МО: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

МО: Няма опасност армията да остане без боеприпаси

Няма опасност Българската армия да остане без боеприпаси заради предоставянето на стари снаряди на Украйна и обновяването на българския запас с нови от ВМЗ - Сопот. В това увери зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, съобщава БНТ.

"Освобождаването на бойни припаси и тяхното освежаване, в резултат от договора между Министерство на отбраната и ВМЗ - Сопот е една мярка, която позволява да се освободим от бойни припаси оперативен запас, които се съхраняват дълго време в нашите въоръжени сили и са накрая на своя експлоатационен ресурс. И ако не ги деблокираме и не се освободим от тях сега, ще се наложи след няколко години да ги унищожаваме, да харчим средства за това и допълнително да харчим други средства за закупуването на нови такива", каза Запрянов.

Той уточни, че тази дейност се извършва в съответствие с решението на НС от 9 декември миналата година, както и решението на МС за ускоряване на този процес.

Тази сутрин президентът Румен Радев разкритикува плановете на правителството за обновяване на запасите от боеприпаси на Българската армия и предоставянето на старите боеприпаси на Украйна с аргумента, че запълването на складовете с нова продукция ще отнеме години. Заместник-министърът на отбраната отрече това и заяви, че подобни твърдения не отговарят на истината.

"Деблокирането се извършва по строга логика от специалисти по логистика и графикът по никакъв начин не позволява да деблокираме запасите така, че бъдем освободени изцяло от оперативните запаси. 
Напротив, ние ще отблокираме запасите след като първо получим новите запаси, които ще бъдат произведени. Така че не е вярно, че видите ли, ние ще деблокираме всичко от складовете, а след това ще чакаме те да бъдат попълнени", увери Запрянов.

Всичко това ще се извършва по срокове, регламентирани в договора между Министерството на отбраната и ВМЗ-Сопот, каза още заместник-министърът на отбраната. 

Той уточни, че ще бъдат обновени само оперативните запаси, което няма да засегне военновременните формирования.

"Военновременните формирования - техните запаси са налични. Ако сега се наложи да направим мобилизация, можем да формираме тези формирования, да ги снаряжим, да ги въоръжим и те да бъдат готови да воюват. Оперативните запаси, това са запаси извън формированията. Във формированията имаме войскови запаси, които са на 100%. Те няма да бъдат обновявани, въпреки че и там някъде има неща, на които изтича срока. Ние обновяваме оперативните запаси", обясни зам.-министърът на отбраната.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • йосарян

    10 Юли 2023 17:46ч.

    струва ми се, че думата на президента тежи повече от думата на почтения човечец на снимката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ретранслатора

    10 Юли 2023 19:38ч.

    Значи ДАНС (каквото и да означава това в една територия подчинена на Посолството) анализира, че може на Балканите да избухне война и нашите супер геополитици в този момент решават да подарят част от тежкото ни въображение!?!?!?!?!?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТагареФ

    10 Юли 2023 19:56ч.

    Ама разбира се , че то армия няма, за какво са и боеприпаси ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Настолен указател за напреднали

    10 Юли 2023 20:02ч.

    Абе катил Запрянов - след като дадем поисканото въоръжение, за чий са ни и боеприпаси за него? Оръжието си върви с боеприпасите. Даже може да останат, и "ще трябва да плащаме, че да ги унищожаваме" !!! Тоя винаги е искал да стане гей, но така и не успя. Остана си най - обикновен дърт педераст !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • не се хабете

    10 Юли 2023 17:56ч.

    Никой вече за нищо не ви вярва, защото непрекъснато доказвате, че говорите едно, а вършите друго. Наглостта и самозабравянето ви е толкова голяма, че даже криете истината от суверена, защото работите срещу него и националната ни сигурност. Между другото давате ли си сметка каква малка част от електората представлявате и априори решенията са ви нелигитимни?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жалка история

    10 Юли 2023 18:00ч.

    Този за това е зам . министър ,за да уверява ,че нямало страшно. Какво обаче е истинското положение на състоянието е съвсем друг въпрос .А и всеки може да си отгвори ,като гледа ,чува и вижда какво е положението в зверилника. Жалко за българската народност. РИформи срещу пари,това е братя и сестри. А за интересите на българските граждани и общество някой трябва да носи отговорност. Да си напомним депутатската клетва - " и във всичките си действия ще се ръководя от интересите на българкия народ" . Дали това е така всеки може да си отговори при езистенц минимум възможност за мислене.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Евровизия

    10 Юли 2023 18:05ч.

    Същите специалисти по логистика и стъкмистика твърдят, че можем да минем и без предплатената бойна авиация, щото партньорите ни пазели... за наша сметка! Ами то и държавата е с отдавна изтекъл срок на годност, та що да не врътнем някоя ювелирна сделка и с нея? Да я отдадем на концесия на Козяк за 30 години срещу 5% от приходите - има сделка, веднага ще кажат Кирчо & Ко.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То няма армия, ерго няма как да остане без боеприпаси.

    10 Юли 2023 18:17ч.

    .............

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Doktor Dre

    10 Юли 2023 18:24ч.

    "Напротив, ние ще отблокираме запасите след като ПЪРВО получим новите запаси, които ще бъдат произведени" - ???????????.. т.е имаме налични складове, където да съхраним НОВИТЕ.. и чак след това да отблокираме СТАРИТЕ...А бе вие съвсем ИЗТРЕЩЯХТЕ и се ОВЪРТОЛИХТЕ у ЛЪЖА.... Дявола ви е БАЩА!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • говорим си на "алангро", колкото да не заспим

    10 Юли 2023 18:43ч.

    Нямало да остане армията без боеприпаси... Както много хубаво пише колега над мен, на несъществуваща армия боеприпаси не са ѝ нужни. Колко и какви боеприпаси имаме? Какви оръжия имаме за тези боеприпаси? Каква е военната ни доктрина? Кои са главните опасности? Какви и колко боеприпаси ни трябват в нормален, песимистичен и оптимистичен сценарий? Иначе, обтекаемо твърдение на Запрянов - след като дадем поисканото въоръжение, за чий са ни и боеприпаси за него? Оръжието си върви с боеприпасите. Даже може да останат, и "ще трябва да плащаме, че да ги унищожаваме".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този боклук на снимката какъв беше?

    10 Юли 2023 18:48ч.

    Накакъв ликвидатор на БА, откакто се мотка в МО, в НС и сега отново в МО? Само нищожества и отрицателна селекция процъфтяват в МО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българската армия?

    10 Юли 2023 19:17ч.

    Че то има ли такава? Ерго, армия няма, значи и няма недостиг на ... нещо си! Та човекот има известно право! Анадънму??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Запрянов анализира ли, изчислихте ли колко руски войници ще убиете с тези "излишни" боеприпаси, за да победи Зеленски, бе?!

    10 Юли 2023 19:28ч.

    Лъжете Запрянов, лъжете! Как не ви е неудобно от народа, който ви е платил военното образование и обучениепреди 1989 г.! ... Как не ви е срам да ни гледате в очите и да ни лъжете, бе?! ... Запрянов АНАЛИЗИРА ЛИ тези "излишни" боеприпаси как ще помогнат на нещастната Украйна, изчислихте ли колко РУСКИ войници ще убиете с тези "излишни" боеприпаси, за да победи Зеленски, изчисли ли бе, предател?! Отвратени сме до дъното на душите си от измекярите долни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Циганин

    10 Юли 2023 20:03ч.

    Ще те запреме в Бухово доживот.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тази сутрин на открито в кафене на село

    10 Юли 2023 20:31ч.

    ТВ е пуснато и хората от селото гледат слушат превключват 1, 2, 3 канали - навсякъде едно и също Украйна да победи, боеприпаси да й подарим, и ПВО системите да им подарим от ей този на картинтата, плюс още десетина "българи" коментиращи колко трябва са сме загрижени за победата на Зеленски и за оръжейната и друга помощ от България и т.н. ... И сигурно се досещате как реагираха хората от едно малко все още живо село, ами с най-цветистите ругатни и псувни и от мъжката, и от женската публика все възрастни хора, по адрес на "загрижените" експерти за победата на украйна. Народът нито е дебил, нито е прост, но все още е търпелив.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Опастността е България да я няма

    10 Юли 2023 20:35ч.

    Кретени алчни! Съд за вас! Да поддържаш фашиста Зеленски, какво е? Зеленски хвърля в безмислена война украинските деца, бащи, за да задоволи на американците амбициите! Съд, съд и затвор за такива като тоя!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    10 Юли 2023 20:36ч.

    1982 г. е паметна за 32- годишния майор Атанас Запрянов. Тогава той завършва Военная академия связи имени маршала Советского Союза С.М. Буденного. Завършва я не как да, а с красной дипломой. Заради това получава златен медал, а на тържествената церемонията по връчване на дипломите началникът на академията генерал проф. Куроедов му стиска ръката, прегръща го братски и му дава думата. Смутен, зачервен от вълнение майор. Запрянов казва: "За тези пет години в славната свързочна академия Будьони аз научих толкова, колкото други офицери, при други условия, не могат да научат и за 100. Поклон, дълбок поклон и сърдечни комунистически благодарности на партийно и научно ръководство на академията! Никога не ще забравя Ленинград, Невския проспект, белите нощи и здравата мъжка дружба! Другари, макар и с тъга се разделям с вас. Вие навеки оставате в сърцето ми, а сърцето ми навеки остава при вас! Тук изпълних една от мечтите. Щом се прибера в България ,ще се опитам да изпълня и по-труданата - да си пусна мустаци като на маршал Будьони!".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За каква армия говори този?

    10 Юли 2023 20:37ч.

    Военнослужещите в България могат да комплектоват две дивизии. Няколко дивизии оформят армейски корпус, а няколко корпуса са армия. Служех в Трета Българска Армия в армейски артилерийски склад. Всяка дивизия има свой артилерийски склад. При сегашната численост на войската, спокойно могат и явно са го направили, да изнесат всичко от армейските и дивизионните складове и да останат САМО за две дивизии снаряди. Да не забравяме, че имаше и централни складове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • въпросът с безопасността е решен - опасност няма да има, понеже е изнесена

    10 Юли 2023 20:52ч.

    А за самолетите Су-25 в Безмер хептен няма опасност - останал е само един, който поначало си бил повреден, за да го показват на мисирките. Така ще е и с боеприпасите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • оставка, бе

    10 Юли 2023 21:05ч.

    тъй като работите по правила, а не по логика, а тези правила са описани в т.нар. Наредба за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на министерството на отбраната, да вземете да отговорите: 1. колко струва това упражнение, както и кой плаща за това, защото в наредбата е казано, че Обновяването чрез замяна се извършва от държавни публични предприятия след възлагане от Министерския съвет по реда на чл. 7, ал. 1 от Закона за публичните предприятия. (чл. 19а, ал.3) по интересен е текстът на закона за публичните предприятия, които казва: На публичните предприятия може да бъдат възлагани задължения за извършване на обществена услуга или за изпълнение на цели на публичната политика от органите, упражняващи правата на държавата/общината, в рамките на техните компетенции или по ред, определен със закон. (2) Задълженията по ал. 1 се конкретизират чрез посочване на задълженото публично предприятие, съдържанието на задължението, срока и условията, при които то следва да бъде изпълнено, както и други условия, ако има такива. Информацията се публикува на интернет страницата на Агенцията за публичните предприятия и контрол. (3) Разходите на публичните предприятия, в изпълнение на задължения по ал. 1, се финансират от държавния/общинския бюджет или по ред, определен със закон, и се оповестяват в годишния финансов отчет. така че - колко струва това упражнение на нищожния държавен бюджет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    10 Юли 2023 22:07ч.

    украинският фашист и ТВ водещ Фахрудин Шарафмал: „Нека цитирам думите на Адолф Айхман, който каза, че за да се унищожи една нация, е необходимо да се унищожат преди всичко децата. Защото като убият родителите им, децата ще пораснат и непременно ще си отмъстят. Убивайки децата, те никога няма да пораснат и нацията ще изчезне. И когато имам възможност да се разправя с руснаците, определено ще го направя. Тъй като ме наричате нацист, аз се придържам към доктрината на Адолф Айхман и ще направя всичко по силите си, за да гарантирам, че и вие, и вашите деца никога да не живеете на тази земя.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БПФ

    10 Юли 2023 22:55ч.

    Много умно е това - когато дори ДАНС признава, че е възможно войната да ескалира или да избухнат други прокси-войни в региона, а ние си подаряваме оръжието и боеприпасите... основно оръжие, защото боеприпаси да кажем, че можем да си продадем. Е, да се обезоръжи българската армия, при все по-реална опасност от война, не е ли държавна измяна ???? Това правителство и тоя парламент от национални предатели, трябва да бъдат свалени и съдени !!! Жалко, че не можем да ги избесим заради лигавите либерастки закони. Никога в новата си история, България не е била в по-жалко и по-унизително положение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Данс откри ноплата вода,но и тове все пак е нещо

    11 Юли 2023 1:16ч.

    Синергетика триморец да отговори ,нали е главнокомандващ. А Вова тепърва може да пусне азиатските армии срещу гейовете с ценности. Българските национални предатели щели да блокират Русия в Черно море,нали България е натовски южен фланг с командни центрове. Да си представим ,как се случва това ,ще бъде весело,трагично и жалко. Даже България ще блокира и ШОС и БРИКС ,както се казва две в едно ! И възниква питане,дали някои са наистина са толкова тъпи или просто са най обикновени алчни за пари криминалци .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мигача остави на нас

    11 Юли 2023 1:30ч.

    А бе дядо, гледай си бабата и внуците и не се занимавай с неща, които не разбираш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи