Многохиляден кръстен ход с мощите на св. преп. Юстин Челийски и Богородичната икона „Знамение“ се проведе в Белград

Многохиляден кръстен ход с мощите на св. преп. Юстин Челийски и Богородичната икона „Знамение“ се проведе в Белград

Шествието завърши с богослужение в катедралата „Св. Сава“.

Проливният дъжд в Белград не попречи на гражданите и гостите на сръбската столица на 14 юни 2024 г. да излязат на многолюден кръстен ход, който традиционно се провежда на Спасовден – празникът Възнесение Господне. На този ден Белград отбелязва своя престолен празник (Кръстна Слава), съобщава Сръбската Патриаршия.

В навечерието на празника в Белградския Възнесенски храм пристигнаха светините – мощите на преподобния Юстин (Попович), архимандрит Челийски, които се покоят в манастира „Челие“, както и Курско-Коренната икона на Божията Майка „Знамение“, донесена в Сърбия от делегация на Руската Православна задгранична Църква (РПЗЦ), водена от нейния Предстоятел Източноамериканският и Нюйоркски митрополит Николай.

В деня на Възнесение Господне в следобедните часове белградчани изпълниха пътищата около Възнесенския храм. Централните улици на града станаха съвсем тесни за хилядите вярващи, вливащи се в безкрайната колона от няколкостотин свещеници, елитни подразделения на армията и полицията, участници от всички църковни хорове в Белград, учители по Закон Божий и ученици от началните училища.

Звукът на църковните камбани ознаменува пристигането на Негово Светейшество Сръбският Патриарх Порфирий под покров, който разпънаха гвардейци от сръбската армия. На почетно място в кръстния ход бяха поставени мощите на светия преподобен Юстин Челийски и чудотворната икона „Знамение“. Шествието възглавяваха и предстоятелят на РПЗЦ, чуждестранни архиереи – Берлинският и Германски митрополит Марк, Монреалският и Канадски архиепископ Гавриил, Лондонският и Западноевропейски епископ Ириней, Щутгартският епископ Иов, както и множество сръбски архиереи и представители на властта: министър-председателят на Република Сърбия, министри от различни ведомства, римокатолическият архиепископ на Белград Ладислав Немет.

След като премина по централните улици и площади на Белград, кръстният ход спря на площад „Славия“, където Патриарх Порфирий прочете Евангелско четиво, след което шествието се отправи към катедралата „Св. Сава“ във Врачар. Там Предстоятелят на Сръбската Православна Църква (СПЦ) отслужи акатист на преподобния Юстин Челийски и се обърна към присъстващите с проповед.

„Днес ужасни демонични сили и бури бушуват по целия свят – сили, които могат да го унищожат, да унищожат цивилизацията, каквато я познаваме. Тези сили подлагат и нашия православен сръбски народ на големи, постоянни изпитания, всевъзможни заплахи и натиск. Но нека помним, братя и сестри, че всяко изкушение, дори най-голямото изкушение за хората и народите, има духовна основа, че то е следствие от духовни болести, а войната – най-голямото изпитание за човешкия род – е следствие от най-голямо духовно падение“, каза предстоятелят на СПЦ.

Както подчерта Негово Светейшество, за да се противопоставим на всички изкушения (на лично, семейно и национално ниво), борбата „за екзистенциална сигурност и прогрес“ трябва да се води преди всичко на духовно ниво. Затова той призова целия свят съборно да проси топлите застъпнически молитви на светия преподобен Юстин Челийски към Господ и Неговата Пречиста Майка.

 

Източник: https://pravlife.org/ru/content/mnogotysyachnyy-krestnyy-hod-s-moshchami-iustina-cheliyskogo-i-ikonoy-znamenie-proshel-v

Превод: Любомир Серафимов

 

 

Коментари

  • БОГ ДА ПАЗИ ПРАВОСЛАВИЕТО!

    18 Юни 2024 10:42ч.

    Амин!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Слава на Отца и Сина и Светия Дух, и сега и винаги и во веки веков.

    18 Юни 2024 10:51ч.

    Амин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да пази Бог

    18 Юни 2024 12:49ч.

    Сектата Величие ще углавно комисията по Вероизповедание, и тогава ще получите още едва официална религия

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Изпиране

    18 Юни 2024 10:57ч.

    Уж Християните от Величие,които усилено пропагандират само предхристиянския период на България, сякаш историята и е само до конските опашки, не са ли се наредили там, за да изперат иразмиват фактите за Сектата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ,, Изобличавайте ги...."

    18 Юни 2024 10:59ч.

    https://orthodoxtimes.com/holy-synod-of-church-of-greece-warns-about-church-of-scientology-operating-in-greece/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Генерал Тартюф

    18 Юни 2024 11:18ч.

    Забелязах те ли че връзката(гердана) на която, виси къста но Под полковника, е същата като Езическата "Висулка" която Ивелин Михайлов носи от години. Малко преди Изборите, поноси един кръст за два-три месеца, но месец преди изборите богобоязливо го захвърли. Захвърленият от Ивелин Михайлов Кръст, висше на същата връв от "Висулката".Всички от Тогедер носят същите Висулки. Така че по леко с Театрите за Атон и пр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гердан

    18 Юни 2024 11:22ч.

    Казаха че Кръста е осветен в Атон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Молиер

    18 Юни 2024 11:26ч.

    Същата е и връзка на Кръста на четвъртия наи Известен, Дарин Георгиев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тартюф

    18 Юни 2024 11:29ч.

    Ама тези връви (гердани), сектантите от Исторически Парк, ги носят ОТ ГОДИНИ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Xenu Връви Преде

    18 Юни 2024 12:33ч.

    Проверете какво Е XENU! Това е господаря на вселената в който вярват Сектантите, от една много известна и богата Секта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Гошо Тъпото" ,

    18 Юни 2024 15:41ч.

    с дузина псевдоними се предполага?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чочо

    18 Юни 2024 14:22ч.

    Бил съм в Белград. Храмът Свети Сава наистина е внушителен по размери и красив, в самия център на града.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • OLD

    18 Юни 2024 15:39ч.

    А какво става в столицата по погрешка, София, на християнския и празник? Амебите тук / при Дачков/, се връщат към чехълчето, май?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи