Многобройни пътни блокади в Бразилия след загубата на Болсонаро

Многобройни пътни блокади в Бразилия след загубата на Болсонаро

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Многобройни пътни блокади на шофьори и демонстранти затвориха днес магистрали в цяла Бразилия, като някои от протестиращите ясно показаха, че не приемат загубата на Жаир Болсонаро от Лула да Силва на втория тур на президентските избори вчера, предаде Франс прес. Болсонаро загуби изборите с минимална разлика. Той получи 49,1 от гласовете, а съперникът му - 50,9%. 

На автомагистрали в най-малко 12 от общо 27 бразилски щата са регистрирани пътни блокади тази нощ, съобщи федералната пътна полиция. Според нея в средата на деня все още има 47 блокади, някои от които на магистралата, свъръзваща Рио де Жанейро с икономическата столица на Бразилия Сао Пауло. 

В южния бразилски щат Санта Катарина, където Болсонаро получи голяма подкрепа, десетки протестиращи с фланелки с неговия лик са блокирали местна магистрала с камиони и други превозни средства. Фотограф на АФП предаде, че те са пели националния химн и са отказали да говорят пред журналистите.

От компания оператор на магистрала в щата Мато Гросо, който също подкрепи крайнодесния кандидат, съобщиха за блокади от запалени гуми, камиони, коли и бусове. В друг щат, гласувал за Болсонаро - Парана, са били отстранени блокади на най-малко осем пътни артерии, но има данни, че група протестиращи се е отправила към други пътни възли.

На този етап не може да се определи дали тези демонстрации са координирани от конкретна политическа група или са възникнали спонтанно, макар някои от протестиращите открито да демонстрират пристрастия към лагера на Болсонаро.

Повече от 16 часа след обявяването на официалните резултати Жаир Болсонаро все още не е признал победата на Лула, за разлика от голям брой негови съюзници в правителството и държавни ръководители от целия свят.

Жаир Болсонаро, който ще бъде действащ президент до предаването на властта на 1 януари догодина, загуби изборите с минимална разлика. Той получи 49,1 от гласовете, а съперникът му - 50,9%. Болсонаро пристигна днес в президентския дворец в Планалто, без да направи коментар, съобщи фотограф на АФП.

Затварянето на пътища в страната връща спомените от стачката срещу цената на горивата, която парализира Бразилия през 2018 г.

Победителят Лула да Силва коментира мълчанието на Болсонаро, като заяви, че е обезпокоен от предишни негови изказвания, че няма да приеме резултатите, ако не спечели.

Несигурността след обявяването на резултатите доведе до колебания на най-голямата латиноамериканска борса в Сао Пауло, която започна деня на червено и впоследствие регистрира покачване от 0,40%.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • Пълно право !

    01 Ное 2022 0:04ч.

    Разбира се че ще протестират бразилците ! И слепите виждат че резултатите са подменени ! Сатанистите-глобалисти не могат да му простят че спи с жена , че почита Бог и семейството, че се подиграва на лъжата "Ковид" ... Вива Жаир ! Истинският победител на изборите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • питанката

    01 Ное 2022 8:36ч.

    Някой изобщо вярва ли вече на изборни резултати? Нагласяват ги както си искат, всичко зависи от това, кой колко плаща, а както е известно САЩ плащат най-много. Справка - България. Лула е омазан до уши в корупция и затова е удобен на американците, ще им играе по свирката. Справка - отново България. Някой да не е рабрал?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хахаха!

    01 Ное 2022 11:54ч.

    Лула е антиамерикански настроен, тролче. Тази опорка с корупцията никого не впечатлява, защото всички политици са корумпирани. Затова са станали политици.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Некорумпирания политик съответства

    01 Ное 2022 14:41ч.

    на вълк-вегитарианец.. Навсякъде се преследва една и съща цел.. Обществото да бъде разединено на непримириме фракции.. Това е и целта на глобалистите.. Разделяй и владей..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи