"Монд": По украинския въпрос европейците вече се разделят на "ястреби" и "гълъби"

"Монд": По украинския въпрос европейците вече се разделят на "ястреби" и "гълъби"

Налице е тенденция за разделение на "ястреби", които са привърженици на твърда линия срещу Москва, и на "гълъби", които искат възможно най-скоро да бъде договорен мир, пише френското издание.

Френският в. "Монд" помества резултатите от социологическо проучване, в което са били анкетирани 8000 европейци и в рамките на което са им били задавани въпроси във връзка с цената на евентуален дългосрочен конфликт и на подкрепата, която се предоставя на Киев. 

Скъсването на европейските страни с Русия, която е държана отговорна за агресията срещу Украйна, е факт. Отвъд този консенсус обаче мненията на гражданите на Европейския съюз по въпроса дали следва страните им да поддържат Киев, започват да са различни. Налице е тенденция за разделение на "ястреби", които са привърженици на твърда линия срещу Москва, и на "гълъби", които искат възможно най-скоро да бъде договорен мир, пише френското издание. Това може да доведе парализиране на Европа на международната сцена.  

След повече от три месеца на конфликт двата лагера изглеждат вече са видими из Европа, можем да заключим от проучване на Европейския съвет за международни отношения, в което са взели участие 8000 души от девет страни от Европейския съюз и от Великобритания, което бе публикувано днес, отбелязва "Монд". 

Сред анкетираните преобладават "пацифистите" (35 процента) - те са най-много в Италия и Германия и искат бърз край на войната, дори и на цената на териториални отстъпки от страна на Украйна. На противоположно мнение са 22 процента от анкетираните, които се обявяват за привърженици на "справедливостта" и на необходимостта от съхраняване на териториалната цялост на Украйна. Най-изявените привърженици на тази гледна точка са поляците. Според хората, които се придържат към тази позиция, войната трябва да приключи с убедителна загуба на Москва и Русия следва да бъде "наказана" и държана отговорна за военните престъпления, за които се предполага, че са извършени от нейните сили в Украйна, изтъква "Монд".

Една пета от европейците са някъде по средата между двата лагера: макар да са враждебно настроени към Русия и да подкрепят политиката, насочена срещу Москва, те се опасяват в същото време от последиците на една дълга война. 

Сред анкетираните има и 23 процента, които не са изразили никакво мнение по въпроса.

"Монд" обръща внимание на заключението на Европейския съвет за международни отношения, че този разнобой в мненията на европейските граждани може в крайна сметка да окаже влияние върху политиците и да сложи край на европейското единство, на което ставаме свидетели от началото на конфликта.

Източник: БТА

 

 

Коментари

 • nan

  15 Юни 2022 9:34ч.

  да идат да са таковат и двете агитки. общото помежду им, че са еднакво "информирани"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • smb

  15 Юни 2022 9:38ч.

  "Развитите и демократични" европейски общества за пореде път доказват, че са глупави, самовлюбени и бузкрайно манипулируем сбор от учтиви овце.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  15 Юни 2022 10:07ч.

  Смърт за неонацистите от Украйна,на фашистите от България и подобни.На ФАЩ и особено на Англия-вечната курва на Европа.Слава на Русия.Долу колонията.Слава на старата България. Мразя я тая гадна днешна колония.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • факт

  15 Юни 2022 10:29ч.

  Подобни проучвания са по-скоро измервания на ефикасността на пропагандата. Украинците са усвоили по-добре основите на инфо-войната https://naspravdi.info/novosti/psyops-i-sobytiya-na-ukraine

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Santana

  15 Юни 2022 12:23ч.

  Да, руснаците не са кой знае колко силни в пропагандата, те са силни във войната. Това е важното.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • bodar4uk

  15 Юни 2022 10:41ч.

  Както всеки вижда, гълъбите са многобройна оцеляваща популация, а ястребите и орлите са защитен от изчезване вид. Ама колкото и да се дундуркат гълъби, мислещи се за ястреби, файда няма, също като бившите владетели на планетата - динозаврите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Анкетата очевидно не е включвала България !

  15 Юни 2022 11:09ч.

  Въпреки че сме в ЕС ? Щото знаят че българите на 70 % са директно за Русия ! А 25 % просто искат войната да свърши.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На стара коза яре

  15 Юни 2022 11:31ч.

  В Франция само няколко радиа говориха за зверствата на Урките от 2014 насам, гражданската война,нацистите,за снайперистите, за Одеса.Хората получават 1 гледна точка:хрисимите Урки и зверовете руски.Цензура.Слава на Русия-бий нацистите.Чакаме ви Освободители!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - Разрушаването на Причинно-Следствената верига вече е...

  15 Юни 2022 12:04ч.

  ...непоправимо за западните плебсове! Докарани са до състоянието на генетично увредени обекти. Наглото налагане на ПОСЛЕДСТВИЕТО, като ПЪРВОПРИЧИНА е така заливано с лъжлива пропаганда, че ошашавеният западен консуматор на всякакви фалшификати и ерзаци вече не може да отличи ПРАВДАТА от ЛЪЖАТА. С което смътната му присъда е факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи