Мнозинството прие промените в Конституцията, гласува я утре и на трето четене

Мнозинството прие промените в Конституцията, гласува я утре и на трето четене

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Парламентът прие промените в Конституцията на второ четене. Против гласуваха социалистите, които останаха единствената опозиционна група след бойкота на "Възраждане" и ИТН още сутринта. Третото гласуване вече преминава без редакционни поправки и е поименно. То ще се проведе още утре, 20 декември, съобщи пред медиите Делян Пеевски. Управляващите не се притесняват от заканата на опозицията, че ще обжалва пред Конституционния съд. 

На финала на извънредното заседание, продължило 6 часа, депутатите приеха корекциите по отношение на съдебната власт, която беше и първоначалният повод за отваряне на основния закон. Мнозинството реши, че съдът ще бъде основен носител на съдебната власт, а прокуратурата и следствието да са част от съдебната система.

Управляващи и опозиция, в лицето на БСП, спориха дълго върху ограничаването на правомощията на главния прокурор и възможностите да бъде разследван.

Социалистите заподозряха опит за овладяване на съдебната система, а председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ и депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков не спестиха критики към своите и го направиха открито, от трибуната.

заяви, че е против механизмът за разследване на главния прокурор да бъде вкаран и в основния закон. "Мисля, че нашите партньори не биха искали българската държава да унижава себе си, като записва в Конституцията, че главният прокурор извършва престъпление", мотивира се Чолаков. Той напомни, че вече е променен законът за съдебната власт в тази му част, а "фигурата на главния прокурор вече е паднала". "Нека да не го ритаме", призова депутатът от ГЕРБ.

Никола Минчев от ПП-ДБ опонира, че се налага мнозинството да се презастрахова и в основния закон. "Текстът е, за да даде конституционна опора на механизма за разследване на главния прокурор и да се даде правната сигурност, че ще продължи да съществува, защото имаме нужда от него", каза той.

Депутатите редуцираха мандата на главния прокурор от 7 на 5 години без възможност за повторение, разделиха ВСС на два съвета - прокурорски и съдийски, като в съдийския преобладава професионалната квота, а в прокурорския - излъчената от парламента.


Срещу промените отново се изказа депутатът от ПП-ДБ Бойко Рашков, който на първо четене не ги подкрепи.

"Промените, които са внесени, далече надхвърлят всякакви представи на 7-то Велико народно събрание в основния закон. Тогава се имаше предвид един ВСС с 25 членове и нищо повече. Сега два съвета. Утре може и Висш следователски съвет да създадем", критикува с ирония Рашков, който е бивш шеф на следователите.

Той се обяви против квотите във Висшия прокурорски съвет, където превес има Народното събрание, което ще посочва шестима от членовете на прокурорския съвет. Според промените, които гласува залата, Висшият прокурорски съвет се състои от 10 членове и включва главния прокурор, който е негов член по право, двама членове, избирани пряко от прокурорите, един член, избран пряко от следователите, и шестима членове, избрани от парламента. "Ние желаем да имаме политически зависима прокуратура у нас. Това може да се обърне срещу всеки. Вносителите искат да прикрият желанието си да извадят прокуратурата от съдебната власт и да я инсталират в политическата", заяви Бойко Рашков.

Министърът на правосъдието Атанас Славов защити промените.

"Именно този подход на от една страна гарантиране независимостта на Прокуратурата, от друга страна обаче гарантиране на нейната отчетност и на главния прокурор включително, е важната стъпка, за която говорим от доста време и която вярвам, че българският парламент днес ще направи, поемайки тази отговорност и защитавайки по този начин обществения интерес. Благодаря ви!", каза той, цитиран от БНР.

Благодарности изказа и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. "Благодаря и на колегите от БСП, че беше възможен един разумен дебат днес. Направихме много важна крачка, тя ще продължи с третото гласуване. Това, което днес гласуваме, наистина дава надежда", заключи Иванов.

Иванов коментира и в кулоарите, че управляващите нямат притеснение от това, че опозицията ще обжалва Конституционния съд за промените. По-рано това обявиха от "Възраждане" при напускането на пленарната зала.

"Бяха гласувани поредица от значими промени, основната тема беше свързана със съдебната власт, с това да има независим съд и отчетна прокуратура. Тези промени ще продължат с промени в Закона за съдебната власт и процесуалните закони, които докрай ще изградят новите елементи в конструкцията на съдебната власт, така че да има независимост на съда и автономност на прокуратурата при условия на отчетност и гаранция на нейната ефективност", заяви Иванов, цитиран от БТА. Законите ще бъдат променени в шестмесечен срок.

Преди това, сред сериозна съпротива от БСП, депутатите решиха още да дадат възможност на президента да избира служебен премиер между седем институционални фигури - председателя на НС, шефа на Сметната палата или негов заместник, управителя или подуправителят на БНБ, омбудсмана или неговия заместник. От кръга за избор отпадна председателят на Върховния касационен съд. Ако всички от изброените откажат и държавният глава не може да назначи служебен кабинет, такъв ще бъде избиран от Народното събрание. Парламентът също така ще продължи да работи и няма да се разпуска до избора на ново Народно събрание.

По-рано пленарната зала въведе и възможността хора с двойно гражданство да могат да стават депутати и министри, което провокира най-продължителния спор с опозицията.

Веднага след гласуването лидерът на ПГ на ДПС Делян Пеевски коментира промените и обяви, че гласуването на трето четене е в сряда.  Той призна, че е суеверен и не иска да коментира преди окончателното приемане на текстовете в основния закон, предаде БТА. Според Пеевски промените съответстват на концепцията, която трите формации - ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, са имали в началото, когато са били внесени измененията.

По повод напускането на залата от страна на ИТН и "Възраждане", Пеевски отказа да коментира поведението им, но каза, че всичко, което се е случило вчера и днес, е било достатъчно за българските граждани. Според него "Възраждане" служи на чужди сили.

"Това за мен не е българска партия", каза още Делян Пеевски за формацията на Костадин Костадинов.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

Коментари

  • Само поименно

    19 Дек 2023 17:47ч.

    Така де, да им се знаят именцата

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    19 Дек 2023 20:27ч.

    Волята им при липса на интелект е забележителна и си мислят, че съдиите са неграмотни като тях !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Фриц Клингенберг

    19 Дек 2023 18:59ч.

    И поименно и инак - все тая! Положението е майка плаче, грамофон свири. Всичко плаче за нова Конституция! И всичкото съд (и прикриватура) на Америка за България - право в канавката! Барабар с машините и ДЖЕНДЪРИТЕ които ги избраха! А ИТН, Възраждане, БСП не са никаква опозиция, а им правят фелацио!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • тралала

    19 Дек 2023 19:29ч.

    Мнозинството, което всъщност е малцинство в България, прие промените в Конституцията. Така е по-коректно, нали!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Демек, Посолството избира ого да изберат за парламент машините

    19 Дек 2023 20:02ч.

    а парламента избира прокурор съвет. Право куме там очи

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нинова язък то на образованието

    19 Дек 2023 21:15ч.

    Да гласуваш против, срещу престъпление. Ми ти не си нормална. И тези мъзжленца около тебе ги направляваш като малки пиленца, подскачащи зад голямата тлъста кокошка. Защо не излезе с опозицията? Защо се правиш на хитра, и мислиш че ще излъжеш за пореден път хората. Отговорни били? С кое сте отговорни. Че помагате на унищожителите на България, държите се като удавници за сламка. Защо вашият зам.председател има само достъп до трибуната да води събрания. Нищо не е случайно, вие сте тотално провалени политически. Нито една ваша дума, няма съвпадение с делата ви. Вие сте позорно услужливи, беззъби, лакеи на мафията. А може да сте главата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи