МОН: Разказът на Красимир Бачков от матурата за VII клас отговаря на критериите, без претенции да е шедьовър

МОН: Разказът на Красимир Бачков от матурата за VII клас отговаря на критериите, без претенции да е шедьовър

"Разказът отговаря на посочените по-горе критерии. Той няма претенции да е литературен шедьовър, но не това е задачата на текста за изпита в седми клас. Непознатият текст за преразказ на изпита в седми клас няма за цел да възпитава у децата литературен вкус - това се прави чрез изучаваните произведения в учебната програма", заявяват от МОН по повод коментарите на родители, учители и др. след матурата по български език за VII клас.

За включване в националното външно оценяване за VII клас по български език и литература се избира непознат текст за преразказ, а не автор. Подборът на текстовете се извършва от експерти в Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към Министерството на образованието и науката (МОН). Текстовете трябва да отговарят на определени критерии и да имат сюжет, подходящ за възрастта на учениците. Авторите трябва да докажат, че имат опит в създаването на кратки форми на художествена проза, заявяват от МОН в страницата си във фейсбук в отговор на въпроси на учители, родители и други коментиращи текста на разказа "Талисманът" на Красимир Бачков, по който седмокласниците писаха преразказ на националното външно оценяване по български език и литература на 14 юни.

След изпита от МОН обясниха, че разказът е писан специално за банката с непознати произведения, която се използва за националното външно оценяване в седми клас. Авторът е писател и поет - публикувал е седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище. 

За изпита се използват и двата подхода за попълване на банката с подходящи текстове - и МОН кани автори, и автори сами предлагат свои разкази.

Текстът за преразказ на националното външно оценяване за седми клас е инструмент за проверка на умения за преразказ с дидактическа задача за 13-14-годишни ученици. Той трябва да отговаря на следните конкретни критерии: Препоръчителен обем до 650 думи; Класическа композиция, ясна сюжетна линия; Две-три (не особено сложни) описания - може да са на хора, природни обекти, предмети и др.; Кратък диалог/ диалози; Отсъствие на редки/архаични думи или термини, които могат да затруднят възприемането.

Текстът на Красимир Бачков беше част от варианта за изпита, който беше изтеглен сутринта на 14 юни преди изпита в седми клас.

"Разказът отговаря на посочените по-горе критерии. Той няма претенции да е литературен шедьовър, но не това е задачата на текста за изпита в седми клас. Непознатият текст за преразказ на изпита в седми клас няма за цел да възпитава у децата литературен вкус - това се прави чрез изучаваните произведения в учебната програма. Той трябва да отговаря на посочените вече критерии и да проверява езиковата култура и способността на децата в тази възраст да предават ясен сюжет. Освен това конкретният разказ учи на емпатия, съпричастност и взаимопомощ, показва как благотворителността може да спаси живот, защото е очевидно, че не талисманът, а събраните чрез концертите на ученическия оркестър пари за лечение са помогнали на героинята да оздравее", поясняват от МОН.

След изпита на 14 юни от Министерството на образованието и науката съобщиха, че учениците са писали преразказ върху разказа "Талисманът" на Красимир Бачков. В творбата се разказва как ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач седмокласниците на изпита по български език и литература, информираха тогава от МОН.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Носителят е на различни национални награди за проза

    16 Юни 2022 8:48ч.

    Красимир Бачков, авторът на разказа „Талисманът“ в днешния изпит след VII клас, се оказа поборник срещу НАТО, Еврогейския съюз, „Сатаната САЩ“, „хранениците на Сорос“, както и поддръжник на партия „Възраждане“.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нормално!

    16 Юни 2022 9:25ч.

    Все още на територията диктатурата е демократична.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • МОН: Разказът на Красимир Бачков от матурата за VII клас отговаря на критериите, без претенции да е шедьовър

    16 Юни 2022 9:25ч.

    Ми, да, щото критиците на човека и творчеството му до един са гении сътворили шедьоври!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само не е шедьовър

    16 Юни 2022 10:53ч.

    Ами е и пълна тъпня. Авторът само срами името възрожденец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За разлика от бистрата чорбица на Сашко Андреев и...

    16 Юни 2022 11:32ч.

    ...Захарчо К. ли, щото те са в неолибералния дискурс и значи са гениални?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи