Мнозинството от германците са против изпращането на ракети "Таурус" в Украйна

Мнозинството от германците са против изпращането на ракети "Таурус" в Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Според проучване повечето германци са съгласни с позицията на германския канцлер Олаф Шолц да не се изпращат крилати ракети "Таурус" в Украйна, предаде ДПА. 

Докато 55% от анкетираните подкрепят позицията му, само 26% смятат това решение за неправилно, сочи проучване, проведено от изследователския институт ЮГав по поръчка на ДПА. 

По-рано този месец Шолц изтъкна риска от ескалация, за да обоснове решението си да не предоставя крилати ракети "Таурус" с обсег на действие 500 км въпреки спешните молби на Украйна от май 2023 г. насам. Той посочи и опасността от използването на оръжието за поразяване на цели на руска територия. 

Решението обаче беше критикувано от депутати от опозиционните християндемократи, както и от партии от управляващата коалиция, а именно Зелените и СвДП.

Като цяло обаче избирателите, подкрепящи всички представени в Бундестага партии, одобриха решението му. 

Подкрепата беше особено силна сред избирателите на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AзГ) (79%), следвана от привържениците на социалдемократите (ГСДП) (59%), пробизнес Свободните демократи (СвД) (57%), консервативния опозиционен блок ХДС/ХСС (53%) и германската крайнолява партия Левицата (49%). 

Гласоподавателите на Зелените са разделени, като 40% определят решението като правилно, а 34% - като неправилно.

Германия е вторият по големина доставчик на оръжия за Украйна след САЩ и Берлин е предоставил на Киев бойни танкове, тежка артилерия и системи за противовъздушна отбрана.

Тези доставки срещнаха разнопосочен отговор сред населението - 39% от анкетираните от ЮГав смятат, че военната подкрепа е прекалено голяма, докато 29% смятат, че се доставя точното количество оръжие. 

В същото време 18% смятат, че германското правителство трябва да предостави още повече оръжия.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • онуфри

    15 Окт 2023 17:02ч.

    И тях никой не ги е питал. Ако можеше да се промени нещо с избори, отдавна да бяха забранени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • паф

    15 Окт 2023 20:12ч.

    вова, сега е времето да си върнеш цялата украйна земя - заграждай и унищожавай! СЛАВА НА ВЕЛИКА РУСИЯ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи