Мохамед бин Салман разкритикува агресията срещу Газа. Нетаняху: Ще запазим контрола върху ивицата след войната

Мохамед бин Салман разкритикува агресията срещу Газа. Нетаняху: Ще запазим контрола върху ивицата след войната

Саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман разкритикува агресията срещу ивицата Газа, предаде Франс прес."Ние осъждаме военната агресия, която се наблюдава в ивицата Газа, взимането под прицел на цивилни и продължаващите нарушения на международното хуманитарно право от израелските окупационни сили", заяви Мохамед бин Салман. Това е негово първо публично изявление от началото на войната между Израел и Хамас.

Престолонаследникът заяви това при откриването на среща на върха с участието на африкански лидери в Рияд. Форумът предшества извънредните срещи на върха на Арабската лига  и на Организацията за ислямско сътрудничество, предвидени за утре пак в саудитската столица. Тези срещи са посветени на ситуацията в ивицата Газа.

"Подчертаваме необходимостта да се сложи край на тази война и на принудителното преместване на хора и да се създадат необходимите условия за завръщане  на стабилността и установяването на мира", каза Мохамед бин Салман. Рияд на няколко пъти разкритикува атаките срещу цивилни в Газа.

Израелските военни ще запазят контрола върху ивицата Газа след войната, заяви междувременно премиерът Бенямин Нетаняху на среща с представители на израелски гранични градове. Той добави, че контролът няма да бъде оставен на международните сили, предаде ДПА, като се позова на израелски медии.

Преди това Нетаняху бе заявил пред американската телевизия "Фокс нюз", че Израел няма се опита да превземе, управлява или окупира Газа. Но той допълни, че Израел иска да даде на ивицата Газа и на самия Израел по-добро бъдеще в целия Близък изток и затова "Хамас" трябва да бъде разгромен.
 
Същевременно израелската армия заяви, че ще убива бойците на "Хамас", които стрелят от болници в ивицата Газа, предаде Франс прес. Говорител на израелските сили заяви това, след като въздушни удари и обстрел засегнаха, според палестински представители, няколко болници в Газа, отбелязва Франс прес. "Ако видим терористи на "Хамас" да стрелят от болници, ще направим каквото трябва да се направи, ще ги убием", заяви говорителят на израелските сили Ричард Хеч пред журналистите.
     
Саудитската телевизия "Ал Хадат" съобщи, че страните в конфликта в ивицата Газа са постигнали договореност за размяна на палестински жени и деца, намиращи се в израелски затвори, с 100 жени и деца, намиращи се в плен на "Хамас", предаде ТАСС. Но времевата рамка за изпълнението на договорености, не се уточняват от медията. Не става ясно и дали са участвали посредници в постигането на това споразумение, отбелязва агенцията.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

Коментари

  • то това беше целта

    11 Ное 2023 11:05ч.

    Поредното териториално разширение, в едно с придобивките

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скитник

    11 Ное 2023 11:29ч.

    "Израелските военни ще запазят контрола върху ивицата Газа след войната," заяви междувременно премиерът Бенямин Нетаняху - евентуално, ако остане Израел на картата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    11 Ное 2023 13:31ч.

    Чаршафите май и те обикновени педали - никакви ги няма в тая драма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    11 Ное 2023 13:33ч.

    ...комсомолски лозунги от височината на едногърба камила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-малко е нужен бойкот и санкции срещу Израел и срещу САЩ, които го подкрепят

    11 Ное 2023 18:08ч.

    Не е достатъчно да го критикуват. Израел трябва да върне заграбените палестински територии, а не да заграбва нови. Палестинците трябва да имат своя държава и армия, която да ги защитава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи