„Монсанто“ бе осъден да плати близо 300 млн. долара обезщетение на болен от рак

„Монсанто“ бе осъден да плати близо 300 млн. долара обезщетение на болен от рак
Съд в Сан Франциско осъди американския агрохимически гигант "Монсанто" да плати близо 290 милиона долара обезщетение на градинар, който е с рак в терминална фаза, защото не го е информирал за рисковете от хербицида "Раундъп", предадоха АФП и ДПА.

 

 

Съдебните заседатели прецениха, че "Монсанто" е действал злонамерено и че произвеждания от него хербицид "Раундъп", както и професионалната му версия "РейнджърПро", съществено са допринесли за заболяването на 46-годишния Диуейн Джонсън.

Американският концерн е осъден да заплати 250 милиона долара наказателни щети и 39,2 милиона долара компенсация.

Джонсън, който е баща на две деца, е диагностициран с рак на кръвта - неходжкинсова лимфома, която е нелечима.

Между 2012 и 2014 г. той е пръскал с "Раундъп", който съдържа спорното вещество глифозат, както и "РейнджърПро". Глифозатът е смятан за потенциално канцерогенен.

Monsanto обяви в изявление, че ще обжалва съдебното решение и заяви, че според редица изследвания глифозатът не причинява рак.

Джонсън е един от стотици раково болни хора, които съдят Monsanto. Неговият иск бе разгледан с предимство, тъй като заболяването му е в терминална фаза.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Айде, айде!

    11 Авг 2018 13:04ч.

    В такъв случай "Монсанто" трябва да ги съдят за престъпление против човечеството. Още преди години френски изследователски екип доказа че въпросният хербицид не се разгражда в почвата за 30 дни, както твърди производителят. Реалният срок/по памет!/ е между 3 и 5 месеца. През това време културата растяща върху третираните площи поглъща част от хербицида. Количеството не е достатъчно да унищожи растението но количеството попадащо в човешкият организъм е достатъчно за да предизвика редица заболявания. "Монсанто" успя да се защити като предостави лабораторни изследвания заплатени от тях на "независима" лаборатория. При това намекнаха че французите са дали повод за разгаряне на антисеметитски настроения. И така всичко утихна. До днес.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • герой

    11 Авг 2018 13:50ч.

    Тук по нашите овче земи няма как да се случи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Любител на банани

    11 Авг 2018 16:55ч.

    Да не забравяме, че отровният хербицид (периодът на полуразграждане е 6 месеца) попада от почвата в подпочвените води, а оттам - обратно в растенията, животните и хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монсанто се слива с Bayer

    12 Авг 2018 1:48ч.

    и името им минава в нелегалност заради лошата слава на хербицида... Сега ще спокойно ще ни продават германски хербициди... със същите качества, че и ще им гледаме рекламите покрай магистралите ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мисля, че в България

    12 Авг 2018 2:01ч.

    и до днес може да се купи "Раундъп".... И за жалост мои близки, двама съпрузи, си отидоха от рак съвсем преждевременно, след многогодишната му употреба в зеленчуковата им градина (за собствена консумация). Сега всички на тръни наблюдаваме колко ще живеят децата и внуците им...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-сетне...

    12 Авг 2018 2:12ч.

    справедливостта започва да възтържествува... Ето достатъчно информация на темата: https://www.youtube.com/watch?v=khfdjPbecwM

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На кой му пука за нас

    28 Авг 2018 20:47ч.

    Скъсваха се да му правят реклама по телевизията, добре,че не всички земеделци могат да си го позволят. :(

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи