МО подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29

МО подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Министерството на отбраната подписа договор за ремонт на шест двигателя за МиГ-29, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

С цел осигуряване на летателната годност на самолетите МиГ-29 до постигане на оперативни способности за носене на бойно дежурство с новата бойна платформа F-16 Block 70 Министерството на отбраната възложи изпълнението на обществена поръчка с предмет „Основен/капитално-възстановителен ремонт на двигатели РД-33, сер. 2 за самолети МиГ-29“ на полската държавна компания Wojskowe Zakłady Lotnicze Nr 2 S.A. 

Източник: БГНЕС

Договорът беше подписан днес след проведена обществена поръчка и влязло в сила решение на възложителя. Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС. 

Предмет на ремонтно-възстановителните дейности ще бъдат шест двигателя, като е предвидено за всеки двигател срокът на ремонт да не надхвърля девет месеца от датата на предаване. Двигателите ще бъдат ремонтирани в ремонтната база на изпълнителя в Полша. 

Източник: БГНЕС

България ще разчита на изтребителите МиГ-29 да носят бойното дежурство, докато самолетите F-16 Block 70 не поемат изцяло охраната на българското въздушно пространство, посочи министърът на отбраната Тодор Тагарев в парламентарната комисия по отбрана на 19 юли. Полска фирма бе определена за изпълнител на обществената поръчка за ремонт на шестте двигателя, след като "ТЕРЕМ – ХОЛДИНГ" се отказа.

Източник: vesti.bg

 

 

 

Коментари

  • тагарев, какви са тия кунистически миг-ове, бе! Не те ли е СРАМ!!!

    11 Авг 2023 19:23ч.

    Я марш бърже за демократични еф 16, да не играй брезовицата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    11 Авг 2023 19:25ч.

    хартиените f-ки още ги няма, види се. да не са отлетели другаде? мишуета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Къде ме клъвна петела

    11 Авг 2023 19:28ч.

    Брилянтен ход!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    11 Авг 2023 19:43ч.

    къде са платените ефки бе, украински плъх, янките ги изсухлиха на дрогираните бандити, нали?...малко е да те обесят на площада!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    11 Авг 2023 19:47ч.

    Абе, Тагаренко, къде са самолетите F-16? А САЩ ще плати ли обезщетение за забавянето на поръчката? А някой ще ни покрие ли разходите по ремонта на тези двигатели, заради липсата на Ф-ките? Естествено, че няма, защото принципът е "да го духат бедните". А до това ни докараха точно дебили и олигофрени, като теб самия!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ./.

    11 Авг 2023 19:49ч.

    Подозирам, че този мръсник иска да отремонтира нашите МиГ-ове, за да може после да ги подари на украсите, срещу "скромно възнаграждение" под масата...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Няма такава опасност!

    11 Авг 2023 20:42ч.

    Докато реално започнат да възстановяват двигателите (за не повече от 9 месеца на парче), войната ще свърши. Тогава Русия ще осъди България за неправомерен ремонт. Полша, която пък вече ще гледа да не се бута сама в огъня, ще се съгласи и ще спре ремонта. Платените пари няма да бъдат върнати, естествено. България ще остане без МиГ-ове. Великият Съюзник Отвъд Океана ще каже, че обещаните F-16 са му нужни за неговата собствена защита за неопределен срок. България ще се съгласи на употрябявани испански такива, но те вече ще са спазарени я с Буркина Фасо, я с Мали. Като крайно решение ще ни предложат румънските F-16, след като Румъния получи F-35. Това вече няма да го доживеем, нито ние, нито ПростоКирчовците, нито техните кукловоди...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан Караджа

    11 Авг 2023 21:59ч.

    И аз залагам, че има корупция зад поредния министър на войната.... Досега Грипен щяха да са ни построили няколко ескадрили + офсетни заводи, но какво можеше една малка България да направи срещу най-корумпираната империя в историята -САЩ ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Христанов: Темата за корупцията напълно изчезна

    12 Авг 2023 2:35ч.

    Темата изчезна, защото корупционерите са на власт.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    11 Авг 2023 19:52ч.

    Не стига че предплатихме ефките, които отдавна трябваше да са в Графа, а сега ще плащаме още пари за ремонт защото брадърите не си спазват поетите задължения. Най-богатата държава цица от най-бедната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "брадърите" не поемат задължения, …

    11 Авг 2023 23:42ч.

    те само зная да задължават. Но ще им се наложи да се учат на по-добро поведение - светът ги търпя доста дълго.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фашист тагаренко

    11 Авг 2023 20:19ч.

    Фашист тагаренко след ремонта ще ги дари на ус-райна!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • и с тях укронацистите ще удрят танкерите, доставящи руски петрол за България и други европейски държави

    11 Авг 2023 23:45ч.

    (Това ни го обещаха официално). Храни куче да те лае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Очаквайте да паднат

    11 Авг 2023 20:27ч.

    Полша няма лиценз да ремонтира двигатели за Миг 29. Това е все едно да си дадеш Айфона на работилница за кафеварки. Не препоръчвам на българските пилоти да летят на такива опасни машини, винаги да си проверяват катапултните системи !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    11 Авг 2023 20:29ч.

    ....новата бойна платформа F-16 Block 70... Хартиена платформа, смотаняк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И поляците ли пазят съветски лицензи!

    11 Авг 2023 20:40ч.

    За смях са нашенци, американците ги правят на луди петли с претенциите и наглостта си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А дали изобщо имат лиценз за такива ремонти?

    11 Авг 2023 20:42ч.

    Веднъж пипне ли се машина от нелицензирани техници и край, забрави след това някой наистина с лиценз да поеме отговорност след тях. А и Полша имат ли части? Все нещо ще се наложи за смяна, не само да затягат гайки!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мъчителен въпрос

    11 Авг 2023 20:50ч.

    Няма ли най-накрая да се появи един доблестен български офицер и убедителен начин да сподели с публиката, че щурмовата авиация на България действително се намира в хангарите на бойно дежрство. Когато застъпи като служебен министър, т.н. Митко (така се обръща президентът Радев към Д. Стоянов) на един такъв въпрос за съдбата на Су 25, отговори натъртено, че били в хангарите на базата в Безмер?? Поради някакви си там мои причини, не мога да приема това за чиста монета. Нещо в мен ме кара дълбоко да се смущавам и да съм крайно подозрителен! Просто не го вярвам! Всяко нещо има своето предназначение, тук спор няма! В мен напира и един друг въпрос, който има веротност да е доста неподходящ, но аз искам повече яснота по тази тема. Ремонтът на двигатели видимо се възлага "през глава"! Това намирисва. Няма лиценз, няма оригинални р.ч. Личи отвсякъде, че ф16 са с напълно неясна перспектива. Нещо се умълчаха и по отношение на подготовката на летците, а минаха години. Питам: Ако става въпрос за ограничено във времето патрулиране (еърполисинг) на въздушното пространство на страната, защо то да не се извършва със Су25, макар и това да е самолет с друго предназначение. Отделни негови характеристики определено ще са недостатък, ама пък компромисът с ремонта на тези двигатели дали е по-малък?! Не забравяйте, че поне на книга притежаваме поне 8 бр. току-що преминали през капитален ремонт и частично осъвременяване, което стана в лицензиран завод в Белорус.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Личи отвсякъде, че ф16 са с напълно неясна перспектива

    11 Авг 2023 22:24ч.

    Като резултат от войната в Украйна, като цяло бойната авиация е с неясна перспектива, дори руските самолети не летят над Украйна, само дронове и други БПЛА. Цената на самолета е прекалено висока, в сравнение с цената на ракетата, която може да го свали.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ...защо то да не се извършва със Су25...

    12 Авг 2023 1:20ч.

    Су-25 летяха по двойки по южното черноморие почти всеки ден през лятото преди няколко години. От миналата година насам не съм ги виждал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Каракочев

    11 Авг 2023 20:52ч.

    Ако през 2019-та лицето Тодор Тагарев не беше фалшифицирало оценките за избор ва нов самолет за българските ВВС, сега нашите пилоти щяха да си пилотират Грипен и да си свиркат. Проблемът МиГ 29 отдавна щеше да бъде в историята.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А така!

    11 Авг 2023 20:58ч.

    Рубладжии! Крадливи и некадърни агенти на Кремъл.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изтъркан хумор

    11 Авг 2023 23:50ч.

    Ползва се и отляво и отдясно. Не можеш да разбереш шега ли е или не.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джони инглиш

    11 Авг 2023 21:03ч.

    Дъртият лумпен тагарев ще похарчи тези народни пари за да даде после самолетите на Окрайна. Окрайна загуби около 450 самолета и тези са и крайно необходими. Дъртият тумор Тагарев иска да затрие България въвличайки я във война. Този тумор трябва да бъде отстранен докъто не е станал злокачествен . Този изрод Тагарев ще последва съдбата на нацистките си идоли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магарев, но делата му свински

    11 Авг 2023 21:36ч.

    Без вински

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магаретата са свещени животни, свинете са жизнена необходимост за повечето хора, а Тагарев…

    11 Авг 2023 23:53ч.

    Тагарев е много, много вреден.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    11 Авг 2023 21:54ч.

    Стана тя каквато трябваше. Скоро никой от нас няма да се перчи със силна армия, която да бъде хапната от нат-Овци. В записа на Руди гела се говори за период от 18 месеца до начало на управление на русофилска партия. Може пък да впечатлим новите собственици на територията като им поднесем радара на ф16 блок 70 , с панделка по Еконт в Москва, или с държавна делегация от лизачи и слагачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Ставри

    11 Авг 2023 22:02ч.

    Колко ремонта на тези 6 двигателя правиха вече, два, три, четири? И ремонтът да не излезе като на ПАВЕЦ Чаира? Ех, Бокоугодник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    11 Авг 2023 22:23ч.

    МиГ-29 е двудвигателен самолет, а ще ремонтират 6 двигателя = 3 изтребителя, които ще са годни... За сравнение, съгласно ДОВСЕ трябваше да намалим бойната си авиация до максимално позволеното равнище от 235 самолета, като за целта до 1995 г. ликвидирахме 152 бойни и учебно бойни машини. Всеки сам може да сметне каква бойна авиация сме имали по време на назадничавия, пропаднал строй и Варшавския договор, и сега, по времето на великия прогрес и цивилизованост, дадена ни от евроатлантическия строй и НАТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • “ Стойността на договора е 9 552 000,00 евро, без ДДС”

    11 Авг 2023 22:25ч.

    Три милиона евро за самолет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Югоагент

    11 Авг 2023 22:42ч.

    Посолството ни е позволило (или изискало) да си спретнем самолетите. Нека да припомним, че ремонтът им в Полша беше осуетен преди да закупим Ф16.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • преди да закупим Ф16

    11 Авг 2023 23:01ч.

    Искаш да кажеш, платим.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Магарев .....

    12 Авг 2023 0:49ч.

    Като Мусолини, с краката нагоре!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан

    12 Авг 2023 9:40ч.

    Пак далаверка! Какво разбират полските мекерета от тези двигатели?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи