наказват , камо ли със смъртни присъди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Глупости си написал

  02 Юли 2021 9:13ч.

  Да беше си спестил труда.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Има статистика

  02 Юли 2021 9:45ч.

  И тя сама по себе си говори:определени етноси и социални групи от различните етноси са основен извършител на тежки престъпления.Основен,преобладаващ.....а не че само ТЕ!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “АНТИФА” много ясно и точно го е написал и

  02 Юли 2021 11:28ч.

  и мисля че втория форумец е или черен и мазен циганин или са му платили да отреагира по този начин!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  02 Юли 2021 11:30ч.

  "смъртното наказание е несъразмерно прилагано върху чернокожите американци", ай, ужас, а пък повечето престъпления несъразмерно извършвани от чернокожи американци... странни работи...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Коба

  02 Юли 2021 11:32ч.

  Ако не могат да се разпределят престъпленията, да се разпределят присъдите! На всеки черен осъден и по един бял задължително!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • aftermath

  02 Юли 2021 15:58ч.

  Всъщност всичко което се прави сега по сриването на правовия ред и узаконяване беззаконията на определени индивиди от определени раси и етноси, ще доведе то откат. Ще доведе след определено време до междурасова война. И в САЩ , където има около 300 милиона цеви сред населението , и 250 милиона от тях са в белите , не е трудно да отгатнем кой ще го отнесе повече... За /тяхно/ съжаление мнозинството от черните нямат толкова пипе в главата , да осъзнаят до какво ще доведе този разгул... В Европа е по-неясна ситуацията, но тенденцията е подобна. Гражданска война е възможна и без масово въоръжено население.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • potrebitel

  02 Юли 2021 19:35ч.

  Поне доказаните от съда убийци,извършители на жестоки и мъчителни начини на жертвата трябва да за смъртно наказание.Защото всеки се е родил да живее и се радва на живота,да създава семейства,деца,грижи за родители.Изведнъж някой на някого е посегнал и убил.Убиецът знае,че вече няма ел.стол и го праща в земята.Радва се на слънцето,а другия е лишен от него защото един президент обещал...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • антифа си е чист фа

  04 Юли 2021 12:00ч.

  Като мнозинството тук.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи