МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември

МОН обмисля учебната година да започва в периода 5-7 септември

 

Учебната година да започва в периода 5-7 септември, малките ученици да завършват няколко седмици по-късно от сега, а добавеното време да се използва за по-дълги ваканции по време на самата учебна година.

Това обсъжда ръководството на министерството на образованието и науката със социалните партньори, заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министър Николай Денков.

Освен зелените сертификати, до 20 март е възможно да отпадне и масовото тестване в училище, заяви Денков. Последна дума за това обаче ще има Министерството на здравеопазването.

"Преди началото на вълната имахме около 1000 заболели ученици на седмица, в пика на вълната бяха 12 000, а сега са около 2000. Това означава, че вълната още не е отминала съвсем." - допълни той.

В момента се търси механизъм за превенция на агресията и насърчаване на социализацията в училище. Пуснати са анонимни анкети до директори и ученици за случаите на агресия, с които те се сблъскват и причините, които са провокирали агресорите.  Министърът на образованието подчерта, че за преодоляването на този проблем е нужно и участието на родителите.

Предложението за обединение на по-малките висши училища у нас е провокирало различни реакции у ректорите, каза още Николай Денков. Целта на предложението е, обединявайки се, висшите училища да излязат по-напред в световните академични класации и по този начин да привлекат интереса на повече студенти, учени и инвеститори.

По думите на образователния министър, проф. Анастас Герджиков, ректор на най-старото висше учебно заведение - Софийския университет "Свети Климент Охридски", е подкрепил идеята му като дори е изчислил, че ако Алма Матер се слее с друго голямо висше училище у нас, може да влезе в топ 500 или дори в топ 300 на университетите по света.

Обединението ще помогне и за подобряването на материалната база на висшите училища, защото ще могат да споделят лабораториите, общежитията и спортните си съоръжения, посочи Денков. Академичното им ръководство ще включва ректорите на отделните университети, които може да управляват общото звено на ротационен принцип или сами да изберат ръководителя си.

Според него страната ни е закъсняла с 15-20 години да въведе тази практика, като тя вече е донесла ползи в много европейски страни.

От Министерството на образованието предлагат и промяна в начина на атестация на преподавателите във висшите учебни заведения, както въвеждането на количествени критерии за акредитацията на университетите.

Ще се разшири и обхватът на проверките за плагиатство - идеята на образователните власти е всяка научна публикация да може да бъде проверена. В момента за плагиатство се проверяват единствено публикациите, които участват в конкурси.

Предлаганите промени се очаква да бъдат формулирани в законопроект след като приключат обсъжданията - до три-четири месеца. Възможно е да влязат в сила още от следващата академична година, каза още пред БНТ министърът на образованието Николай Денков.

 

 

 

 

Коментари

 • В СУ

  23 Фев 2022 9:42ч.

  Веднага да поискат оставката на "сливащия" се хамвлеон ректор. Този е срам за проф. Балан, проф. Шишманов, проф. Арнаудов и за всички следващи достойни Ректори на Alma mater studiorum.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Lavern

  25 Яну 2023 11:25ч.

  Прописка в Москве

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На тоя пишманректор

  23 Фев 2022 9:48ч.

  Не му ли стигна, че унижи Алма матер с премиерската си кандидатура, та сега бърза да плонжира пред спуснатите му указания да я затрие?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Дам

  23 Фев 2022 10:55ч.

  Този е изключително вреден, каквото е вредно и неговото министерство. Закриване на МОН, веднага!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Обмисляне"

  23 Фев 2022 10:56ч.

  6-и Септември е прекрасна дата, и така и така е почивен ден, Национален празник... Точната дата си е. Браво на академика-гений!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Доктор

  23 Фев 2022 11:28ч.

  Това протеже на Америка за България се е взел много сериозно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Живка Павлова

  23 Фев 2022 14:50ч.

  Блестящи идеи на Денков, предизвикани от ендорфинова еуфория, че по време на днешния протест на „Възраждане“ е далеч от подлеза пред МС. Лятото, в горещините, децата ще се учат не само на четмо и писмо, но и на толерантност към техните другарчета в Африка, които цяла година учат на жега, и ще пеят: „Африка, Африка, париш като чай! В Африка да ходиш бос е същински рай!“

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи