Мнима екзекуция на Ердоган в Стокхолм уби надеждата за пробив на Швеция по пътя към НАТО

Мнима екзекуция на Ердоган в Стокхолм уби надеждата за пробив на Швеция по пътя към НАТО

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е подал наказателна жалба заради демонстрацията на поддръжници на Кюрдската работническа партия (ПКК) в Швеция, на която манекен, наподобяващ турския държавен глава, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица.​ Турция извика шведския посланик вчера, за да изрази недоволството си, а официални представители определиха случая като "терористична пропаганда" на ПКК и други кюрдски войнстващи групи.

Въпреки очакванията, които породи новото шведско правителство за по-гъвкав подход по отношение на турските искания за борба с тероризма в замяна на вдигане на блокадата за присъединяването на Швеция към НАТО, изглежда кандидатурата на Стокхолм отново забуксува. 

Поредният препъни камък се оказа демонстрацията, при която манекен, наподобяващ Ердоган, бе окачен да виси с главата надолу пред общината в шведската столица. На видеозапис от проявата, публикуван в социалните медии от профил, свързан с групировката, се отправят също така заплахи към Ердоган и Турция, както се вижда от вградените субтитри, съобщи Анадолската агенция.

"Мишената не е само нашият президент, мишената е Турция", каза турският външен министър Мевлют Чавушоглу пред турската телевизия ТРТ Хабер и добави, че Швеция е изправена пред избор, който трябва да направи. По думите на Чавушоглу "това терористично деяние" е било извършено в центъра на Стокхолм и не може да има никакво извинение. 

Турция извика вчера шведския посланик, за да изрази недоволството си от случая. Посланикът е бил информиран, че Анкара категорично осъжда този "отвратителен акт", предаде ТРТ Хабер. 

"Посланикът ни в Стокхолм също изрази реакцията на Турция. Трябва да бъдат изпълнени нашите очаквания и да бъдат направени необходимите стъпки в борбата с тероризма", подчерта турският външен министър. "Имаме обещание за борба както с ФЕТО, така и с ПКК/СЗН", каза още той, визирайки организацията на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен (ФЕТО), държана отговорна за опита за преврат в Турция през 2016 г., и кюрдските организации ПКК и Сили за защита на народа (СЗН), смятани от Турция за разклонения в Турция и Сирия на една и съща терористична организация.

"Швеция е длъжна да разчисти тези мини. Тук (в Швеция) се събират пари за терористични организации и се вербуват хора. Изборът е на Швеция, тя трябва да направи своя избор по този въпрос", подчерта турският първи дипломат. 

Новото правителство на Швеция обеща, след като пое властта, да превърне влизането на страната в алианса в свой "върховен приоритет". Това бе сигнал за Анкара, че новият кабинет ще бъде по-сговорчив към исканията ѝ за екстрадиция на лица, издирвани от турските власти за тероризъм. По-рано този месец обаче Стокхолм призна, че не може да изпълни всички искания на Турция.

"Турция потвърди, че ние сме направили това, което казахме, че ще направим, но те казват също, че искат неща, които ние не можем или не искаме да им дадем", заяви миналата седмица шведският премиер Улф Кристершон на конференция по въпросите на отбраната и сигурността в присъствието на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той изрази увереност, че Турция ще одобри кандидатурата на Стокхолм, макар да не е ясно кога ще стане това, и добави: "Решението е в ръцете на Турция".

Швеция, Финландия и Турция подписаха миналата година тристранно споразумение, което има за цел да отстрани турските възражения срещу кандидатурите на двете скандинавски страни за членство в НАТО. В края на декември Турция обяви, че е отбелязала "положителните стъпки", предприети от Швеция, но е поискала "други важни стъпки", за да премахне възраженията си. Изявленията бяха направени няколко дни след като Върховният съд на Швеция отказа да екстрадира журналиста Бюлент Кенеш, който живее в изгнание в Швеция и когото Турция обвинява за връзки с Фетхуллах Гюлен. Докато Анкара окачестви отказа да бъде предаден журналистът като "много негативно" развитие, правозащитни организации предупредиха правителството в Стокхолм, че не бива да използва изгонените журналисти като разменна монета в отношенията си с Турция.

Случаят с манекена на президента Ердоган, вързан за краката да виси от стълб на лампа с главата надолу в мнима екзекуция, допълнително вгорчи атмосферата между двете страни. 

Анкара отмени планираната визита на председателя на шведския парламент в Турция заради демонстрацията пред общината в Стокхолм, предаде Анадолската агенция. Андреас Норлен трябваше да пристигне в Турция на 17 януари, но турският му колега Мустафа Шентоп анулира визитата.  

"Осъждаме по най-категоричен начин този отвратителен и гнусен акт срещу нашия президент в Стокхолм, столицата на Швеция.  Предадохме нашата реакция и очаквания на шведските власти. Изискване на закона и на нашето споразумение е те да предприемат конкретни мерки", написа в Туитър говорителят на Ердоган Ибрахим Калън. 

Много турски вестници днес съобщават за случая, окачествявайки като "мерзост", "наглост" и "терористичен акт" демонстрацията пред общината в шведската столица. Проправителственият печат изтъква, че поддръжниците на ПКК са провесили манекена на Ердоган пред очите на шведската полиция, а властите "не са направили нищо друго освен да си затворят очите". 

Само турският и унгарският парламент не са ратифицирали досега влизането на Швеция и Финландия в НАТО.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Good news

  13 Яну 2023 12:28ч.

  ...както се вижда, нещастието на едни, прави щастието на други... Доказва се също, за пореден път, че Глупостта може да е по-деструктивна и от оръжията...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  13 Яну 2023 12:29ч.

  Шведите не трябваше да допускат тази гавра.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Helleborus

  13 Яну 2023 15:11ч.

  Случайно да имаш отговор защо Турция воюваше на страната на САЩ против Асад, при положение, че беше ясно, че неговите врагове са част от „свободната“ им армия и като цяло САЩ подкрепят сепаратизма! Ердоган в полза на своя народ ли направи това? Или просто няма нищо против ескалацията на напрежение в съседни държави?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • MMN

  13 Яну 2023 12:52ч.

  Турция да обяви Швеция за държава, спонсор на тероризъм, както е модерно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  13 Яну 2023 13:13ч.

  Тоя си прие закон за обида на личността му. В Пропаднала азиатска кочина се превръща Турция.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По всичко личи, че ОТАН ще се разпадне, докато най-северната африканска държава успее да влезе в него ?

  13 Яну 2023 13:24ч.

  Еврабия, разбираш ли ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ким Чен Ун

  13 Яну 2023 13:26ч.

  В момента обсъждат разпадането на Матушката ти. За Нато, че ще се разпада не пише даже в руските газети.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много ви се ще да печатате още 200 години. Ама няма

  13 Яну 2023 13:31ч.

  Замисли се за личното си оцеляване, особено ако имаш деца. И се моли да не работя аз със семейството ти.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Евроатлантизма е болест

  13 Яну 2023 13:47ч.

  Самия Запад е болест на човечеството. Това трябва да се изреже като гангрена. Със малко от живото.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Путинофилията

  13 Яну 2023 14:22ч.

  е чума.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нищастни, глупави, непотребни деца. Отгледаха ви като бройлери и ви оставиха да си мислите, че в съществуването на САЩ , ЕС и ОТАН има нещо нормално

  13 Яну 2023 15:42ч.

  А Путин няма нищо общо. Този човек по случайност е заел този пост и прави каквото трябва според силите си. Имали сме и по-добри кадри. И ще имаме и по-добри кадри. Кой точно е там няма значение в сблъсъкът на световете. А вие сте от към таласокрацията и ще приключите съществуването си.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • old_beggar

  13 Яну 2023 14:39ч.

  неотдавна посетих гр. Виена. обаче: предишните ми впечатления от нейните великолепни дворци, църкви, паметници и музеи бяха помрачени. причината ? населението на Виена е 1,8 млн. души, от които: около 600 хил. са немци на възраст 75 - 90 г., които НЕ МОГАТ да раждат деца; около 600 хил. са немци на възраст 35 - 75 г., които НЕ ЖЕЛАЯТ да раждат деца; около 600 хил. са турци, араби, пакистанци и негри на възраст 1 - 35 г., които СЕ РАЖДАТ, за да раждат деца;

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Съмнявам се, че може да се направи нещо срещу демографския преход. Когато дори едно дете ти изглежда непосилно и напълно излишно главоболие. Тук, в България е същото.

  13 Яну 2023 15:45ч.

  Същото сигурно ще стане един ден и със сегашните негри и араби. Явно такъв е живота.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Грета Толупа

  13 Яну 2023 16:00ч.

  Скандинавия е една извратена и терористична територия, която я оправя само денацификация с последващо демократизиране. Както Петър и Александър някога са ги изпотрошили от бой и наврели в границите на днешните им територии.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  13 Яну 2023 16:12ч.

  Ето как НАТО няма да се разшири повече. А беше шум и закани към РФ !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Калински

  13 Яну 2023 19:11ч.

  Мдааааа, най-вероиятно това нова руска пропаганда на Путин. Платил е на ПКК д асе направят на маймуни за да може да подрани Трците да блокират членството на Швеция в Нато. Нал, тъй момчета и омичета. .. Този мазен трол Путин...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи